Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mankiw: Jak se stát hvězdným ekonomem a proč je Greenspan jiný

Mankiw: Jak se stát hvězdným ekonomem a proč je Greenspan jiný

19.11.2013 21:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Alan Greenspan je jedním z nejznámějších žijících ekonomů. Přesto bychom ho nemohli nazvat ekonomem ekonomů. Abychom pochopili pozici, kterou ve světě má, musíme nejdříve pochopit sociální dynamiku jeho profese. Hvězdní ekonomové procházejí standardním procesem, kterým prošly i současné hvězdy Ben Bernanke, Larry Summers a Janet Yellen. Ten obsahuje následující části:

Je nutno chodit na elitní univerzitu, jako je Harvard (Bernanke), M.I.T. (Summers) nebo Brown (Yellen). Pak je nutno studovat doktorandské studium na místech jako M.I.T. (Bernanke), Harvard (Summers) či Yale (Yellen). Je třeba, abyste byli považováni za jednoho z nejchytřejších studentů, i když nemusíte nutně patřit mezi ty nejoblíbenější. Musíte mít také známého učitele. Bernanke měl Stanleyho Fischera, Summers Martina Feldsteina a Yellen měla Jamese Tobina. Pokud je vaše dizertační práce dost dobrá, musíte se stát asistentem na další elitní instituci, jako je Stanford (Bernanke), M.I.T. (Summers) či Harvard (Yellen). Tam budete učit a hlavně psát články. Cílem je učinit dojem na ostatní ekonomy.

Když budete úspěšní, nabídnou vám nakonec místo na jedné ze známých univerzit, kde se stanete ekonomem ekonomů. V tuto chvíli se cesty rozcházejí, někteří se věnují práci na univerzitě, někdo se vydá do světa ekonomické politiky. Většina z nich se ale za čas vrátí do pohodlí akademického světa. Výjimečně dojde k tomu, že někdo není spokojen s univerzitním životem a jeho pomalým tempem a touží po slávě a rychlém tempu ve Washingtonu. Příkladem je právě Bernanke, Summers a Yellen. Greenspan je pak úplnou výjimkou. Studoval sice na Columbia University pod Arthurem Burnsem, doktorát ale nedokončil a začal pracovat jako nezávislý ekonom. Nezačal tedy svou kariéru snahou o uznání u kolegů a psaním článků do vědeckých časopisů. Ve známost vešel díky práci pro politiky, do čela Fedu se dostal za Reagana a zůstal tam i za vlády George H. W. Bushe, Billa Clintona a George W. Bushe. Na této pozici byl tedy neuvěřitelných 18 let.

Greenspanovu novou knihu „The Map and the Territory“, tedy „Mapa a území“, nejlépe pochopíme právě v případě, že známe jeho odbornou minulost. Nabízí nám moudrost, ta je ale podivně zabalena. Greenspan vnímá svět rozdílně od mnoha jeho kolegů a příčinou je právě jeho cesta k úspěchu na poli ekonomie. Teorie u něj má menší váhu, spoléhá se více na data a praktické zkušenosti. Navíc byl šéfem Fedu a to je velmi dobrá škola. Mezi zaměstnanci této instituce najdeme stovky výborných ekonomů a jejich hlavním úkolem je zajistit, aby vedení Fedu vědělo, co dělá.

Greenspan je často kritizován s tím, že je ideolog. Jeho kniha ale ukazuje, že to není fér. U široké škály témat od monetární politiky přes politiku fiskální až po produktivitu a globalizaci nabízí velmi otevřený a hluboký pohled. Ekonom uznává, že byl příliš velkým optimistou co se týče schopnosti finančního sektoru chovat se racionálně a odpovědně. Nyní navrhuje, aby byly významně zvýšeny kapitálové požadavky a aby byla věnována větší pozornost „zvířecím pudům“. Zároveň ale varuje před tím, abychom se příliš spoléhali na regulátory, protože ti pravděpodobně podlehnou iracionalitě také. Jsou to lidé stejně jako ti, které regulují. Jen nejsou tak dobře placeni.

Kniha to ale přesto není dobrá, protože se snaží upoutat pozornost dvou rozdílných skupin čtenářů. První z nich jsou profesionální ekonomové a pro ně tu jsou desítky grafů a tabulek, regresní analýza a další statistické testy a nástroje. Greenspan ale zároveň píše pro běžné lidi, kteří chtějí od tohoto známého muže slyšet pouze to, jak ekonomika vlastně funguje. Nakonec ale kniha neupoutá ani jednu skupinu. Ekonomové se mohou něčemu přiučit, bude jim ale jasné, že mnohé argumenty by neprošly testem, kterým musí projít články v odborných časopisech. Ostatní si ji třeba koupí, do konce ji ale většinou nedočtou. Pokud se to přece jen někomu podaří, bude nakonec odměněn. Grenspanova cesta ke slávě možná byla nekonvenční, existuje ale důvod, proč se k němu američtí prezidenti v době jejich vlády obraceli. 

 
Autorem je N. Gregory Mankiw z Harvardu.

(Zdroj: NYTimes)


Čtěte více:

Greenspanovo zamyšlení nad kapitalismem
26.01.2012 18:40
Kapitalismus má za sebou řadu klíčových úspěchů v čele s dramatickým p...
Krugman: Minského chování trhů a Bernanke hipíkem
05.03.2013 7:57
Jen pár týdnů nás dělí od výročí události, na kterou by většina lidí v...
Greenspan: Má politika neměla s bublinou co dělat, ignoroval jsem stádové chování
23.10.2013 20:58
Alan Greenspan se ve své nové knize The Map and the Territory věnuje t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů