Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předvolební online rozhovor: Lídr Svobodných Petr Mach na Patria.cz – čtvrtek od 14:00

Předvolební online rozhovor: Lídr Svobodných Petr Mach na Patria.cz – čtvrtek od 14:00

23.10.2013 17:59
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

S blížícím se termínem předčasných voleb vyzval portál Patria.cz čelní představitele politických stran k účasti na online diskusi s potenciálními voliči (nejen) z řad investorů. Online rozhovory by se měly spíše než politických otázek dotýkat především témat z oblasti ekonomiky a finančních trhů.

Po na ekonomiku, efektivní správu či EU orientovaných zástupcích Strany zelených (rozhovor zde), Občanské demokratické strany (zde), Hnutí ANO (zde) a KDU-ČSL (zde) přijal pozvání k online diskuzi také lídr strany, která chce nabídnout i referendum o vystoupení z EU. Strany, která se v minulosti pohybovala relativně daleko za hranicí vstupu do Sněmovny, letos ale některé předvolební průzkumy naznačují odstup menší.

Méně státu, více občanům. To je základní heslo Strany svobodných občanů, v jejímž čele stojí ekonom a politik Petr Mach. Svobodní jsou pro nízké daně, rušení nespravedlivých dotací, které kazí tržní prostředí. Chtějí zrušit sedm konkrétních daní. Politická moc má být podle Svobodných omezena. Ústava by měla podle Svobodných obsahovat limity pro výši daní a zákaz zadlužování státu, jako je to např. ve Švýcarsku…

To jsou některé z oblastí programu Svobodných, na které upozorňuje Petr Mach. Zajímá Vás víc k těmto tématům, chcete slyšet odpovědi na témata jiná? Petr Mach Vám odpoví zítra 24. října od 14:00 v online rozhovoru na Patria.cz. Jako obvykle bude možné otázky pokládat již od ranních hodin.

Mach

Ing. Petr Mach, Ph.D., český ekonom a politik, předseda Strany svobodných občanů. Vystudoval obor statistika-ekonometrie a obor finance na Vysoké škole ekonomické v Praze. Byl dlouholetým spolupracovníkem Václava Klause a ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku. V roce 2009 tuto spolupráci ukončil, založil Stranu svobodných občanů a stal se jejím předsedou. V současnosti vyučuje ekonomii na Vysoké škole finanční a správní a na Vysoké škole ekonomie a managementu v Praze. Zabývá se otázkami daní, deficitu a dluhu a měnovou teorií a politikou. Je autorem knih Úskalí evropské integrace (2002) a Jak vystoupit z EU (2010) a mnoha odborných i populárních článků.


Váš názor
  • Držím palce, pane Machu,
    24.10.2013 14:01

    aby se se do parlamentu i jinde dostaly Vaše požadavky, které plně sdílím. A spíš bych všem, kteří mají nad SSO určité rozpaky, ráda připomněla, že byť se mohou některé z bodů jejich programu zdát hodně krajní, tak že SKUTEČNĚ pravicově smýšlející u nás budou asi vždycky v menšině (bohužel) a že tak nejspíš budou spíš těmi, jejichž vlivem tyto požadavky budou v parlamentu alespoň slyšet. Zatím nebyly, nejsou, a je to k naší škodě. Škála názorů k naší prosperitě je hodně široká, a ty pravicové v parlamentu NIKDO neříká ! Tudíž tam naše pravicové požadavky nikdo nevznáší, "nebojuje" tam za ně, a proto je naše víceméně levicová politická reprezentace ani nebere v potaz, nemusí se jimi zabývat, čímž to má ulehčené. Což není fér !!! Takže levicové i krajní požadavky, preference tam zaznívají neustále, kdežto ty SKUTEČNĚ pravicové tam NIKDO neříká, nenavrhuje, a to rozhodně není v pořádku ! Levice to má o to snazší ! Může pravicové názory ignorovat bez nejmenších potíží ! Je to nefér a ostudné, a dost to o naší politické vyspělosti vypovídá.. To bylo k ostatním. A k SSO - přála bych si, aby víc brala na vědomí, že naše společnost je v ekonomické gramotnosti na tom hodně špatně. Aby se SSO víc věnovala rozborům některých událostí, kdy by to lidem nejen vysvětlovala, ale i při svých návrzích řešení uvedla všechny důsledky tak, aby i ti ekonomikou nepolíbení pochopili VŠECHNA pro a proti, aby se sami rozhodli, čemu by měli věřit. U nás se toto obrovsky zanedbává, všichni jaksi automaticky předpokládají, že lidi si chtějí sami, dobrovolně, dohledávat všechny informace, souvislosti, že se sami chtějí dobrat objektivní skutečnosti. Bohužel to tak není, a na to populisti a levičáci spoléhají. V tom vidím jádro pudla..
    Jaka
  • Nespravedlivá dotace
    24.10.2013 8:44

    Chcete zrušit minimální mzdu. Pokud budou lidé pracovat za mzdu, která nepokryje jejich životní náklady, budou žádat o sociální dávky. Podle mne je toto nespravedlivá dotace podnikateli, kterému je cena práce dotována z kapes všech ostatních, kteří přispívají na sociální dávky. Otázka: Jak byste tedy pane Machu zařídil, aby v případě zrušení minimální mzdy nebyla tato nespravedlivá dotace poskytována? Chtěl byste to například zrealizovat zrušením všech sociálních dávek?
    Karel
  • Nespravedlivá dotace
    24.10.2013 8:38

    Cituji: Svobodní jsou pro nízké daně, rušení nespravedlivých dotací, které kazí tržní prostředí. Moje otázka: Živnostníci dostanou 3x tolik důchodu z odvedené koruny na sociální pojištění, než zaměstnanci. Podle mne je toto nespravedlivá dotace. Otázka: Co uděláte pro to, aby byla tato nespravedlnost odstraněna?
    Karel
  • Zbytečná ministerstva (?!) a osobní sympatie
    23.10.2013 18:50

    Dobrý den pane Machu, mám 2 otázky: První hypotetickou. Pokud byste mohl plně rozhodovat o řízení státu, jaká ministerstva byste zachoval a jaká byste úplně zrušil (pokud možno s krátkým komentářem). Druhá trochu osobní. Milton Friedman, Ron Paul, Peter Schiff, Nigel Farage. Který z těchto pánů je Vám sympatický a proč. Děkuji a přeji vše dobré do voleb :)
    Ondřej
    • Re: Zbytečná ministerstva (?!) a osobní sympatie
      24.10.2013 13:51

      Pane Machu, fandím Vám a SSO. Obávám se však, že hranice 5% pro vstup do sněmovny je pro řadu menších stran příliš vysoko a navíc "pravicově-liberální" názory se "tříští" mezi více stran, které se pak nedostanou do sněmovny. Je reálné, že by se pro příští volby tyto neparlamentní strany z toho poučily a vytvořily jednotný skutečně pravicový blok? Mám na mysli např. spolupráci s Piráty apod. S ODS a TOP09 potom, co předvedly ve vládě již nepočítám.
      mibo
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m