Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ritholtz: Pomalu začínám věřit, že tu je dlouhodobý býčí trh

Ritholtz: Pomalu začínám věřit, že tu je dlouhodobý býčí trh

21.11.2014 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Lidé, kteří pracují v nějakém specializovaném oboru, často používají specifické výrazy. Ty mohou někdy znít jako cizí jazyk a já se jim v mých komentářích snažím vyhnout. Nedávno jsem ale použil výraz „dlouhodobý cyklus“ a jeden ze čtenářů chtěl vědět, co tím vlastně myslím. Je totiž rozdíl mezi tím, když je trh tažen dlouhodobým cyklem či běžným ekonomickým cyklem. Na trhu se pohybuji už několik desetiletí a jsem přesvědčen, že společnost, její názory a způsoby chování se pohybují v dlouhých cyklech. Můžeme je nazývat různě, ale klíčové je to, že je lze navzájem rozeznat podle určité množiny jedinečných charakteristik. Namísto obecného popisu bude lepší vyjmenovat si několik příkladů.

Jasně ohraničeným a specifickým obdobím byla doba po druhé světové válce, problémy s inflací v sedmdesátých letech nebo boom osmdesátých a devadesátých let. V každém z těchto případů můžeme hovořit o dlouhodobém cyklu. A každý sebou nesl dominantní trend na trhu. Historie ukazuje, že tyto trendy jsou velmi silné a pokud pevně zakoření, jen těžko se přerušují. Trvat mohou deset až dvacet let. Podívejme se na zmíněný boom po druhé světové válce. Expanze trvala od roku 1946 do roku 1966, i když během ní nastalo několik mírných recesí.

Ekonomiku tehdy táhla široká škála faktorů. Z války se vraceli vojáci, řada z nich využila podpory na vzdělání. Dobře vzdělaná pracovní síla ekonomice neuškodí, zejména ne v době, kdy firmy začaly sytit neuspokojenou poptávku po spotřebním zboží. Nastal boom v letecké dopravě, který pokračoval až do chvíle, kdy šlo o naprosto běžný způsob přepravy. Prudce rostl elektrotechnický průmysl a byly položeny základy technologické revoluce. Rostla míra vlastnictví domů, budovaly se sítě dálnic, vznikala kultura automobilové dopravy, zvyšovala se dostupnost úvěrů.

Není překvapením, že na pozadí tohoto vývoje si vedl velmi dobře i akciový trh. Jeho rally trvala od roku 1946 do roku 1966 a výsledkem byla oslnivá návratnost. Pak ale přišel dlouhodobý medvědí trh let 1966–1982. Vzpomínky lidí žijících v sedmdesátých letech jsou plné front u benzínových pump, stagflace, recese a disko hudby. Šlo o období plné politických tahanic a ekonomických problémů, rostoucí inflace, ropného embarga a války ve Vietnamu. Trh si prošel řadou oživení, celkově se ale o mnoho výše nedostal. Podobné to bylo v období 2000–2013, které bylo charakterizováno prasknutím internetové bubliny, účetními podvody, válkou v Iráku a Afghánistánu a vysokými cenami ropy. Finanční krize ale inflaci zničila a nyní představuje větší hrozbu deflace.

Každému cyklu dominuje nějaký rozhodující faktor, může to být válka, inflace, technologie, atd. Jde o velice silné faktory, které mohou přetrvávat po velmi dlouhou dobu. Vždy ale dochází k tomu, že se býčí trh mění v trh medvědí a ten zase v býčí. Pomalu se kloním k tomu, že se pohybujeme v novém dlouhodobém býčím trhu. Nikdy si tím nemůžeme být předem jisti, ale zdá se, že medvědí trh let 2000–2013 skončil. K tomuto názoru mě vede několik úvah.

Hlavní světové trhy se už dostaly nad předchozí maxima. Ekonomické oživení je sice slabé, tak tomu ale po prasknutí úvěrových bublin bývá. Před tím jsem od začátku varoval a skutečně k takovému vývoji došlo. I přesto si však trh našel cestu k růstu. Když hovořím s lidmi, kteří se na trhu pohybovali už v sedmdesátých a osmdesátých letech (Jeff Saut z Raymond James či Ralph Acampora, který působil v Prudential Securities), říkají, že současný sentiment se podobá tomu, který panoval na počátku osmdesátých let. Nikdo tehdy nebyl ochoten přijmout myšlenku, že medvědí trh sedmdesátých let už skončil. A podobná skepse panuje i dnes.

Divokou kartou je nyní samozřejmě Fed. Pohybujeme se v doposud nezmapované oblasti. Nikdo neví, jak bude probíhat exit z jeho uvolněné politiky a co přinese. Většina ostatních faktorů ale naznačuje, že se před námi nachází dlouhodobý býčí trh. Za zmínku ale stojí i to, že za sebou máme pět let růstu bez větší korekce. Nikdo neví, kdy přijde nějaká korekce ve výši 15 – 20 %, nemělo by nás ale překvapit, že se dostaví. V roce 1987 trval býčí trh už pět let a pak přišel propad ve výši 23 %. Lidé však zapomínají na to, že v roce 1987 trh nakonec posílil, i když o pouhé 1 %. Pokud se nyní skutečně pohybujeme v dalším dlouhodobém růstovém prostředí, rally může trvat ještě hodně dlouho. Ale jisti si budeme teprve ve chvíli, až bude za námi.

Autorem je investor Barry Ritholtz.

Zdroj: The Washington Post


Čtěte více:

Co se nepovedlo číslům, dokázal Draghi - euro oslabuje
21.11.2014 10:32
Eurodolar včera ustál všechny tlaky na pokles v podobě nových dat z ob...

Váš názor
  •  
    21.11.2014 13:07

    ... když Barry mluví, trhy naslouchají.
    ☺lolek☺
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university