Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční tip Patria Direct - akcie Vodafone

Investiční tip Patria Direct - akcie Vodafone

03.06.2014 10:27
Autor: Tomáš Tomčány, Patria Finance

Evropský telekomunikační sektor má za sebou těžké roky. Evropská komise (EK) a národní regulátoři se v posledních letech namísto investic do infrastruktury zaměřili spíše na zvýšení konkurence na trhu a nižší ceny volání pro spotřebitele. Výrazně proto utrpěly zisky operátorů. Nyní se však situace mění a investice to evropských telekomunikací představuje zajímavou příležitost na zhodnocení finančních prostředků. Přinášíme druhý díl investičního "seriálu" zaměřeného na sektor telekomunikací, tentokráte na společnost Vodafone.


Kompletní analýzu Patria Direct: Dlouhodobé investiční příležitosti, ze které vybíráme dnešní tip na akcie Vodafone, si mohou klienti Patria Direct stáhnout na webových stránkách společnosti: https://webtrader.patria-direct.cz/research/dlouhodobe-prilezitosti

Proč jsou akcie Vodafone podle nás zajímavou investiční příležitostí?

Expozici na očekáváný přínos konsolidace sektoru v Evropě lze rovněž získat skrze akcie největšího evropského operátora Vodafone. Díky zbylým zdrojům z prodeje svého podílu ve společnosti Verizon (50,16 USD, 0,18%) Wireless by se měl Vodafone aktivně podílet na konsolidaci odvětví. Společnost v loňském roce spustila investiční program „Project Spring“ s rozpočtem až 7 mld. GBP na nejbližší 2 roky, který se zaměří na zvýšení průměrné měsíční útraty zákazníka (ARPU) a tržního podílu. Firma očekává návratnosti investice 7 let a slibuje příspěvek až 1 mld. GBP do ročního volného cash flow po pěti letech od zpuštění projektu. Vodafone se také pokouší zvrátit negativní trend na evropských trzích, kde působí, cestou tzv. „konvergence“, tedy propojení služeb mobilního a fixního segmentu. Z čistě mobilního operátora by se tak v průběhu pár let měl stát univerzální operátor. Nabízení komplexních služeb by mělo snížit míru odchodu zákazníků, následně vést k nižším nákladům na udržení zákazníka, stabilizaci cen, nárůstu ARPU a ziskovosti podnikání.

V tomto směru Vodafone již v březnu oznámil koupi španělského kabelového operátora ONO za 7,2 mld. EUR. Synergický efekt by mohl pro Vodafone znamenat úspory až 2 mld. EUR a dodatečné příjmy až 1 mld. EUR. Výsledky za 1Q14 (resp. 4Q14 podle fiskálního roku firmy) již naznačily zlepšení, když tržby operátora klesly o 3,9 % proti 5 % v předchozím čtvrtletí. Návrat k růstu tržeb čeká firma nejdříve v letošní druhé polovině svého fiskálního roku. Současné tržní ocenění pod průměrem sektoru (5,6x EV/EBITDA pro rok 2014 versus sektorový 6,0x) tak považujeme za atraktivní vzhledem k potenciálu růstu plynoucího z konsolidace, investic do NGN a „konvergenční“ strategie firmy. Navíc, stále nelze zcela vyloučit možnost převzetí firmy americkým AT&T (35,41 USD, -0,08%) a vzniku globálního operátora. Samotná EK se myšlence globálního hráče na telekomunikačním trhu nebrání.

Upozornění

Tento dokument byl vytvořen analytickým oddělením společnosti Patria Direct, a.s., licencovaným obchodníkem s cennými papíry regulovaným Českou národní bankou.

Patria vycházela z důvěrných externích zdrojů, zejména databáze agentury Bloomberg. Patria však za úplnost a přesnost takto převzatých informací neodpovídá.

Tituly uvedené v tomto dokumentu představují investiční tipy analytiků Patrie. Doporučení makléřů Patrie ohledně těchto titulů v konkrétním okamžiku však mohou být odlišné, a to zejména s ohledem na investiční profil konkrétního klienta, kterému je poskytována služba investičního poradenství, ale také s ohledem na současný, resp. očekávaný budoucí, vývoj na finančních a kapitálových trzích.

Finanční nástroje nebo strategie zmíněné v dokumentu nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci jednotlivých klientů, jejich finanční situaci, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní cenné papíry, finanční nástroje nebo strategie konkrétním investorům.

Tento dokument má sloužit investorům, u nichž se očekává, že budou činit vlastní investiční rozhodnutí a budou se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, zejména na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace.


Hodnota, cena či příjem z uvedených aktiv se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do uvedených aktiv znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.


Pro další informace viz http://www.patria.cz/disclaimer.html


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti - sektor evropských telekomunikací
29.05.2014 17:25
Evropský telekomunikační sektor má za sebou těžké roky. Evropská komis...

Váš názor
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data