Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průmysl v USA zklamal stagnací v červenci, výhled se také zhoršil

Průmysl v USA zklamal stagnací v červenci, výhled se také zhoršil

15.08.2013 15:32, aktualizováno: 15.8. 16:21
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Aktualizováno

Americká průmyslová výroba v červenci pouze stagnovala, zatímco se čekal růst o 0,3 procenta. Navíc červnový růst byl revidován mírně dolů na 0,2 procenta. V červenci spadla produkce utilit o 2,1 procenta, zklamal ale také zpracovatelský průmysl, jehož produkce se snížila o 0,1 procenta. Celý sektor vrátila aspoň na nulu těžba rostoucí o 2,1 procenta.

Utility táhla dolů výroba elektřiny klesající o 2,4 procenta. U zpracovatelského průmyslu se snižovala výroba dopravních prostředků o 1,7 procenta, strojů o procento, potravin o 0,3 procenta nebo chemických produktů o 0,2 procenta. Opačným směrem šla výroba surových kovů rostoucí o 2,6 procenta, letecké techniky o 0,9 procenta nebo ropných produktů o 2 procenta.

S oživením průmyslu to tedy vypadá hůř, než se zdálo po číslech z minulého měsíce. Ačkoli objednávky vykázaly v druhém kvartálu solidní zlepšení, růst výroby byl slabý, nyní dokonce nulový. Zotavení americké ekonomiky co se týče tohoto sektoru tedy trochu kulhá. V meziročním srovnání je průmyslová výroba o 1,3 procenta vyšší a toto tempo se v posledních měsících příliš neměnilo.

Výhled pro průmysl dnes naznačily indexy aktivity v New Yorku a Filadelfii, oba se za srpen zhoršily a zaostaly za očekáváními:

Newyorský index se v srpnu snížil na 8,24 z červencových 9,46 bodu. Očekávalo se další mírné zlepšení na 10 bodů. Navíc docela špatně dopadly dílčí indexy nových zakázek a dodávek. V obou případech sledujeme pokles na úrovně naznačující stagnaci. U nových zakázek je index na 0,27 bodu, u dodávek na 1,47 bodu. Naopak dobré zprávy přináší oblast trhu práce. Index zaměstnanosti stoupl na 10,84 bodu, tedy nejvýš za rok. Zvýšil se rovněž index délky pracovního týdne a to ze záporných hodnot na 4,82. Vypadá to tedy, že firmy i přes stagnaci zakázek věří v sílu poptávky a začaly navyšovat kapacity. O tom svědčí také index očekávaných kapitálových výdajů, který se výrazně zlepšil. Optimismus ohledně budoucího vývoje pak naznačuje také index očekávané průmyslové aktivity, který dál narostl na 37,39 bodu.

Index z Filadelfie vysoký červnový výsledek 19,8 bodu nezopakoval. Klesl na 9,3 bodu, zatímco konsensus byl nastaven na 15 bodů. Také v tomto případě došlo ke značnému zhoršení u nových objednávek a dodávek. V prvním případě index klesl na 5,3 bodu, v druhém dokonce spadl do záporu na -0,9 bodu. Na rozdíl od New Yorku zde nevidíme zlepšení u zaměstnanosti, kde index naopak klesá na 3,5 z 7,7 bodu, navíc při zkracování pracovního týdne. Oba průzkumy se pak shodují na přetrvávajícím cenovém tlaku na výrobce, když naznačují rychlejší růst cen vstupů oproti cenám produkce. Index očekávané aktivity se drží vysoko, přesto se v srpnu mírně snížil na 38,9 bodu. Mírně narostl index očekávaných kapitálových výdajů.

Celkový obrázek z dnešních průmyslových dat je takový, že se tomuto sektoru zatím příliš nedaří růst, ačkoli poptávka je slušná a to i ze zahraničí. Průmysl zaostává za službami či stavebním sektorem americké ekonomiky. I tak ale má podmínky k tomu, aby ve zbytku roku zrychlil, oživení se tedy spíše odložilo. Měkké indikátory nejsou nijak oslnivé, ale přesto ukazují, že firmy počítají s vyšší poptávkou. Výroba by měla začít stoupat i pokud by růst objednávek zůstal jen na současné úrovni. Firmy v newyorské oblasti počítají s přizpůsobením kapacity vyšší poptávce, u Filadelfie jsou takové tendence vidět méně. Tvorba pracovních míst v sektoru by tak měla stoupat dál pomalu.




US_prum
 


regional


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m