Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Putin si měl Krym koupit, proč se Buffett stal legendou ...

Víkendář: Putin si měl Krym koupit, proč se Buffett stal legendou ...

06.06.2014 18:15

Centrální banky pro všechny

Řada centrálních bank už několik let uplatňuje netradiční monetární politiku. To má zřejmě za důsledek i to, že se objevuje zvýšené množství netradičních návrhů, jak centrální bankovnictví reformovat. S jedním takovým návrhem přišla před nedávnem i britská organizace Nesta, která o sobě tvrdí, že je „charitou pro inovace“. Ekonom Nicholas Gruen přichází na jejích stránkách se skutečně inovativním návrhem: „Dejte všem lidem stejné právo využívat služeb centrálních bank, jaké mají velké komerční banky.“

Gruen tvrdí, že v době internetu by britská centrální banka Bank of England měla poskytovat například spořící účty či hypotéční úvěry, které budou dobře zajištěny kolaterálem. „Tím, že odstraníme prostředníka, získají klienti lepší podmínky. Soukromí poskytovatelé úvěrů by se pak zaměřili na oblasti, kde je třeba efektivního ocenění rizika,“ tvrdí ekonom. Jak by se asi se svými poplatky zachovaly naše domácí banky, kdyby jim v běžných službách začala konkurovat jejich „mateřská“ ČNB?

Putin si měl Krym koupit

Ukrajinská krize zatím nejeví známky slábnutí a i zde se začínají objevovat kreativní návrhy na alespoň částečná řešení. Profesoři práva Joseph Blocher a Mitu Gulati z Duke University na stránkách FTAlphaville tvrdí, že mezinárodnímu společenství by obecně pomohlo, kdyby existoval trh s půdou. Nešlo by však o půdu zemědělskou, ale o půdu ve smyslu území daného státu. Příkladem je pro ně situace, kdy Gazprom požaduje po Ukrajině splátku 11 miliard dolarů údajného dluhu.

„Vladimír Putin se zmocnil Krymu, protože ten je podle něho součástí Ruska. Gazprom poté zvýšil cenu, za kterou si od něj Ukrajina kupuje zemní plyn. Ukrajina tedy ztratila Krym a skončila s obrovským dluhem,“ píší profesoři. A celkem logicky se ptají, proč by měla platit země, která ztratila část svého území? Mezinárodní právo by podle nich mělo poskytovat rámec pro situace, kdy „namísto násilného převzetí proběhne obchodní dohoda“. „Je možné, že kdyby si Putin mohl Krym koupit, Ukrajina by dosáhla odpuštění dluhů a několik let by do ní proudil levný plyn. A nejde o situaci, která by byla pro Krym nějak specifická. Trh pro území jednotlivých států by dokonce mohl zlepšit způsob vládnutí, protože řada lidí je nyní uvězněna v zemích, kde panuje vojenský a policejní útlak a nemají výhled na lepší ekonomické podmínky. Pokud by bylo možno obchodovat s územím, vlády by se namísto útlumu růstu snažily o jeho zvýšení,“ tvrdí Blocher a Gulati.

Buffett neumí jen investovat

Proč se Warren Buffett stal investorskou legendou? Pro většinu z nás je asi odpověď nasnadě: Jde o odraz jeho výsledků. Sam?Leith ale na stránkách FT uvažuje o tom, že svou roli hraje i jiný faktor: Buffett umí dobře mluvit. „Buffettova přednost je u jeho mluveného projevu stejná jako u jeho investic. Řada investorů se orientuje na složité finanční instrumenty a používá i složité výrazy. Buffett jde opačnou cestou. Řídí se známým pravidlem, podle kterého nemá nikdy investovat do firmy, které nerozumí. A to se odráží i v jeho mluvě. Používá jednoduchý styl a tento lidový styl je většinou nejefektivnější,“ píše Leith.

Zmíněná úvaha má ale širší kontext: Buffettova jednoduchá mluva může odrážet to, že si věří a nemusí si nic dokazovat. Pokud někdo naopak příliš často používá sofistikované výrazy, je namístě otázka, zda vlastně rozumí tomu, co říká. Buffett má i další esa v rukávu: Rád vypráví příběhy a používá přirovnání. A ta mají šťávu, což ukazují třeba následující příklady: „Dítě se nenarodí už za jeden měsíc jen proto, že jste do jiného stavu přivedli devět žen,“ a „teprve odliv ukáže, kdo plave nahý“. Leith si podle svých slov netroufá na to, aby posuzoval, jak Buffettova slova ladí s tím, jak si vede Berkshire Hathaway. Jeho přesvědčovací schopnosti jsou ale „příkladné“. Je tedy Buffett výjimkou z pravidla, které tvrdí, že „kdo neumí, ten mluví“?

Jak začít s vinným sklípkem

Je dobře známo, že víno není jen příjemný nápoj, ale může z něj být rovněž zajímavá investice. Pro ty, kdo uvažují o tom, že v této oblasti začnou vyvíjet aktivitu a založí si vinný sklípek, přináší několik užitečných rad Wall Street Journal. V první řadě bychom neměli „jednou za týden kupovat několik náhodně vybraných lahví“. Namísto toho je lepší koupit méně často větší počet, protože můžeme od našeho vinaře získat slevu. A nejlepší je mít dva nebo tři vinaře, od kterých objednáme katalog a ve volném čase porovnáme vína a jejich ceny.

Nakoupená vína je pak dobré rozdělit do tří kategorií: Vína pro okamžitou konzumaci. Vína, která se budou s časem zlepšovat. A nakonec vína investiční. Sem patří ta, jejichž hodnota „bude s roky stabilně růst“. Jednou z možností pak je koupit tři sady oblíbeného vína s tím, že jedna bude po letech prodána a zisk pokryje náklady na zbylé dvě. Ty mezitím poslouží k jinému než investičnímu účelu.

A jaké jsou praktické rady ohledně uskladnění? Nejlepší je severní místnost, která si uchovává konstantní teplotu, nedochází v ní k vibracím a není suchá. Víno by se mělo skladovat při teplotě 10 – 20°C, ideálem je 10 – 15°C. Konstantní teplota je ale důležitější než její dosažená výše. Jinak řečeno, hlavně je nutné vyhnout se větším změnám teploty. Sucho pak může způsobit to, že vyschnou korky a dojde k porušení uzávěru lahví. Tomu může zabránit položení lahví na bok.

Zdroj: Nesta, FTAlphaville, WSJ

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti. 

 

 

 


Váš názor
  • jáák koupit?
    09.06.2014 12:39

    Máte v té kebuli kolečka v pořádku? Předně by měl Putin z Krymu vypadnout a nestarat se o cizí státy. Ještě budete okupanty omlouvat.
    Jesse
  •  
    09.06.2014 11:10

    Kalkoo, uz toho DPH nechaj.. :)
    Eco
  • Proč něco kupovat, když se to dá ukrást
    07.06.2014 8:50

    To může napsat jen někdo, kdo nezná ruskou mentalitu. Dyt' i v Česku si lidi raději nakradou, než aby za to platili a navíc ještě ta DPH.
    Kalka
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data