Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší západní výrobce jaderného paliva je na prodej. Zájem jeví Areva, Cameco a fondy

Největší západní výrobce jaderného paliva je na prodej. Zájem jeví Areva, Cameco a fondy

29.03.2013 11:35
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Společnost Urenco, největší dodavatel paliva pro jaderné elektrárny v Evropě a USA, hledá nové majitele. Stávající akcionáři, kterými jsou vlády Nizozemí (33 %) a Velké Británie (33 %) a německé utility E.ON (13,62 EUR, 1,26%) a RWE (29,21 EUR, 1,64%), by za druhého největšího obohacovatele uranu na světě mohli dostat kolem 10 mld. EUR. Mezi nejvážnější akviziční kandidáty patří francouzská jaderná skupina Areva a kanadský těžař Cameco (20,78 USD, -1,66%).

Kvůli citlivé technologii a rozsáhlému know how, kterými Urenco disponuje, se Britové i Nizozemci prodeji donedávna bránili. Dluhová a ekonomická krize však vlády nutí omezovat výdaje a hledat dodatečné zdroje příjmů, včetně privatizace podílů ve strategicky významných společnostech.

Pro německé energetické šampiony je prodej jejich třetinového podílu, rozděleného mezi ně rovným dílem, odpovědí na odklon Berlína od jaderné energetiky a také na vysoké zadlužení. E.ON i RWE potřebují získat volnou hotovost, aby mohly investovat na perspektivních rozvíjejících se trzích typu Turecka či Brazílie.

Podle několika zdrojů deníku Wall Street Journal akcionáři Urenca potenciální zájemce obeslali a požádali o předložení nezávazných nabídek. Neoficiální rozhovory o převzetí už prý probíhají, přičemž k uzavření obchodu by mohlo dojít letos. Bankéři obeznámení se situací tvrdí, že transakce by majitelům Urenca mohla vynést 8 až 12 mld. EUR, tedy 8- až 12násobek loňského EBITDA společnosti.

Mezi hlavní kandidáty na převzetí Urenca údajně patří francouzská jaderná skupina Areva, která si na transakci objednala poradenské služby banky Nomura (6,17 USD, -0,64%), a kanadský těžař a zpracovatel uranu Cameco, kterému s možnou akvizicí radí Goldman Sachs (147,15 USD, -0,47%). Zájem také projevil kanadský penzijní fond spolu s fondem soukromého kapitálu Apax Partners, dále fondy Carlyle Group, Kohlberg Kravis Roberts a Blackstone Group. Vytipovaní zájemci se k akvizičním plánům nechtějí vyjadřovat.

Podle informovaných zdrojů je proces prodeje ve velmi raném stádiu, přičemž vzhledem k rozsahu transakce zájemci pravděpodobně utvoří konsorcia, v nichž se fondy dají dohromady se společnostmi ze sektoru. Pro Arevu by byl nákup spíše defenzivním krokem, jelikož je jediným západním konstruktérem jaderných reaktorů, který zároveň obohacuje uran a vyrábí palivové tyče. Těžař Cameco by zase akvizicí mohl získat komplementární aktiva a realizovat zisky v rámci celého hodnotového řetězce – od těžby přes zpracování po výrobu paliva.

S tržním podílem 31 % je Urenco druhým ze čtyř největších světových výrobců jaderného paliva za ruským podnikem Tenex. Dalšími dvěma globálními hráči v oboru jsou Areva a americká společnost USEC. Urenco mělo v roce 2011 čistý zisk 359 mil. EUR (9,2 mld. Kč) s tržbami ve výši 1,3 mld. EUR.

Vzhledem k tomu, že Urenco vlastní nejmodernější technologie obohacování uranu, nelze předpokládat, že k transakci budou připuštěni zájemci z Blízkého východu, Ruska či Číny. Kupec navíc získá velmi detailní znalosti o designu a chodu jaderných elektráren.

Urenco bylo založeno v roce 1971 v rámci smlouvy z Almela mezi vládami Německa, Velké Británie a Nizozemí. Kontrakt reguluje výzkum a produkci v segmentu obohacování uranu s pomocí centrifug. Další dvě smlouvy společnosti umožnily proniknout na americký trh (1992) a navázat spolupráci s francouzskou Arevou (2005).

Nejcitlivější technologie v Urencu byly před deseti lety vyděleny do zvláštní společnosti ETC (Enrichment Technology Company), kolem níž byl vytvořen ochranný štít. Ani nový vlastník Urenca by tak automaticky nezískal přístup k nejvýznamnějším obchodním tajemstvím firmy. Kupec bude muset nejdříve podepsat smlouvu, která ochranu obohacovacího know how ošetřuje.

Proces prodeje komplikují rozdílné pozice jednotlivých akcionářů. Německo s Británií daly najevo ochotu prodat své podíly, a to i mimoevropským zájemcům. Nizozemci by rádi, aby firma zůstala v evropských rukách, přičemž svůj podíl si původně chtěli ponechat. Nový ministr financí Jeroen Dijsselbloem však minulý týden prohlásil, že prodej svého balíku zvažuje i Nizozemí.

Podle výkonného ředitele Urenca Helmuta Engelbrechta sice globální trh s jaderným palivem v nejbližší budoucnosti čeká mírný útlum kvůli zavírání reaktorů v Evropě a USA a nejistému vývoji v Japonsku, avšak díky budování nových elektráren v zemích jako Čína a Indie vypadá dlouhodobá perspektiva velmi slibně.

(Zdroje: WSJ, Reuters, WNA)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university