Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Upadající Sony a Sharp pod tlakem akcionářů. Přežijí restrukturalizaci?

Upadající Sony a Sharp pod tlakem akcionářů. Přežijí restrukturalizaci?

15.05.2013 17:18
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zavedené japonské značky, které v minulosti kráčely v čele sektoru spotřební elektroniky, se v posledních letech změnily v obry na hliněných nohou. Nekončící série mizerných výsledků a ztráta pozice technologických lídrů v oboru některé akcionáře dohnala k tomu, že tlačí na radikální restrukturalizaci. Jinak prý společnostem Sony (20,49 USD, -1,29%) a Sharp hrozí zánik.

Zatímco Japonce válcuje zahraniční konkurence ztělesněná dvojicí Samsung-Apple, zahraničním akcionářům a věřitelům s managementem upadajících firem došla trpělivost. Naráží však na specifickou korporátní kulturu postavenou na uzavřenosti a osobních vazbách, která brání prosazení nové strategie.

„Sony stojí na křižovatce, na níž se nabízí přesvědčivá korporátní příležitost doplněná dalekosáhlými ekonomickými reformami,“ napsal zakladatel fondu Third Point Daniel Loeb v otevřeném dopise adresovaném výkonnému řediteli Sony Kazuo Hiraiovi. Odkazoval tak na stimulační opatření nové japonské vlády, která slíbila uvolnit měnovou politiku a prozatím dosáhla výrazného oslabení jenu, což by mělo podpořit exportéry. Podle Loeba by společnost měla změnit vlastnickou strukturu své mediální dcery Sony Entertainment.

Loeb, jehož fond v Sony nashromáždil 6,3% balík v hodnotě 1,8 mld. USD, vedení společnosti navrhuje prodat 15 až 20 % akcií svojí mediální a zábavní divize přes burzu. Pokud by byl plán realizován a hodnota divize obsahující filmová a hudební aktiva byla trhem patřičně ohodnocena, mohly by prý akcie Sony posílit až o 60 %. Prostředky získané z prodeje by byly použity na konsolidaci problémové divize spotřební elektroniky. Podle informovaných zdrojů deníku Wall Street Journal návrh projedná představenstvo, které posoudí, jestli je v dlouhodobém zájmu firmy. Podobně Sony před lety na burze nabídlo akcie dcery Sony Financial Holdings, kterou dnes vlastní z 60 %.

Lidé kolem Loeba tvrdí, že jeho hedgeový fond nechce k záležitosti přistupovat konfrontačně a že nepožaduje rozdělení Sony. Poukazují také na to, že řadu nápadů v dopise už management japonské společnosti zvažuje, nebo jsou již realizovány. Loeb se dále domnívá, že vedení, včetně představenstva, by mělo vlastnit víc akcií Sony, aby byly zájmy akcionářů ve větší míře sladěny se zájmy managementu. Zábavní divize také musí zapracovat na zvýšení marží.

Dalším kandidátem na otřes v top managementu a podnikatelském modelu v sektoru elektroniky je Sharp. Po vykázání rekordní celoroční ztráty 5,4 mld. USD, největší ve stoleté historii firmy, byl odvolán prezident i předseda představenstva. Společnost má za sebou pohnutý rok, kdy těžce hledala finanční prostředky, varovala před krachem a věřitelé si stěžovali na nedostatečné vůdcovské schopnosti vrcholového managementu.

„Musíme se rozloučit se společností, jak jsme ji v posledních letech znali. Musíme být připraveni změnit všechno,“ prohlásil na tiskové konferenci nový prezident Sharp Kozo Takahashi. Jeho společnost zatím dokázala přežít díky prodeji své centrály v Tokiu, snížení platů a omezení investic. Loni propustila 5400 lidí, poprvé po 60 letech redukce stavů zasáhla i domácí zaměstnance.

Společnosti se podařilo získat další úvěry a prodloužit splatnost stávajících. Věřitelé si nicméně vymohli dosazení svých zástupců do představenstva a managementu. Sharp musí v září splatit konvertibilní dluhopisy za 200 mld. jenů. Příští rok bude muset splatit dalších 130 mld. jenů.

Problémy Sony a Sharp jsou dokladem všeobecnějších neduhů japonského elektronického odvětví. Sony se nechtělo vzdát prvenství v klasických objemných katodových televizích a až pozdě přešlo na ploché obrazovky, takže ho předhonil jihokorejský Samsung (523 EUR, 0,01%). V důsledku toho televizní divize Sony prodělává devět let v řadě. Společnost také zaspala při vývoji elektronických čteček a LED televizí, které sice sama uvedla na trh, ale nedokázala je dostatečně inovovat.

Sharp vynaložil miliardy dolarů na supermoderní japonskou továrnu na LCD televizory a monitory. Poptávka po nich však po finanční krizi klesla, k čemuž se přidalo posilování japonské měny. Ztráty ještě narostly. Nakonec společnost polovinu továrny prodala tchajwanskému Foxconnu, který dodává součástky pro Apple (433,51 USD, -2,33%).

Japonci také nedokázali využít vlastních průkopnických objevů ve vývoji technologií mobilních telefonů. Sony se sice snaží rozbít duopol Samsung-Apple, ale ostatní firmy boom chytrých telefonů propásly a teď za to draze platí. Všestranně se rozvíjející přístroje začínají nahrazovat výrobky, v nichž japonské firmy tradičně excelují. V segmentu digitálních kamer, kde Japonci stále dominují, došlo v 1Q13 ke 43% poklesu dodávek (vyjádřeno v odeslaných kusech).

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m