Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se krotí čínští draci

Jak se krotí čínští draci

16.01.2015 16:28

Ceny komodit, poptávka po zboží vyspělých ekonomik a zároveň jeho konkurence, nákupy vládních dluhopisů a dalších investičních aktiv vyspělých trhů, měnové potyčky, export deflace, atd. Důvodů pro sledování vývoje v Číně bychom našli bezpočet a platí to hlavně o jejím růstu. V úterý příštího týdne se dozvíme, jak rychle tato ekonomika rostla v posledním čtvrtletí minulého roku, čeká se 7,2 % (předchozí čtvrtletí 7,3 %). Jak ukazuje graf, od počátku devadesátých let prochází tato země druhou fází klesajícího tempa růstu a je téměř jisté, že tentokrát je to skutečně jinak. To znamená, že dříve vyzkoušené životabudiče už použít nelze (bez toho, aby se nakonec napáchalo více škody než užitku):

sous1

Každá „pozitivní“ zpráva týkající se čínského růstu tedy musí být brána opatrně. Hodně totiž záleží na tom, co ho táhne. Pokud to je přechod na nový model – tedy poptávka domácností, služby, atd., je to „pozitivní – pozitivní“ zpráva. Pokud to je starý model stínovým dluhem financovaných investic, je to spíše „negativní – pozitivní“ zpráva. Nic na tom nemění ani fakt, že kapitálová zásoba na hlavu (stroje, budovy, zařízení ...) je v Číně stále pod průměrem vyspělých ekonomik. Dohánět tuto mezeru totiž jde jen určitým tempem, jinak se budují továrny a města duchů financované stínovými nástroji, které se posléze mění v nástroje černé. Vcítit se do toho, jak moc se přechod na nový model daří, je dost složité. Ale pro názornost – další graf ukazuje vývoj maloobchodních tržeb (nová čísla budou také zveřejněna v úterý)

sous2

Čínské akcie si v posledních měsících nevedou špatně. Možná jsem tedy se svým relativním pesimismem zaspal dobu. Možná je ale situace ještě horší a trh reaguje pouze na monetární faktory – třeba růst peněžní nabídky (M1 a M2) krátce předchází růstu cen akcií. Samo o sobě to není nic špatného, problém je to v ekonomice čelící ne zrovna malým nerovnováhám. A takovou ekonomikou Čína je. Ale možná se skutečně mýlím – čínské akcie už sleduji jen ze zájmu a důvodem je hlavně to, že čitelnost celého prostředí klesla pod přijatelné minimum.

Jak jsem uvedl, popsat vývoj ohledně čínského přechodu na novou rovnováhu není triviální – svou roli hraje měnový kurz, výše (reálných) sazeb, implicitní podpory některým odvětvím, atd. V jádru věci je ale podle mne stále jedna jednoduchá věc: Má komukapitalismus svá omezení, nebo může fungovat i v oblasti, kdy se od průmyslu a masové výroby přesouváme k sofistikovanosti, kreativitě, inovacím, vyšším nákladům práce, atd.? Podle mne nemůže. Dopustím se hraničního zjednodušení, ale pro určitý náznak pravděpodobnosti čínského úspěchu můžeme pohlédnout na následující dva obrázky. Ty popisují to, čemu se někdy říká „past středních příjmů“. A ta zase hovoří o tom, že nějaký model může dobře fungovat do určité doby, pokud ale není změněn, dál se s ním nedostaneme.

Z prvního obrázku je vidět, že z této pasti se podařilo uniknout pouze Japonsku a Jižní Koreji. Řada dalších zemí není schopna (či ochotna?) se z ní vymanit. Druhý obrázek má na ose x příjmy relativně k USA v roce 1960 a na ose y příjmy v roce 2008. Oranžová dráha v podstatě vystihuje země, u kterých platí „tam, kde začaly, tam jsou nyní“ (těm, které začaly na vysokých úrovních to zase tak vadit nemusí). Modré země jsou ty, kterým se podařilo USA dohnat:

sous3

Čína bezesporu dokázala velké věci. Při její velikosti ty malé snad (zatím) ani dělat nemůže. Možná, že v tom ale bude ten hlavní problém – ona bude muset namísto obrovských továren a mrakodrapů stále více dělat malé, jemné věci, jako je postupná kultivace společnosti, vlády práva, inovací, podnikatelského prostředí, atd. Jinak svého ekonomického draka nezkrotí. Jak je to těžké, posoudíme velmi dobře sami. A to jsme tu ve srovnání s Čínou všichni sousedé.


Čtěte více:

Intel - výsledky 4Q lepší, akcie stahuje výhled 2015 a ztráta mobilní divize (komentář analytika)
16.01.2015 10:27
Výrobce čipů Intel Corp. včera po uzavření amerického trhu oznámil svo...
PPF dokončila prodej Generali PPF Holdingu italské Generali
16.01.2015 14:28
Skupina PPF prodala svůj zbývající 24procentní podíl v Generali PPF Ho...

Váš názor
  • Čína
    16.01.2015 17:34

    Z pasti příjmů se podařilo uniknout nejen Japonsku a Koreji, ale také Tchajwanu a městským státům Singapuru a Hongkongu. Poněkud se zapomíná na řadu nedemokratických ropných států jako Saudská Arábie, Kuvajt,.... které z pasti likvidity unikly díky ropě. Na těch je vidět, že lze být bohatý i bez demokracie. Macao, řízené komunisty z Pekingu také nemá demokracii a je tam HDP na občana už 150 000 Dolarů, tedy 3 krát více, než je průměr v USA. Jak vidno, demokracie skutečně není nutná k velkému bohatství na jednoho občana. Do jaké míry je vlastně nedemokratický čínský režim ??? Můžete tam svobodně podnikat ,svobodně cestovat, obchodovat s akciemi na burze, skupovat nemovitosti, nakupovat luxusní auta,...atd atd. Nesmíte chtít jenom napadat místní režim hulvátským ječením na ulici. Ostatně 80 % Číňanů je se svou vládou plně spokojeno, demokracii ani nechtějí. Oni chtějí vládu silné ruky, která jednak zajistí dlouhodbou stabilitu a k tomu prudký ekonomický rozvoj. To obojí jim komunisté dávají , takže v Číně vládne spokojenost , na rozdíl od třeba zemí NATO - Řecka a Španělska.
    xiluodu
    • Re: Čína
      19.01.2015 10:28

      Srovnávat HDP ostrova Macao, které je obdobou amerického Las Vegas, kam si zbohatlíci jezdí užívat, neb na mainland China nejsou kasina povolena, svědčí buď o demagogii pisatele či o jeho neznalosti.
      LaoWang
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data