Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zásah v Sýrii téměř jistý. Asad se chce bránit „všemi prostředky“. Ropa dál zdražuje

Zásah v Sýrii téměř jistý. Asad se chce bránit „všemi prostředky“. Ropa dál zdražuje

28.08.2013 9:39, aktualizováno: 28.8. 14:13
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Omezená ozbrojená intervence v Sýrii, jejímž záměrem nemá být svržení vládnoucího režimu, je podle všeho otázkou několika dní. Přípravy na raketový útok, jenž by měl trvat zhruba 48 hodin, Spojené státy koordinují s Velkou Británií a Francií, za podpory Ligy arabských států. Finanční trhy na rostoucí napětí na Blízkém východě reagují negativně. Index S&P 500 včera během obchodování za mořem odepsal přes 1,5 %, asijské burzy propadly na sedmitýdenní minimum, ropa zaznamenala největší skokové zdražení za letošní rok. Podle prognózy Société Générale by v případě naplnění nejhoršího scénáře mohl barel Brentu vyskočit nad 150 USD.

Americké zpravodajské služby údajně shromáždily dostatek záznamů a dokumentů o tom, kde a jak syrská armáda skladuje a sestavuje chemické zbraně a odkud je minulý odpálila na civilisty na předměstí hlavního města Damašku. Důkazy, jež by měly syrského prezidenta Bašára Asada usvědčit ze zabití stovek nevinných lidí a porušení mezinárodního práva, by mohly být předloženy už ve čtvrtek.

Dokončování usvědčující zprávy, k jejímuž sestavení podle zdrojů deníku Wall Street Journal výrazně přispěli izraelští špioni v elitní syrské jednotce disponující chemickým arzenálem, a koordinace s Kongresem a spojenci, kteří o zapojení do operace budou jednat dnes, patří mezi dva klíčové faktory, které budou hrát roli při načasování útoku. Podle zdrojů revers se Washington také snaží připravit syrské povstalce na možnost zhroucení Asadova režimu.

Po sladění pozic a předložení důkazního materiálu by americkému prezidentu Baracku Obamovi nemělo nic bránit ve vydání příkazu ozbrojeným silám. Ty jsou podle ministra obrany Chucka Hagela připraveny. „Na místě máme potřebné vybavení a jsme schopni vyplnit jakoukoli variantu, kterou prezident zvolí. Jsme připraveni jít do toho,“ uvedl ministr. Hlavním americkým trumfem v oblasti jsou čtyři torpédoborce vybavené křídlatými raketami.

Asadova vláda včera znovu odmítla odpovědnost za chemický útok a slíbila postavit se připravovanému trestnému zásahu „všemi dostupnými prostředky.“ Podle západních představitelů budou rakety cíleny na omezený počet vojenských zpravodajských objektů, nikoli na místa, kde by se mohly nacházet chemické zbraně.

Za tím, že plánovaný vojenský zásah bude omezeného charakteru a neměl by být vnímán jako stálá intervence do občanské války, stojí několik faktorů. Po dobrodružství v Iráku a Afghánistánu se Bílý dům nechce nechat zatáhnout do další vleklé občanské války. Také si nepřeje, aby Asad nad chemickými zbraněmi ztratil kontrolu, jelikož by se pak mohly dostat do rukou extremistů. Navíc by Asadův pád mohl dát v zemi ještě větší prostor Al-Káidě. 

Přípravy na odvetu za údajný syrský chemický útok jsou v pokročilém stadiu. Dle nejmenovaných amerických zdrojů stanice NBC News se počítá se třídenním útokem a jeho možným zahájením už ve čtvrtek. Podle NBC News jsou detailně rozpracovány plány na první tři dny odvety. O případném pokračování se pak rozhodne na základě posouzení stratégů. Pak by zřejmě přišly na řadu cíle, na něž se nedostane v první fázi. 

Analytici NBC tvrdí, že útok bude s největší pravděpodobností veden z torpédoborců. USA mají ve Středozemním moři čtyři a v posledních dnech je přesunuly blíže k břehům Sýrie. To je ale symbolické, jelikož řízené střely Tomahawk, jež mají tato plavidla na palubách, jsou přesné a mají dolet i 2000 kilometrů. Může se jimi zaměřit nejenom konkrétní budova, ale i třeba předmět velikosti okna. Byly by použitelné, i kdyby lodě zůstaly v západní části Středozemního moře. Dle armády jsou torpédoborce Barry, Mahan, Ramage a Gravely připraveny k akci. V úterý proplul Gibraltarským průlivem do Středozemního moře pátý torpédoborec Stout. S ním se ale pro chystanou vojenskou akci nepočítá.

Mezinárodní koalice

Obama o situaci v Sýrii a případném zapojení se do americké operace jednal s představiteli Velké Británie, Francie, Kanady a Austrálie. Konzultoval i vedoucí činitele Kongresu, přičemž prý nenarazil na známky odporu republikánů či demokratů. Vedení Kongresu prezidenta požádalo o další intenzivní konzultace, což znamená, že o zásahu se hlasovat nebude. 

Velká Británie dnes podle premiéra Davida Camerona předloží v Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce odsuzující útoky syrského prezidenta Bašára Asada chemickými zbraněmi a opravňující k "nezbytným opatřením" na ochranu civilistů před těmito zbraněmi. "Vždy jsme říkali, že chceme, aby Rada bezpečnosti OSN dostála své odpovědnosti vůči Sýrii. Dnes máme příležitost tak učinit," uvedl podle Reuters Cameron v krátké zprávě na svém oficiálním Twitteru. 

Francouzský prezident Francois Hollande s odkazem na nasazení chemických zbraní prohlásil, že jeho ozbrojené síly jsou „připraveny potrestat ty, kteří vydali tak otřesné rozhodnutí.“ Porušení mezinárodního práva podle něj intervenci ospravedlňuje. Podobně se už dříve vyjádřila britská vláda. V obou zemích dnes zasedají bezpečnostní rady státu. Pro odvetu za chemické zbraně se vyslovil i mluvčí kanadského premiéra Stephena Harpera. Nepřímou podporu vojenské akci vyjádřili i zástupci Ligy arabských států. 

Ostře proti vnějšímu zásahu do dva roky trvající občanské války se stále staví Rusko s Čínou, které několikrát vetovaly návrh sankcí proti Asadově vládě v Radě bezpečnosti OSN. Fakt, že zásah s největší pravděpodobností nebude mít její posvěcení, vadí i italskému kabinetu. Ten ohlásil, že se akce bez mandátu OSN účastnit nebude. Čeští politici jsou vůči raketové odvetě zdrženliví a radí postupovat opatrně.

Dopad na trh ropy

Cena ropy na světových trzích v reakci na stupňující se pravděpodobnost vojenského zásahu reaguje strmým vzestupem. Barel severomořského Brentu včera zdražil o 3,3 % a vyšplhal na půlroční maximum. Dnes opět stoupá a drží se kolem 116 USD. Na nová lokální maxima se ropa začala drát už od druhé půle srpna, během krize v Egyptě a stávkové vlny, která ochromila některé vrty v Libyi.

Největší obavy panují z toho, že americký raketový útok na Sýrii odstartuje širší konflikt, do něhož budou zataženy další země v regionu. Írán, dlouholetý syrský spojenec, by mohl zaminovat Hormuzský průliv, jímž denně projde 17 mil. barelů ropy, zhruba pětina světové spotřeby.

Teherán zatím na možný americký zásah reagoval zdrženlivě. Nově zvolený prezident Hassan Rohání odsoudil použití chemických zbraní a vyzval mezinárodní společenství k zabránění jejich dalšímu nasazení. Íránský ministr zahraničí západním představitelům doporučil vyhnout se „zbrklým rozhodnutím.“ Mluvčí jeho rezortu varoval, že americký útok by mohl mít pro region vážné důsledky.

Na ty upozorňuje i francouzská Société Générale, podle níž by v případě rozpoutání regionálního konfliktu s účastí Iráku a dalších zemí cena ropy mohla nakrátko vystoupat na 150 USD za barel. V nejbližší době by kotace mohly zamířit o 5 až 10 USD výš, zejména těsně po zahájení útoku, uvedli analytici banky. Dodatečná kapacita vrtů Saúdské Arábie a solidní zásoby největších ekonomik by však měly zajistit, že se bude jednat jen o přechodné zdražení. 

 
(Zdroje: FT, WSJ, Washington Post, CNBC, LN)


Čtěte více:

USA opět na válečné stezce. Zásah v Sýrii chystají bez OSN. Ropa míří výš, akcie dolů
27.08.2013 10:52
Chemický útok, při němž krutou smrtí zahynuly stovky lidí, by mohl roz...

Váš názor
  • Války
    29.08.2013 17:42

    TO : Velká Medvědice Rusové své vojáky nešetřili ,ovšem šetřil své vojáky G.W.Bush, když je poslal zcela zbytečně na základě vylhaných údajů o zbraních hromadného ničení do Iráku, kde jich 4500 padlo ??? Rusové se jen bránili, byli napadeni, museli se bránit. To Irák USA nijak neohrožoval, měl to do USA 12 000 kilometrů přes moře a přesto tam museli Američané jít umírat.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Války
    29.08.2013 17:36

    TO : ruphej Podívej se laskavě na průběh Druhé války ,USA se vylodily v Normandii 6.června 1944 , v té době už Rusové byli v Polsku a uštědřili Němcům tři hlavní a rozhodující porážky, které Němce položily = Moskva 1941, Stalingrad 1942 a Kursk 1943.Druhou frontu se USA rozhodly otevřít jedině pod svým hrozným zjištěním, že Stalin drtí Hitlera sám tak rychle, že by obsadil bez problémů celé Německo, Francii i Itálii a zavedl socialismus v celé Evropě. Počet zabitých vojáků Wehrmachtu ve druhé válce : Východní fronta = 2 miliony /těch nejlepších/ , všechny ostatní fronty dohromady = 1 milion /těch podřadných, už přebraných/. Rus by dobyl celé Německo i bez USA, jenom ne v dubnu 1945, ale možná v srpnu.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války
      02.09.2013 14:34

      Rusové by neměli bez pomoci britů a američanů nejmenší šanci. Invaze v Normandii byla už jen třešnička na dortu. USA + VB vázala nebo zlikvidovala spoustu sil němcům v severní Africe, v Itálii, na atlantickém pobřeží i v Norskua kolik techniky se němců, nepodařilo vyrobit díky spojeneckým náletům. Navíc rusové dostávali od spojenců i zpravodajskou, technologickou a materiální pomoc.
      ..
  • Války
    29.08.2013 0:17

    TO : Velká Medvědice Pocházím ze Středních Čech a tak mne od nacistů osvobodila roku 1945 Rudá armáda, to je holý fakt. Přitom u nás padlo Rusů asi 110 000.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války
      29.08.2013 0:45

      Jo. Díky dohodě. Stálo nás to 45 let, mezitím nás pro změnu přepadli. Nicméňe určitě nebudu psát, že je dobře, že padli, jako Ty o američanech. Těch ruských chlapců je mi líto, ruské vedení vlastní lixi nešetřilo a obětovalo jich zbytečně moc, jako vojevůdci v šíleně smutné princezně.
      Velkamedvědice
  • Války
    28.08.2013 22:50

    Celá americká logika i drzost, s jakou napadají vojensky jiné státy je až neuvěřitelná ! Prostě jenom prohlásí toto :"Režim v tomto státě se nám vůbec ale vůbec nelíbí !! Proto na tuto zemi vojensky zaútočíme a budeme ji okupovat. Nastolíme tam loutkovou vládu kolaborantů." - viz.Karzájí a Afganistán. Co kdyby takto postupovaly i ostatní velmoci ??? Třeba Rusko by okupovalo například Saudskou Arábii, tam vládne totalitní saudský náboženský režim, který například ženám zakazuje i řídit auto. Nebo Čína by okupovala Severní Koreu, tam je taky "špatný režim". Pak by Čína vyrazila do Afriky , kde by pro sebe obsadila třeba 10 zemí ??? Byl by svět bezpečnější, kdyby kde kdo kde koho vojensky okupoval a vedl válku za válkou ??? USA : 1999 = Srbsko, 2001 =Afganistán, 2003 = Irák, 2011= Lybie, 2013 = Sýrie, ....??? kdo další bude bombardován ??? a kdy ???
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války
      29.08.2013 9:38

      Xiloude Dame nebo jak máš nick, jseš ultra levicově smýšlející se sklonem k sovětskému pardon ruskému režimu, ale dobře i takový jsou mezi náma. Přečti si nějakej jinej článek v novinách a nevěř syrskému a ruskému režimu, který se neštítí použít chemické zbraně proti dětem ve 21 století!!! Citát z novin: Deprimuje, když většina českých občanů hodnotí vražedný útok, který se odehrál 21. srpna, jenž má pro nás velký význam, stejně jako mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič – plánovaná provokace. Deprimuje, když chtějí věřit, že videa o útoku byla údajně zinscenovaná (kým? jak?) den předtím, než se skutečně stal, aniž by se zajímali, jak na YouTube časově funguje ukládání. Zaznamenal u nás vůbec někdo, že na rozdíl od svého ministra zahraničí íránský prezident Hasan Rúhání před týdnem potvrdil, že v Sýrii se útok chemickými zbraněmi skutečně odehrál, aniž by se zmínil, kdo je jeho viníkem? To jsme se stali natolik dokonalou ruskou mentální kolonií, že za vším vidíme americké spiknutí, aniž by někoho zajímalo, že v Sýrii bloudí 4,5 milionu lidí bez domova a další dva živoří za jejími hranicemi?
      mtv
      • mtv
        29.08.2013 9:48

        Ti co takto smyšlí mají strach ,byli učeni nikde nestrkejme ruce a oni nám to nevrátí a je jedno jestli to je syrie ,lybie atd.Bohužel nikdo si neuvědomuje že arabskému světu je uplně jedno kdo žije v evropě a v případě utoku na evropu to odsereme hlavně my ,proč?protože jsme uprostřed a nejvice marasu nadělaš ve středu at to chytne čím jak nejvíce uzemi.A schovávat se za rusy je pitomost.
        pb
    • Pozri, Xiluodu Dam 13 860 MW
      29.08.2013 0:23

      hovoríš, že režim v Saúdskej Arábii je nedemokratický, jáj, že tam ženské nesmejú riadiť auto, jáj, šak žiaden štát nie je dokonalý, veru tak. Keby bola Saúdská Arábia nedemokratická, dávno by proti šejkom vystúpil Havelko na obranu ľudských práv, tomu ver. No že tam nemajú ženské vodičák, ešte nie je dôkaz nedemokratičnosti. Voľby tam majú?
      Šaňo
    • Re: Války
      28.08.2013 23:41

      Co máš pořád proti američanům. Takhle se prostě velmoci chovají. Kolik států napadla čína jsi sám vyjmenoval. Rusko nemlich to samý (Polsko, Finsko, Madarsko, ČSSR, Afgánistán, Čečna, Gruzie). Jsem rád, že četník jsou dneska USA a mají mojí plnou podporu. Kdokoliv jiný by byl mnohem horší. Američani si váží životů svých lidí a dokonce i lidí svých spojenců. pPro rusy nebo čínany nemá život vlastních lidí žádnou cenu, život cizích už tuplem ne.
      ..
    • Re: Války
      28.08.2013 23:04

      Můžeš už přestat agitovat. Udělej si nějaký rudý koutek nebo se odstěhuj na Kubu. Na žádnou z otázek nejsi schopen odpovědět. Opakuji T vým rodičům zachránili američani prdel a ty svým žvaněním nezabráníš použivání chemických zbraní. Modré evropské barety nedokázali nic.
      Velkamedvědice
  • Války
    28.08.2013 20:34

    TO : Velká Medvědice Přečti si něco o válce ve Vietnamu. O tom, jak tam piloti USA rozprašovali po tisících tun defoliant Agant Orange, genetický zhoubný jed. Jak létající pevnosti B-52 prováděly "bez míření" plošná kobercová bombardování vesnických oblastí Vietnamu jenom proto, že by v nich "snad ???" mohli pobývat vojáci Vietcongu. Takto zahynuly ve Vietnamu na 2 miliony zcela nevinných civilistů rukou amerických okupantů. Přitom USA stejně prohrály a socialismu v jižním Vietnamu nezabránily. Lepší být živý v socialistické zemi, než mrtvý americkou pumou - "osvoboditelů". Já u nás v ČSSR žil v socialismu 30 let, nic hrozného.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války
      28.08.2013 23:01

      A co jako? Bolševici válčí v rukavičkách? My se nedomluvíme, to je jasné, ty si byl spokojen za komunistů, jako každý kdo se neumí o sebe postarat a nic Ti nechybělo. Já bych z těch poměrů blil. Dělal jsem raději u lopaty. Dodnes bych zřejmě žil na hypotéky. 10 let po komančích my stačilo, abych se zajistil a mohl si hrát s akciemi.
      Velkamedvědice
      • Jáj, medvedica, toto ja tiež hovorím
        29.08.2013 0:12

        Veru tak, bohato stačilo 10 rokov po komunistov za Havelkovej éry a každý sa mohol zabezpečiť na niekoľko generácií, šak pamätáš, všetko bolo zadarmiko, žiadné vykorisťvanie. Jáj, toto tuna ja stále hovorím zlaté deväťdesiaté roky. A čo teraz? Terazky už sviniar Filip reve, že vraj menej dávok a viacej roboty. Havelko by nikdy nič tak hlúpe nepovedal, lebo bol ekonomicky vzdelaný a vedel, že veľa práce znamená naprodukciu a to je potom vždy kríza. A inak dobre si mu odpovedal na tých 2 miliónov dobre mŕtvych komunistov. Šak s tými chemikáliami majú Amíci dodnes iba starosti, na svoje náklady tam stále čistia pôdu.
        Šaňo
        • Re: Jáj, medvedica, toto ja tiež hovorím
          29.08.2013 0:53

          Válka je vůl. Obě velmoci se dopuští svinstev. Xiludu to podává černobíle. Já válku nevymyslel. Klidně buď na straně bolševika, ale konečně si vyber.
          Velkamedvědice
          • A to dobre hovoríš medvedica
            29.08.2013 1:34

            válka je naozaj vôl. Šak videl si Ramba, vrátil sa z Vietnamu, jáj a koľko pozabíjal Američanov, čo?
            Šaňo
          •  
            29.08.2013 0:57

            Ja som proti bolševikovi, menej roboty a viacej dávok, šak tak je to aj v Amerike, jáj dobre ja hovorím.
            Šaňo
  • Války
    28.08.2013 20:24

    TO : Škýz Čína 15.3.1969 zaútočila na ostrov Damanskij ve vlastnictví SSSR, tedy jedné ze dvou světových supervelmocí - šla prostě do toho - i proti silnějšímu. Za korejské války se přímo utkala s masívními pozemními silami USA , které zahnala 200 km daleko. Když US armáda ustupovala, tak velící generál vojsk USA McArthur žádal prezidenta USA o povolení použít atomovou pumu proti Číně. Roku 1962 napadla Čína asi 500 milionovou Indii . Že by snad SSSR ,USA a Indie byli nějací slabí soupeři ???
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Jestli
    28.08.2013 17:55

    ti moji kluci americký zaůtočí tak jak slibují, vyvěsím si na balkóně americkou vlajku na jejich počest a na znamení, že mají moji plnou podporu. Váš občan Jesse.
    Jesse
    • Re: Jestli - Jáj Jasejko
      29.08.2013 0:30

      len či tý naši zlatučký Amíci zasa nepomôžu ruským sviniarom, vidíš čo robí ropa, aha?
      Šaňo
  • Války III
    28.08.2013 17:00

    TO : qver Tedy zdůvodňovat útok USA tím že :"Jsou největším ekonomickým a sociálním společenstvím na světě a mají tak právo ohlídat si své zájmy i mimo hranice", je pozoruhodný !! Každý ví, že už zhruba za 10 let bude největším ekonomickým společenstvím na světě Čína ,bude také mít právo útočit vojensky po celém světě za své zájmy ??
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války III
      28.08.2013 17:15

      Komunistická Čína již několikrát útočila. Na Tibet například, na Jižní Koreu a též třeba na Vietnam. Vždy jen na podstatně slabšího a nikdy se ani nesnažili své imperiální choutky zakrývat slovy o humanismu.
      ..
    • Re: Války III
      28.08.2013 17:12

      Já to nevím. Vidím , že v průměru na obyvatele se čína potácí za amerikou a nikdy ji nedožene. Argument, že 20 číńanů dohromady vydělá jako jeden američan mě nebere. Tobě oprvdu vadí, že amerika poraze spojenci porazila fašisty a zastavila zotročování. Opravdu Ti vadí zákaz chemických zbraní proti civilum a někdo, kdo to aspoń nějak kontroluje?? Opravdu Ti vadí, že při válce ideologii ve Vietnamu A Korei, /z válek mě je na zvracení, což je jiná věc/ stáli proti bolševikovi? Ty si chtěl komunismus ve Vietnamu a bolševický vliv? Svět bude rálně vždy dle velmocí rozdělen. Je to opravdu tak černobílé, že přeješ smrt 100000 klukům, za to, že v něco věřili a nedezertovali? Není to tak jednoduché. Stejně zatím nevěřím, že chtějí svrhnout mladého diktátora, proti fotrovi je holubička.
      Velkamedvědice
  • Puberťáci
    28.08.2013 14:23

    USA slibují omezený zásah, ale nejspíš toho využijí k velké destrukci obranných sil Asada a využijí tohoto přepadení ke snadnějšímu poražení Asada a i možné intervenci. Ta ruská základna jim pije krev. V USA jsou od konce studené války úplně mimo a nadělali si nepřátele po celém světě a neustále v tom pokračují, chovají se jak nějací gengstři, co za neposlušnost a neloajalitu hned střílí. S takovýmto přístupem se nemohou divit, až jim tam zase spadne nějaký ten mrakodrap, a někdo jim oplatí podobnou mincí. Jsou jak malí frackové, nikoho neposlechnou a pár pentagonskejch hejsků si dělá ve světě co chce jak na nějakém pískovišti, akorát, že jim někdo místo báboviček dal na hraní zbraně.
    Syndi
    • Re: Puberťáci
      28.08.2013 15:20

      Ale di ty brepto. Kolik ti za tu infiltraci a propagandu na tomto fóru soudruzi zaplatili?:-))
      Jesse
    • Re: Puberťáci
      28.08.2013 14:58

      USA jsou největší ekonomické a sociální společentví na světě. Myslím, že mají právo si svoje svobody hlídat i mimo vlastní hranice. V USA pracuje ve zpravodajských službách obrovské množství lidí, a když chtějí podniknout útok na Sýrii, určitě vědí co dělají...
      qwer
      • Vedi co delaji...lzou a napadaji jine staty
        28.08.2013 16:40

        Členka vyšetřovací komise OSN zkoumající porušování lidských práv v Sýrii Carla Del Ponteová řekla, že chemické útoky na předměstí Damašku s největší pravděpodobností organizovali opoziční vzbouřenci. - kde mas ted to "vedi co delaji" ? Naletel jsi imperialisticke propagande.
        Syndi
        • Re: Vedi co delaji...lzou a napadaji jine staty
          28.08.2013 17:24

          Naletěl si ty. Šlo o její soukromý názor, který ničím nepodložila. hromadně byl dementován a nazván předčasným. Opakuji. KOmise OSN nedostala mandát řešit původec, ale jen přítomnost a následky...
          Velkamedvědice
          •  
            28.08.2013 17:53

            Jasne, puvod imperialisti neresi, to je zrejme. Lode s Tomahawky a spousti na startu uz tam maji davno, jen cekali na zaminku, pod kterou agresi schovaji. Podle mne demokraticke zeme jsou ty neagresivni. Proc neutoci na ty pomatene povstalce, kteri zastavi autobus s poliucajty a vsechny je postrili apod. Tech zverstev pachaji nejvic ozbrojene gangy. V Damasku a na uzemi pod kontrolou vlady je klid a bezpecno, na venkove je genocida a brutalita provozovana gangy bez jakehokoli pravniho zazemi. Radsi by jsi snad bydlel v uzemi kde radi ozbrojene gangy nebo v klidnem Damasku ? Na venkove te podriznou, v Damasku muzes jit v klidu courat po obchodech. O to tu vubec nejde, jde o to, ze to neni pod vlivem usaku, ale rusaku, coz usaci chteji zmenit.
            Syndi
            •  
              28.08.2013 20:23

              Ani minutu jsem neobhajoval žoldáky nebo jiné náboženské fundamentalisty. Za druhé, pokudpadlo ultimátum nepoužívat v konfliktu chemické zbraně, nějakou formou reagovat musí. V iráku zbraně nenašli, to už si nejlaznou. Kdo má chemické zbraně? Mohlo jít o puč generálů bez vědomí A. Jestli to odpálili oni nebo poskytli k provokaci zbraně povstalcům je druhá věc. Ze strany usa může jít o snahu zlikvidovat zbraně, ale nikoliv vládu. Kdo by to pak držel dále. Ale to dodávám teď, předtím jsem jen vysvětloval, že argumentuješ subjektivním názorem jedince, ne výsledky komise.
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m