Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína možná přináší revoluci v globálním finančním systému

Čína možná přináší revoluci v globálním finančním systému

09.05.2014 18:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína je nyní největší ekonomikou světa. To, že podle parity kupní síly předstihne Spojené státy, bylo nevyhnutelné a nejedná se o žádné překvapení. Jinak tomu ale je ohledně dopadu aktuálního vývoje na měnovou politiku Pekingu. Možná se dokonce ukáže, že právě její změna bude tou nejvýznamnější událostí v oblasti makroekonomické politiky v letošním roce.

Čínská měnová politika byla vždy kontroverzní. Po deset let se snažila o záměrnou devalvaci, která měla podpořit exporty. V roce 2005 se však podvolila mezinárodnímu tlaku a umožnila reálnému kurzu renminbi růst. Od té doby kurz posílil asi o 30 %, tento vývoj byl na čas přerušen jen po velké finanční krizi. Nová data Světové banky týkající se cen v čínské ekonomice naznačují, že kurz renminbi se nyní nalézá zhruba na férové úrovni. Arvind Subramanian a Martin Kessler tvrdí, že průměrné ceny v Číně odpovídají tomu, jaké jsou ceny v USA (s ohledem na to, jak je čínská ekonomika rozvinutá). Jiné metody vedou k mírně odlišným závěrům, ale zdá se pravděpodobné, že čínská měna už není významně podhodnocená.

Čína se tedy podle výše uvedeného stala odpovědným globálním občanem. Důvodem je bezpochyby i fakt, že posilující kurz jí pomáhá v podpoře domácí spotřeby. Vedle toho dochází ke snížení obrovských obchodních nerovnováh mezi Čínou a USA. A v neposlední řadě byl snížen tlak na konkurenceschopnost některých rozvíjejících se ekonomik. Posilování renminbi pak vedlo k rozmachu tzv. carry trans. Tento příliv peněz do Číny pomohl zlepšit přístup k penězům v Číně v době, kdy bylo třeba zahladit problémy s financováním místních vlád. Zároveň nafoukl úvěrovou bublinu i v těch nejvíce zranitelných oblastech a donutil vládu k intervencím na měnovém trhu.

Růst čínských devizových rezerv v globální ekonomice doposud fungoval jako kvantitativní uvolňování. Představoval totiž nákupy vládních dluhopisů vyspělých zemí. Možná přispěl i k silnému kurzu eura k dolaru, protože Čína pravděpodobně diverzifikuje své nové rezervy směrem od amerických aktiv. V únoru se ale Čína rozhodla, že je třeba změnit kurz. Její intervence snížily kurz o několik procent. Cílem bylo snížit či úplně eliminovat příliv peněz do země. Vláda ale také zřejmě dospěla k názoru, že další posilování kurzu už není žádoucí a vítané. Diana Choyleva z Lombard Street Research v této souvislosti dokonce tvrdí, že kurz renminbi je o 15 – 25 % nadhodnocený. A dodává, že ačkoliv reálná ekonomika potřebuje oslabení měny, z hlediska dluhu by takový krok mohl být „smrtelný“.

Zmíněný scénář není ani zdaleka nevyhnutelný, protože Čína má devizové rezervy a fiskální prostor pro refinancování špatných úvěrů. Namísto měnových intervencí by pak vláda mohla více využívat bariéry pro pohyb kapitálu, které jsou dnes na jedné z nejvyšších úrovní na světě. V současné době mají Číňané možnost investovat do zahraničí pouze malé částky, ale Goldman Sachs odhaduje, že v následujících letech by čínská poptávka po zahraničních aktivech mohla vzrůst ze současných 20 % HDP na 90 % HDP. To by znamenalo odliv financí ve výši 6 bilionů dolarů. Doposud byla čínská měnová politika charakterizována nákupem zahraničních vládních dluhopisů. V budoucnu ji mohou stále více nahrazovat soukromé investice do akcií a nemovitostí. Těžit by z toho měl zejména zbytek Asie. To vše by znamenalo významnou změnu v toku globálního kapitálu a zaběhlém systému globálních financí.

Zdroj: Blog Gavyna Daviese


Čtěte více:

Plán sankcí na pokračování
09.05.2014 13:48
Vedoucí západní představitelé se stále nerozhodli, jak budou vypadat j...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data