Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krizí k válce, válkou ke konci krize. Máme na víc

Krizí k válce, válkou ke konci krize. Máme na víc

05.09.2014 17:50

Způsobila Velká deprese druhou světovou válku? Ukončila pak 2SV Velkou depresi? Mezi ekonomy a historiky to jsou dost kontroverzní otázky. Ne bez relevance pro dnešní vývoj: Evropská ekonomika je na tom nyní v některých ohledech porovnatelně, jako během Velké deprese (viz např. „Evropa nestrhne svůj pomník míru a prosperitě a v tom je záhuba“). Je také pravděpodobné, že odpověď na první položenou otázku je kladná (viz např. „Velká válka, monetarismus a zrod nacismu“). A i dnes je patrné, že ekonomické problémy (opět vyvolané i neadekvátní ekonomickou politikou) vedou k růstu extrémismu. Válku v Evropě ale tento faktor nevyvolá. Větší obavy může v této souvislosti budit Rusko a Ukrajina, ale i zde se stále pohybujeme v oblasti šedých labutí (těch černých už bohužel ne).

Nechci tu spekulovat o válkách proto, abych kreslil laciné paralely mezi Velkou depresí a 2SV válkou na straně jedné a možná již brzy „Ještě větší depresí“ a současným vojenským konfliktem na straně druhé. Ale je relevantní uvažovat o následujícím: Pokud ukončila 2SV Velkou depresi, nemůže tu současnou pomoci ukončit vyšší aktivita na straně toho, čemu se říká výdaje na obranu?

Čtenář znalý ekonomických diskusí nebude překvapen tím, že shoda ohledně vlivu války na ekonomickou aktivitu nepanuje. Základ daný selským rozumem a ideálním světem je sice jasný: Pokud jsou v ekonomice využity všechny zdroje (nezaměstnanost je minimální), válka pouze zničí již vytvořené bohatství (domy, továrny ...), navíc přesměruje zdroje od pluhů k dělům – tedy do oblasti, která životní standard nezvyšuje. I pokud se omezíme na čistě materiální úroveň, která je v celkovém pohledu vlastně detailem, nic pozitivního zde samozřejmě nenajdeme.

Teorie vs. praxe

My se ale nebavíme o ideální ekonomice, ale o ekonomice, kde jsou zdroje nevyužité a to výrazně. Bavíme se o ekonomice, kde lidé spoří, jejich úspory se ale nestávají investicemi, nestávají se poptávkou po jejich další práci. Bavíme se o ekonomice, kde klesá obrat peněz a jejich množství (multiplikátor) a centrální banka na to nereaguje adekvátním zvýšením nabídky peněz. A bavíme se o ekonomice, kde z nějakého důvodu vláda není schopna, či ochotna nevyužité úspory lidí vzít a udělat z nich zase výdaje a tudíž i příjmy jiných (v nejlepším případě produktivními investicemi).

Co pak v (z ekonomického hlediska) ideálním případě „zajistí“ ozbrojený konflikt? Vláda je jím donucena vzít nevyužité úspory a poptávat výrobu zbraní a všeho dalšího s konfliktem souvisejícího. Tato poptávka zaměstná nevyužité zdroje – tedy zejména nezaměstnané. Konflikt ideálně proběhne tak, že nezničí bohatství a roztočí se pozitivní poptávková spirála nižší nezaměstnanosti, vyšších příjmů, vyšší poptávky. Ta se udrží i po konfliktu, zdroje se přesměrují do mírových oblastí. Plné využití potenciálu ekonomiky pak s přehledem zajistí i splacení vládního dluhu.

Jak to bylo konkrétně s Velkou depresí a 2SV? Jak ukazuje výše uvedené, dva extrémní příklady se od sebe hodně liší a realita je podle mne většinou někde mezi nimi. Ekonomové jako Paul Krugman, či Christy Romer považují VD&2SV za něco, co je mnohem blíže druhému – keynesiánskému vidění věci (hovoříme nyní o USA). Třeba Robert Barro a jemu názorově blízcí to vidí přesně opačně. Naštěstí zde ale skutečnému dilematu nečelíme. Byť by byl ekonomický propad sebehlubší, léčit jej válkou by bylo absurdní. Byť se to nepíše lehce, u „preventivních“ výdajů na zbrojení by to ale v principu mohlo být něco jiného. Ale i pak jde o absurditu: Namísto masivních investic do silnic, tepelných úspor, výzkumu a vývoje ... bychom se nechali nakopnout výdaji na ten nejhorší účel na světě.

Paul Krugman už před dlouhou dobou posunul problém do realistického rámce: „To, co potřebujeme, je finanční ekvivalent války“. Je tu ale jeden detail. Nejdříve bychom totiž měli vyhlásit „osvětovou válku“ všem, kteří zmrzačili a mrzačí naší schopnost efektivně používat fiskální politiku a udělali z ní synonymum rozhazovačnosti a nezodpovědnosti. Tedy těm, kteří kvůli rádoby lidumilství, či kvůli prosté rozhazovačnosti nejsou schopni šetřit (či snižovat dluhy) v dobách boomu tak, abychom mohli bez obav investovat v dobách útlumu. Zatím jen cyklicky poletujeme jak plášť ve větru.


Čtěte více:

Miloš Zeman: Nebylo prokázáno, že na Ukrajině je ruská invazní armáda
05.09.2014 13:27
Konflikt na Ukrajině je podle prezidenta Miloše Zemana občanskou válko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data