Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Doposud úspěšné Polsko směřuje do pasti eura, Kypr by ji měl opustit

Krugman: Doposud úspěšné Polsko směřuje do pasti eura, Kypr by ji měl opustit

04.04.2013 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Polsko je jednou z evropských zemí, která dosáhla relativního úspěchu. Vyhnula se totiž prudkému propadu, který postihl většinu zemí na periferii a dosáhla poměrně silného oživení. Graf porovnává vývoj reálného produktu Polska a eurozóny: 

001_Krugman
 
V posledních čtvrtletích tempo růstu polské ekonomiky poněkud pokleslo. Zčásti jde o odraz fiskálního utahování a zčásti o vliv podivné strategie centrální banky. Ta se rozhodla sledovat směr nastavený ECB a v roce 2011 zvýšila sazby. I tak ale můžeme říci, že z hlediska evropských standardů se Polsko vyhýbá ekonomické hrůze, která je patrná jinde. Tento úspěch má hodně co do činění s tím, že si ponechalo vlastní měnu a plovoucí kurz. Když tak docházelo k velkému přílivu kapitálu na periferii, Polsko neprocházelo obdobím vyšší inflace, ale obdobím posilování kurzu. A když udeřila krize, směr vývoje kurzu se rychle obrátil, jak ukazuje druhý graf: 

002_Krugman
 
Co chce nyní polská vláda udělat? Samozřejmě vstoupit do eurozóny. Bez ohledu na to, jaký byl vývoj ve Španělsku, Irsku a nyní na Kypru. Kolik důkazů je ještě třeba na to, abychom pochopili, že euro znamená past, která neposkytuje žádný únik z krize? I kdybychom uvěřili legendě, která se vypráví o Lotyšsku (což bychom neměli), měli bychom uznat, že členství v eurozóně je minimálně nejistou sázkou, která může mít hrozivé důsledky.

Pokud bychom se pak oprostili od toho, co je politicky prosaditelné, správným řešením pro Kypr by bylo opuštění eurozóny. Důvod je jednoduchý. Jestliže si euro ponechá, přijde neuvěřitelně hluboká deprese a bude trvat dlouhé roky, než si země vybuduje nový exportní sektor. S vlastní měnou by tento proces byl mnohem lehčí. Doposud ekonomiku táhl bankovní sektor a cestovní ruch. První sektor dnes v podstatě zmizel, Trojka požaduje utahování i přesto, že země prý dosahuje primárního přebytku. Nepřekvapilo by mě, kdyby propad ekonomiky dosáhl 20 %. Kypr potřebuje boom v oblasti cestovního ruchu a rychlý růst dalších exportních sektorů. Tipoval bych na zemědělství, ale hlubší znalosti nemám. Je jasné, že nejjednodušší cestou by byla devalvace. Vše by nakonec bylo o levných zájezdech pro britské turisty. Má-li se však tohoto cíle dosáhnout poklesem nominálních mezd, půjde o mnohem bolestivější cestu.

Je ale vůbec možné euro opustit? Eichengreen hovoří o tom, že pouhý pokus o tento krok by vyvolal run na banky, ale ty byly na Kypru dlouho zavřené a pokud bych byl tamním diktátorem, prodloužil bych tyto bankovní prázdniny a zavedl novou měnu. Technicky by mělo být možné nahradit i bankovky. To vše sice zní jako zoufalé kroky, ale ty jsou namístě! Nic z toho se pravděpodobně nestane a vláda se bude obávat kroku do neznáma i přesto, jaké škody napáchá současný postup.

(Zdroj: Blog Paula Krugmana)


Váš názor
  • vlastní měna
    04.04.2013 17:29

    by okamžitě silně devalvovala. Dovážené výrobky by významně podražily a šanci by dostaly jinak nekonkurenceschopné domácí výrobky. Uvnitř hradby vlastní měny by se pokřivilo všechno, co by se ještě pokřivit dalo. Hlavní měnou by se stejně stalo EURo, směna vlastní měny za EUR by vytvořila vexláckou ekonomiku a černé dovozy z EURooblasti. Ochranný val vlastní měny by pouze chránil a konzervoval vlastní nevýkonnou a nekonkurenceschopnou ekonomiku. Pochybuji, že by to zkrátilo depresi o které Kr. hovoří. Nic nebrání kyperským hoteliérům zlevnit pobyty britským turistům a pokud budou rozumní, udělají to - to je jejich potenciální konkurenční výhoda. Polákům fandím a závidím, protože nás v tom českém samoděržaví s českou měnou jednou zákonitě převálcují.
    lime
    • Re: vlastní měna
      04.04.2013 18:30

      Doporučoval bych trochu studia o možnostech, výhodách a nevýhodách samostatné měnové politiky v ekonomice země. Jinak to, co jsi tady napsal je, nezlob se, bohapustý blábol.
      jarom
    • Re: vlastní měna
      04.04.2013 18:15

      Proč si všichni myslí, že vlastní měna je lepší. Oslabit a tvářit se, že jsem vítěz je pouze lhaní do vlastní kapsy. V zásadě to zaplatí občané dané země na drahém dovozovém zboží, na dovolených, benzínu atd.
      tomas
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m