Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je už skepse u rozvíjejících se trhů přestřelená? Příklad Brazílie

Je už skepse u rozvíjejících se trhů přestřelená? Příklad Brazílie

28.04.2014 18:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Rozvíjející se trhy (EM) nenaplňují očekávání, ale jejich dlouhodobý výhled je v mnoha regionech stále pozitivní. Negativní sentiment a odliv kapitálu prudce snížil ceny aktiv na těchto trzích a jejich relativní hodnota se tím prudce zlepšila. Podle našeho názoru se tak objevily příležitosti v oblasti dluhopisů a vybraných firem, ovšem za předpokladu dlouhého investičního horizontu. Možná je již čas vybírat a opět zahrnout rozvíjející se trhy do investičních portfolií.

Naši správci portfolií často cestují, aby mohli investiční příležitost posuzovat přímo na místě. Tyto cesty a vývoj posledních let nám mimo jiné ukázal, jak hodnotné jsou následující silné stránky Spojených států: Silné univerzity a vzdělaná pracovní síla, vláda práva a ochrana vlastnických práv, která podporuje podnikání, spolehlivá infrastruktura a veřejné služby, nízká zločinnost a korupce, nezávislá centrální banka, demokracie, kreativní destrukce, která nechává neproduktivní firmy padnout, energetická revoluce, uzdravující se soukromý sektor, dobře kapitalizované banky, firmy se silnou rozvahou, které jsou vysoce konkurenceschopné. Je mnoho dalších vyspělých trhů, které mají podobnou charakteristiku, nicméně my jsme „bullish na Ameriku“ a dáváme přednost řadě tamních odvětví. Platí to o energetice, stavebních materiálech, aerolinkách, automobilkách, nemocnicích a bankách.

Minulý měsíc jsme zavítali do Brazílie, kde jsme se setkali se zástupci vlády, místními investory a řediteli 16 největších brazilských firem. Před touto cestou jsme detailně analyzovali ekonomickou situaci této země a přilétali jsme do ní s určitou dávkou skepse. Obavy v nás vyvolávaly zásahy vlády do ekonomiky a zejména do státem vlastněných firem, které jsou podle některých názorů používány jako nástroj sociální politiky.

K tomu se přidává slabá infrastruktura a neatraktivní podmínky pro investování u soukromého sektoru, silné odbory a složitý daňový systém. Brazílie je navíc zranitelná ohledně globálního růstu a zejména zpomalení v Číně. Když jsme do země dorazili, byli jsme překvapeni tím, že místní lidé jsou ještě většími skeptiky než my. Projevuje se to i ve vývoji sentimentimentu. Místní investoři mají také defenzivní pozice na akciovém trhu, nevěří ani měně a dluhopisům, protože sazby podle nich půjdou ještě nahoru.

Po čtyřech dnech jsme ovšem dospěli k názoru, že během následujícího roku či dvou bude fundament na dluhopisových trzích lepší, než očekávají trhy, a sentiment se pak zlepší také. Někdy je třeba se vydat cestou, které se ostatní vyhýbají, a navíc v době, kdy už je v cenách odraženo velké množství negativních informací. Podle nás je už brazilský sentiment tak negativní, že přestřelil a relativní srovnání hodnoty, kterou brazilské investice nabízejí, ukazuje, že už jsou atraktivní. Je možné, že trhy dnes ignorují silné stránky země, jako jsou jednoduše dostupné přírodní zdroje, dobrý demografický vývoj, zdravý a dobře regulovaný bankovní systém a demokracie, ve které se vládě v určitých oblastech daří dosáhnout pokroku.

U rozvíjejících se trhů je nyní klíčové, jak se vypořádají s vyššími sazbami v USA. Na jaře minulého roku vyvolaly obavy z utahování americké monetární politiky výrazný odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů. Podle nás ale opakování podobného scénáře není pravděpodobné. Důvodem je současná situace na trzích a lepší komunikace ze strany Fedu. Inflace se také nachází nízko a Fed tak nemusí se zvyšováním sazeb pospíchat. Bank of Japan a ECB udržují velmi akomodační politiku a centrální banky z rozvíjejících se trhů jsou lépe připraveny na stažení QE a normalizaci monetární politiky Fedu.

(Zdroj: Pimco)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data