Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Američané jsou zpět v Iráku; v Turecku překvapila prezidentská volba a česká koruna je apatická

Rozbřesk - Američané jsou zpět v Iráku; v Turecku překvapila prezidentská volba a česká koruna je apatická

11.08.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

USA dostály svým slibům a o víkendu vojensky zakročily proti islámským radikálům z hnutí ISIS, přičemž se podařilo zpomalit postup ozbrojenců na hlavní město Kurdské autonomní oblasti Erbil. Kromě toho se USA patrně podařilo narušit pozice ozbrojenců ISISu v horách v okolí Sindžáru, kam před nimi již dříve uprchli příslušníci komunity jezídů.

Ačkoliv vojenská pomoc USA může ve výsledku pomoci snížit napětí v zemi, tak další potenciálně rizikové události se patrně odehrávají i v hlavním městě. Současný ministerský předseda Nurí al-Málíkí totiž odmítá vzdát se (již třetí) kandidatury na post předsedy vlády. Blok šíitských stran je přitom možná blízko k nominaci nového kandidáta na tento post. Nicméně napětí v Bagdádu podle všeho roste, neboť speciální jednotky věrné současnému premiéru Málíkímu se začínají podle policie rozmisťovat na strategická místa ve městě. Málíkí sám se chystá podat ústavní stížnost na prezidenta Masúma, který podle něho prodloužil termín pro jmenování kandidáta na nového premiéra, což má podle Málíkího jasný politický podtext.

Připomeňme přitom, že vláda současného premiéra, který při jmenování na důležitá místa ve státní správě protěžoval šíity, je mnohými vnímána jako jedna z příčin růstu sektářského násilí v zemi.

V Turecku mezitím nedošlo k překvapení při prezidentské volbě (historicky první přímé) a novým lídrem země se stal současný premiér Erdogan. Výsledek voleb je sice z jeho pohledu o něco horší než očekávaný, avšak i tak si zajistil prezidentské křeslo v prvním kole volby. Ačkoliv jeho vítězství je některými investory vnímáno z dlouhodobějšího pohledu jako potenciálně rizikové (kvůli patrnému odklonu od čistě sekulárního státu), tak bezprostředně je chápáno spíše jako potvrzení stabilního kurzu země a projevuje se pozitivně na kurzu turecké liry. Ta se v minulých týdnech v souvislosti s všeobecným nárůstem geopolitického napětí rovněž ocitla pod tlakem.

Ačkoliv nadcházející týden je z hlediska makroekonomických událostí zajímavý (zejména díky zveřejnění prvních odhadů růstu HDP za druhé čtvrtletí v řadě zemí), tak je patrné, že geopolitická rizika neutichají a budou i nadále hrát důležitou roli.

Česká koruna v pátek nezareagovala nijak výrazně na zveřejnění záznamu z posledního zasedání bankovní rady. Zápis mnoho nových informací nepřinesl. Většina členů bankovní rady se shoduje, že intervence proti koruně budou pokračovat minimálně do roku 2016. Současná protiinflační rizika ale nejsou tak výrazná, aby ospravedlňovala další oslabení intervenčního kurzu.

V pátek také trochu přibrzdil svojí spanilou jízdu americký dolar. Po silnějším francouzském průmyslu se euro odrazilo od 1,335 EUR/USD. I když dolar zůstává v býčím trendu, bariéry v okolí 1,330 mu mohou začít dělat potíže a silný nástup uplynulých týdnů zpomalovat. V tomto týdnu pozornost pravděpodobně přitáhne slabý výsledek evropského HDP za druhý kvartál. Trhy ho nicméně již vesměs očekávají a euro by tak nemuselo reagovat výrazně negativně.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Váš názor
  • Neříkejte
    11.08.2014 9:50

    A čímpak Vás ta prezidentská volba v Turecku překvapila. I tady už platí, že každý klik se počítá??
    Tom
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data