Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přichází horská dráha na rublu, zábava na koruně a nuda na eurodolaru?

Přichází horská dráha na rublu, zábava na koruně a nuda na eurodolaru?

10.10.2014 17:45

Akciové trhy stále korigují, americký SPX se dostává téměř na úrovně dosažené po korekci z počátku srpna, německý DAX už je na nich. A výjimečný rakouský trh, o kterém jsem zde posledních dobou trochu více psal, už je několik procentních bodů pod ní. Tím, že nejme na bublinovém trhu, ale určitá korekce by nebyla ničím překvapivým, tu již čtenáře masíruji relativně dlouho, takže k aktuálnímu vývoji na akciích vlastně nemám co dodat. Rád bych proto trochu rozvinul měnovou úvahu, kterou jsem načal v „Eurodolarový paradox a kurz koruny v roce 2016“.

Dnes nám budou ku pomoci projekce od Danske bank. První graf ukazuje její očekávání týkající se eurodolaru – vyznačena jsou modře, šedě je konsenzus. Stejně jako v předchozí úvaze vidíme, že žádná divočina by se zde konat neměla. Ani DB (stejně jako Commerzbank) nepatří do tábora hovořícího o paritě apod. Na konci projektovaného období se podle banky kurz stabilizuje, protože se zmenší růstový diferenciál mezi USA a EZ – tedy hlavní faktor, který by měl stát za oslabujícím dolarem. DB ale i přes své umírněné eurodolarové projekce čeká poměrně rychlý začátek zvedání sazeb v USA – už v dubnu příštího roku.

sous1

Ve své předchozí měnové úvaze jsem se mimo eurodolaru věnoval i korunodolaru, dnes se podívejme na kurz koruny k euru. Zatímco kosenzus (prý) předpokládá, že koruna bude postupně sílit a posouvat se k 27 za euro, DB je kontrariánem. Tvrdí totiž, že koruna by se měla dostat až na 28,5 za euro (už někdy v zimě příštího roku). Zatímco fundamentální hodnota koruny je někde kolem 25 za euro, DB se domnívá, že v české ekonomice přetrvávají negativní rizika a roste pravděpodobnost toho, že ČNB se pokusí o další uvolnění. Tj., přijde další oslabení koruny.

sous2

V souvislosti s korunou zmíním detailněji to, o co jsem se otřel na konci předchozí úvahy. Pokud by měla nadále oslabovat, bude se tak dít kvůli slabému oživení naší ekonomiky. Může se stát, že k němu dojde kvůli našemu malému „decouplingu“, ale je pravděpodobné, že slabá ekonomika ČR by znamenala slabou ekonomiku eurozóny, či dokonce ekonomiku globální. Právě v takovém případě bychom se nadále účastnili měnových potyček a strkanic o komoditu nejcennější – o globální poptávku.

Pokud tedy bude globální ekonomika sílit, budou růst tlaky na posílení koruny, ale také by měla být vyšší návratnost zahraničních aktiv. Při slabé globální ekonomice a tudíž nižší návratnosti zahraničních aktiv tu je naopak výhled na slabší korunu (či absenci tlaků na její posílení). Pozorný čtenář ale může namítnout, že podle projekcí DB toto vyvažování zisků/ztrát fungovat nebude: Růstový diferenciál mezi eurozónou a USA by se měl uzavírat (předpokládám, že tím „dobrým“ způsobem), sílit by ale měly tlaky na oslabení koruny (tedy skutečně náš „decoupling, ovšem špatným směrem). To by pak z koruny nedělalo hedge, ale multiplikátor zisků.

Vedle výše uvedeného se ještě podívejme na další mediálně populární pár. Podle níže uvedeného obrázku počítá konsenzus týkající kurzu rublu s tím, že rubl bude k euru postupně posilovat. DB tvrdí, že tomu tak skutečně bude, ale jen do QI roku 2015 a pak se rubl vydá na cestu znatelného oslabení. Podle banky totiž může dojít ke snížení ruského ratingu na úroveň spekulativních obligací a v delším období nejsou patrné fundamentální faktory, které by měly vést k posilování ruské měny (o pokračujícím geopolitickém riziku nemluvě). Pokud jsem pak dobře pochopil, ono posílení do počátku roku 2015 odráží možné zvyšování sazeb centrální bankou.

sous3

Výše uvedené scénáře tedy implikují v podstatě nudný vývoj na eurodolaru. Ten je podle mne skutečně nejpravděpodobnější. Mimo jiné odráží to, že eurozóna může mít namířeno k relativně větší monetární akomodaci, ale také dosahuje přebytků běžného účtu. A stále má bezpečná aktiva (německé, rakouské a další dluhopisy), takže investoři ji kvůli jejich absenci nemusí opouštět. Jen se podle aktuálního postoji k riziku přesouvají mezi periferií a jádrem. U koruny by již podle DB byla určitá zábava a co se týče rublu můžeme bez většího přehánění hovořit o horské dráze.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti. 

 


Čtěte více:

Je čas koupit Netflix? 3Q14 může napovědět
09.10.2014 13:11
Netflix vylétl skoro o 50 % za posledních 12 měsíců s tím, jak pokraču...
Posledních 50 let trhy žijí na steroidech jménem
10.10.2014 12:15
Když se podíváme na události posledních dní na amerických trzích. Co k...
Coca-Cola a Pepsi našly společné nepřátele: zákonodárce Kalifornie
10.10.2014 13:27
Nikdo se asi nepozastaví nad tím, že Coca-cola a Pepsi utrácí miliony ...

Váš názor
  • Soustružník nebyl nikdy na pouti
    11.10.2014 22:31

    Jinak by věděl, co je horská dráha. Ta jde nahoru a dolu a nahoru a dolu. Na té je Euro, USD, Yen a anglická Libra, ale ruský rubl je na skluzavce at' se tomu bráníte nebo to nazývate jak chcete. Západní měny jsou založeny na zlatě a proto se jejich hodnota pohybuje v závislosti na bullionu. Rubl se dnes přibližuje hodnotě rubble a je založen na vodce. Stojí na nejistých nohou a neustále padá. Postrádá sílu a když se občas odrazí od země, není to známka života ale to čemu se tak přiléhavě říká "dead cat bounce"
    bull
  • at' je to tak nebo tak ruble jseš v zádeli
    10.10.2014 21:31

    Ale ulevilo se ti že to není těch sto let co, jen několik desítek let. Stejně já byl jen zvědavej jestli rubl ještě někoho zajímá. O tom jak dolar krachuje tu slyšíme několikrát denně hezkou řádku let afurt nic. Joo řeč se vede voda teče :o)).
    širokááá strana nic nemajáááá...
  • Celkem běžná věc a kdo to tu řídí.
    10.10.2014 19:28

    "....americký S&P téměř na úrovni Srpna..." - tedy ani ne před dvěma měsíci, ale o tom že rubl je na stoletém minimu se rad'eji vůbec nemluví. To by mohlo pobouřit některé rudokopytniky tady na Patrii. Nekoupil tu Patrii náhodou náš pan prezident. Tomu jsou podobné manýry podobné.
    Straka
    • Re: Celkem běžná věc a kdo to tu řídí.
      10.10.2014 19:50

      s hypotekou za krkem jsi jedině otrokem rubl není na stoletem minimu ale minimu od roku 1998 kdy bylo rusko v defaultu
      rubl
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data