Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rogers: Žádná eura, radši investice do ruských akcií

Rogers: Žádná eura, radši investice do ruských akcií

02.12.2014 17:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Rubl letos k dolaru oslabil už o celých 25 %, legendárního investora Jima Rogerse to ale od navyšování investic v Rusku neodrazuje. Pro Financial Times uvedl, že jeho strategie je založena na víře ve fundamentální posun strategie Kremlu týkající se zahraničních investorů. Rogers se tak posunul od dřívější skepse, ke které dospěl při návštěvě Ruska před 46 lety. „Chápou, že s investory už nemohou jednat stejně, jako to činil Stalin. Musí se k nim chovat slušně,“ tvrdí investor.

Rogers se domnívá, že změna v chování ruské vlády byla patrná alespoň do doby, kdy západ začal proti Rusku uplatňovat sankce. Podle svých slov přitom nemá pochyby o tom, že i současná krize přejde podobně, jako tomu bylo v minulosti. Jeho investiční přístup je založen na dlouhodobém pohledu, protože jeho schopnost časovat trh je „mizerná“. Snaží se tak o investice do ruské ekonomiky v době, kdy se nachází ve špatném stavu. Do svého portfolia zařadil mimo jiné společnost Phosagro, Aeroflot a ruský ETF. Plánuje ale další nákupy v jiných sektorech.

Phosagro je podle Rogerse atraktivní kvůli tomu, že fosforová hnojiva nelze vyrobit či je něčím nahradit. Zároveň jich není dost na to, aby byly uspokojeny potřeby neustále rostoucího globálního zemědělství. K tomu se přidává fakt, že ruští zemědělci jsou nyní v intenzitě využívání hnojiv na velmi nízkých úrovních. A sankce by měly vést k tomu, že v ruské ekonomice proběhne substituce dovozů za vlastní výrobu. Té by mělo být dosaženo i díky vyššímu hnojení.

Investor se rovněž domnívá, že sankce nakonec poškodí Spojené státy a jejich spojence. Posunou totiž ruskou ekonomiku směrem k Číně a Asii. Naplněno prý bude nakonec i Putinovo přání vytvořit z Ruska nové finanční centrum. Vše pak skončí tím, že ruská ekonomika bude prosperovat. Na této myšlence je založena i Rogersova investice do Aeroflotu.

Rogersův optimistický výhled u Ruska je v přímém kontrastu s jeho názory na Evropu, Japonsko a USA. Japonský premiér Abe podle něho dělá „hrozné věci“ a mladí Japonci by podle investora měli ze země odejít tak rychle, jak jen to půjde. Krátkodobě ale japonský trh nabízí příležitosti, které vytváří politika centrální banky. Rogers podle svých slov nevlastní žádná eura, domnívá se, že investice v Rusku jsou lepší. Investor už tři až čtyři roky nezvyšuje své investice do zlata, v blízké budoucnosti se ale podle něho objeví dobrá příležitost k nákupu. Pak prý své zlaté pozice zase navýší.

Zdroj: FTAlphaville


Čtěte více:

ECB je před významným rozhodnutím hluboce rozdělena
02.12.2014 15:00
Tento týden ve čtvrtek je na programu pravidelné měsíční zasedání cent...
Export ruského plynu do EU je o čtvrtinu nižší
02.12.2014 14:16
Vývoz ruského zemního plynu do Evropské unie a Turecka klesl v listopa...
Rubl nezadržitelně padá, nové minimum 53,7 USDRUB!
02.12.2014 15:56
Ruská měna dnes ráno po desáté hodině SEČ nabrala jižní směr a nezadr...

Váš názor
  • V paví telce
    03.12.2014 10:33

    je dneska český den. Koblížek si už natřásal peříčka, jak výborně burza jede a je připravena na houfy investorů sledujících tuto telku.
    Kalka.
    • Re: V paví telce
      03.12.2014 10:55

      Zrovna tam je Špicar...
      Kalka.
  •  
    03.12.2014 10:09

    Rubl letos k dolaru oslabil už o celých 25 %, první veta a ihned lež. Na zacatku roku $ stal 33 rublů. Dnes $ stojí 54 rublů, vypadá to na oslabení o 60% a ne o 25% jak nám tady vypraví pan Rogers.
    Banderovec v záloze
    • vasvětlení je prosté
      03.12.2014 10:19

      rubl padá rychleji, než stačí v redakci Patrie opisovat ze zahraničního tisku :-)))
      Jesse
    •  
      03.12.2014 10:13

      o)) Tady je to jak na Ukrajině, samý banderovec
      Velkamedvědice
  • moedzeny svet
    03.12.2014 8:56

    Je tazke si priznat, ze spupnost USA privedie dolar na druhu kolaj a prestane byt svetovou menou. A tento osud je nezastaviteľný. Svet sa nesklada len z Severnej Ameriky, Europy a Australie. A je jasne preco sa vola zapadna demokracia zapadnou a nei demokraciou. Je to preto, ze to nema nic spolocne s demokraciou. Je to svet plny podvodnikov , presstitutov - chudakov a neslobodnych ludi bez vlasneho nazoru, co by za kos žvanca predali aj vlastne deti. Staci sa pozret len na tu zaostalu ameriku. Ziadne systemove zdravotne zabezpecenie len system - nemas tak zdochni. A ludia pisuci na patrii, necudoval by som sa vobec, keby ze boli z velv7slanectva usa rádoby tvorili mienku. A v cesku to ide lahko, lebo poslednym skutocnym narodovcom bola dvojiva Jan Hus a Žižka. Ostani boli len pisalkovia. Jeden sa tu nazyva zizka, ale 8 zizkovi nevie ani hovno. Nevie preco a zaco bojoval a proti komu. Je mi Vas luto sa riadite heslom "Počkejme jak to dopadne a pak se přidáme" . Samozrejme nie su všeci Česi rovnaký. No toto tu je hlupákoch, bezcharkternosti.
    jářku
    • Re: moedzeny svet
      03.12.2014 9:56

      Jářku máš recht, na TASSu psali, že Albrightová je Jessyho teta a Velkámedvědice je agent chodec :-)))
      Scipio
      • Scipio
        03.12.2014 10:09

        Tak to prasklo. Abych se odstěhoval a hledal novou identitu.
        Velkamedvědice
        • Re: Scipio
          03.12.2014 10:23

          No vzhledem k tomu, že VELKAMEDVĚDICE není klient Patrie, neobchoduje české akcie kromě pár kousků čezu, tak to je první přínosný příspěvek tohoto frekventanta mého projektu snažícího se zaznamenat alespoň minimální poryv logického myšlení u zdešjších dospělých s MP. Tedy kromě sebekritického prohlášení 24.11. v 12:53, že "jedinec neschopný argumentovat lže, vymlouvá se, nebo uráží.“
          Kalka.
    • Re: moedzeny svet
      03.12.2014 9:30

      Jedno je jisté - Rusko nikdy alternativou nebude, stejně jako třeba Afrika. A jestli jsou lidé svobodnější v Bangladéši nebo Venezuele. A na nacionalismus my Češi neslyšíme, stejně jako například Angláni. Na rozdíl od Rusů a jiných národů na východ od nás :-)
      sgt.Mike
    • Re: moedzeny svet
      03.12.2014 9:05

      Ano, je tu pár vymatlaných debílků, kteří obdivují mužika malého vzrůstu Putina, obdivují KGB, Svaz česko-sovětského přátelství soudruha Vyvadila, čtou články magora Hájka a všechny jeho důkazy o zločinnosti imperialistických ideodiverzních vysílaček... My vám to přejeme, ten váš vztek, klidně s ním žijte. Vztek je dobrý na spaní :-)))))
      Jesse
  •  
    02.12.2014 23:49

    Pokles rublu je špatná zpráva pro všechny spotřebitele v Rusku, ale otevírá to dveře zahraničním investorům a snižuje to dopad poklesu ceny ropy v dolarech na ruské hospodářství. Investice do ruských akcií nemusí být špatný nápad za předpokladu, že sankce v dohledné době skončí. V horizontu řekněme 3-5 let.
    LB
    •  
      03.12.2014 7:57

      Dej si pozor, za takovehle komousske socanske kremloidni reci budes za dusevniho chudaka. Socialne pripustne a politicky korektni je nakupovat jen americke akcie za dolary, pokud mozno na vrcholu trhu, jakakoliv jina varianta je projev dusevniho slabosstvi, komunizmu a rudokopytnictvi. Tvrdil to i Petr Kellner.....nikdy.
      Mezernik
      •  
        03.12.2014 9:33

        Naopak, spekulace na rublu jsou nyní VELMI prospěšné. Hoši v kšandách vydělají pěkných pár milionů :-) Dolarů.
        sgt.Mike
      • Mezerník
        03.12.2014 9:13

        To by mě zajímalo, kdo to psal. Já nic takového tady nečetl a jsem tady 9 let. Tak jen za dolary a na vrcholu? Ty máš fantazii. Uveď prosím, kdo to psal, tak to na mně působí, že sis to vymyslel. o) Jinak hezký den.
        Velkamedvědice
      •  
        03.12.2014 9:11

        Víš o tom ty trdélko, že nakupovaní amerických akcií, západních měn, zboží, dluhopisů atd... je výsostné právo soukromého rozhodování milionu investorů po celém světě... včetně lidí ze států BRICS (který už nefunguje) a že to není žádná doktrína autoritářského Ruska a jeho státní propagandy, kde se smí rozhodovat jen na základě přání poloopice Putina ?? Jsi si toho vědom? Víš jaký je rozdíl mezi chováním na trhu svobodných lidí od idiotů pod tlakem ideologie jednoho vůdce? Nevíš. To vím na tuti.
        Jesse
        •  
          03.12.2014 9:34

          ty trdelko mel bys vedet ze putinovi se vede v boji proti dolaru a proto nato soustreduje v blizkosti ruskych hranic vojska,dokonce na novinkach .cz co ty listy odsuzuju se pise ze na 70% bude valka ,prej to rikali ficovi v nemecku,merkelova se prej otocila uplne proti putinovi,takze ideologie zapadu se musi udrzet i za cenu valky,jestli ti kovbojove budou chtit valcit tak jesse!mozna mame par dnu,tydnu,mesicu tady tlachat
          velkaamdvedice
          • Cetv
            03.12.2014 9:48

            Prosím Tebe? Není to zoufalství tvrdit, že se mu vede proti dolaru??? Copak ty nechápeš ani to, že je dolar na hisotrickém minimu, tedy se mu vede nejhůře v historii?? o))
            Velkamedvědice
            • Re: Cetv
              03.12.2014 9:50

              ty ani nejsi schopen uznat ze dolarova spolecnost je pred totalni krizi a z te krize vede jen odstraneni ruska nic jineho v tom neni bud bude putin poslusny nebo ho znici.....valka to jedine mne napada
              velkaamdvedice
              •  
                03.12.2014 9:58

                Aha. Já zase argumentuji faktem, tak utíkáš. Válka s NATO nebude. Putin zase takový magor není. Nevím čemu, říkáš dolarová společnost, ale obecně jsou nemocné všechny společnosti. Takže amerika nezanikne a dolar podrží Čína, mu věří, proto nakoupila nejvíce dluhopisů USA ze všech..Ano, pravděpodobně se stane i čínská měna rezervní..
                Velkamedvědice
                •  
                  03.12.2014 10:01

                  jezis proc by amerika zanikla? a ver ze cina je hlavnim cinitelem proti dolaru.....ale budis nebudu se hadat jen doufam ze valka nebude a budu moct obchodovat za dolary
                  velkaamdvedice
                  • Cetv
                    03.12.2014 10:07

                    Taky pevně věřím, že válka nebude, kolego. Jinak je v čínském zájmu, aby se jejich obrovské investice do dolaru nevyšuměli...Mimochodem Čína se sice tváří jako ruský kamarád, ale jsou to jejich konkurenti jako každý jiný. Čína dělá jen to, co je v jejím ekonomickém zájmu.
                    Velkamedvědice
          •  
            03.12.2014 9:47

            Putin sere na obyvatelstvo. On musí zbrojit, HDP - 0%, rubl padá, investoři utíkají z Ruska. Průmysl stojí, banky jsou nefunkční... ale Putin musí pořád harašit zbraněmi, protože ho nic lepšího v KGB nenaučili. Sám se utopí, ve vlastní šťávě.
            Jesse
        • džesie
          03.12.2014 9:15

          On si to mezerníček nějak smotal. Nebo ty máš O2 za dolary a je to americká akcie?
          Velkamedvědice
          • Re: džesie
            03.12.2014 9:17

            Mě šlo o principy svobodného trhu, kterým mezerník zřejmě dodnes nerozumí:-)))
            Jesse
  • putin je chujlo a agresor
    02.12.2014 21:42

    Rogers je pako ktere dostalo od FSB par zlataku a naškrabalo par vet. Ropa se bude dal propadat. Rubl se bude dal propadat. Ruska ekonomika je v recesi. Ruský firmy maji problem ze splecenim pujček od europských bank. Ruský banky budou krachovat. Ruský firmy budou krachovat. A kripl Rogers chce investovat do ruska.
    bandera
  • konečne normálny človek
    02.12.2014 19:52

    Určite to nie je žiaden z veľke českej 5. kolony.
    jářku
    • Re: konečne normálny človek
      02.12.2014 20:34

      https://www.youtube.com/watch?v=HK4Gqo30ezU
      sgt.Mike
    • Re: konečne normálny človek
      02.12.2014 20:00

      Ještě hraješ fotbal za maďarské béčko?
      Velkamedvědice
      •  
        02.12.2014 20:03

        To má pravdu, že ruská ekonomika v mizrném stavu a rubl tvoří minima. Ani to si nevěděl?
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university