Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je tu QE jen kvůli Wall Street?

Je tu QE jen kvůli Wall Street?

20.11.2013 18:54

Vykreslovat jakýkoliv sociálně-ekonomický problém v černobílých barvách je většinou nemístným zjednodušením. Platí to i v případě Wall Street. Ta určitě nebude „obydlena“ pouze bezcharakterními a hrabivými bankéři, žijícími způsobem „sex, drogy a peníze“. Ale na druhou stranu si svůj nemalý díl kritiky zaslouží. Na vrcholu US krize jsem zde psal, že velké banky budou rozděleny. Byla to ale spíše než predikce úvaha o tom, co by z dlouhodobějšího hlediska bylo lepší. Ukázalo se ale (opět), že bez dostatečné motivace půjdeme cestou nejmenšího odporu. Dnes je tak WS silnější než kdy jindy a mimo jiné může dál vesele vydírat třeba tím, že pokud o ní někdo byť jen špatným slovem zavadí, poškodí tím celou ekonomiku.

Ve světle uvedeného by bylo jednoduché vnímat články jako „Huszar: Řídil jsem QE. Kvůli frustraci z toho, jak funguje, jsem musel odejít“ jako potvrzení toho, že komplot bankéřů (všech, včetně těch centrálních) dosáhl gigantických rozměrů. Příběh, který vypráví pan Andrew Huszar, je skutečně dobré si přečíst. Ale ne kvůli tomu, abychom se utvrdili v negativním názoru na WS a Fed. Jde totiž o z velké části pomýlenou kritiku, která je si tak stejně prospěšná, jako to, když před problémem WS v druhém extrému zavíráme oči.

„Rozebrat“ Huszarova tvrzení lze řadou jednoduchých dat poměrně lehce a na svých blozích to už udělala řada ekonomů. Mě k tomu může posloužit čerstvá studie od McKinsey. V posledním sloupci obrázku jsou politikou Fedu ztracené úrokové příjmy domácností – tedy jejich ztráty z toho, že po krizi prudce klesly sazby (implicitně a dost zjednodušeně se předpokládá, že jen kvůli Fedu). K tomu ale musíme uvážit pozitivní efekt ve formě růstu bohatství domácností (první sloupec – vliv akciového trhu, trhu dluhopisového a s nemovitostmi) a dodatečné poptávky z tohoto bohatství (prostřední sloupec):

qe1

Jsou to jen odhady, ale i z hrubých čísel je jasné, že celkový vliv expanzivní politiky na domácnosti je, co se týče tvorby bohatství, respektive příjmů, pozitivní. A neplatí to o USA, ale i eurozóně a UK.

Posuňme se nyní na systematičtější rovinu. Klíčovým výrazem u každého porovnávání ekonomického vývoje, či přesněji řečeno vlivu ekonomické politiky, by měl být „alternativní scénář“. Dejme tomu, že se někdo poraní na noze, do rány se dostane hluboký zánět a nakonec nelze jinak, než nohu amputovat. Podaří se uříznout tu správnou, pacient se poté uzdraví a samozřejmě začne rozebírat úspěšnost provedené „politiky“. Může samozřejmě začít kritizovat to, že se dostal do nemocnice, kde mu uřízli nohu. Pokud ale má rozum, je si vědom realistického alternativního scénáře ve formě černé truhly. A podobně je to s monetární politikou a zejména v situaci, v jaké se nacházíme už několik let. Jak by ony scénáře vypadaly v případě americké ekonomiky ukazuje třeba následující odhad:

qe2

Jde o nominální US produkt, který by bez monetárního „zásahu“ začal ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku znatelně klesat. Příčinou by bylo omezení vládních výdajů (pokles vyznačený žlutě) a zvýšení daní (pokles vyznačený modře). Produkt se ale z velké části díky QE vydal po červené, což se samozřejmě projevuje i na jednom z nejdůležitějších ukazatelů ekonomického příběhu – nezaměstnanosti.

I moje smýšlení o QE se časem vyvíjí, jde ale opačným směrem, než jaký většinou zaznamenávám. Zpočátku jsem byl poměrně skeptikem – reálně hrozilo, že komodity celou snahu „zakurvítkují“ a dojde k růstu inflace bez toho, aby významněji klesla nezaměstnanost. Obavy mohly budit i epizody, kdy se PE akcií u S&P 500 šplhalo na předkrizové úrovně bez ohledu na to, že jsme se nacházeli v dramaticky odlišných podmínkách. Ani dnes není QE obrázek černobílý, ale do tábora jeho vyhraněných kritiků už dávno nepatřím. Příčinou může mimo řady jiných argumentů být i prezentovaný graf. A abych předešel logické námitce – oddlužení v USA pokračuje (zatímco v Evropě pyšné na svou konzervativní monetární a fiskální politiku dluhy stále rostou).

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data