Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Když měnové intervence škodí

Víkendář: Když měnové intervence škodí

24.01.2015 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Bylo jasné, že po změně švýcarské kurzové politiky si budou nejvíce stěžovat tamní exportéři. To však neznamená, že tato změna byla chybou. Minimálně by měla přispět k posunu k nové rovnováze švýcarské ekonomiky. Ta totiž nyní příliš závisí na exportech a domácí spotřeba zase hraje příliš malou roli. Jak ukazuje následující graf, švýcarské přebytky běžného účtu jsou mimořádně vysoké. Jsou čtvrté největší na světě, a to se bavíme o zemi, ve které žije pouze 8 milionů obyvatel. Jde tedy o nejmenší zemi mezi těmi, které jsou v grafu zobrazeny. Bezpochyby se tedy bavíme o něčem naprosto výjimečném.

vik1

Zdroj: Eurostat, Světová banka

Bilance běžného účtu ukazuje, jak moc obyvatelé dané země spoří relativně k tomu, jak hodně utrácejí. Přebytky znamenají, že lidé posílají kapitál do zahraničí, deficity jsou naopak známkou toho, že domácí úspory nestačí na financování domácí spotřeby a investic. Jinak řečeno, země s přebytky běžného účtu exportují svou ekonomickou slabost tam, kde ji mohou absorbovat tak, že zvýší své dluhy. Po nějaký čas to může fungovat, ale vždy jde o nebezpečný jev. Dluhy totiž mají svůj limit, a pokud je překročen, dojde k ohrožení celé ekonomiky.

Normálně není na přebytcích a deficitech běžných účtů nic špatného. Střadatelé jen směřují své úspory tam, kde je návratnost nejvyšší. Ve světě zaplaveném dluhy ale dochází k tomu, že země s přebytky si uzurpují poptávku odjinud bez toho, aby samy něco obětovaly k zachování globálního růstu. Často k tomu dochází s cílem zachovat zaměstnanost a nástrojem jsou různé kroky, které omezují spotřebu, zavádějí finanční represi a manipulují s kurzem. Švýcarsko až do změny kurzové politiky manipulovalo se svým kurzem. Nastavilo umělý limit, a ten udržovalo pomocí neomezených nákupů eurových aktiv.

Švýcarská centrální banka vždy popírala, že by sledovala merkantilistickou politiku. Tvrdila, že Švýcarsko je obětí přílivu kapitálu, za kterým stojí panika a obavy z kolapsu společné evropské měny, pádů bank a defaultů. SNB se pouze snažila o zmírnění tlaku, který neměla pod svou kontrolou, a kdyby tento tlak opadl, její snaha by skončila. Takové tvrzení má ale své vady na kráse. Posilování franku sice bylo odrazem krize v eurozóně, Švýcarsko ale mohlo posílení své měny využít k tomu, aby ve své ekonomice dosáhlo nové rovnováhy. Je těžké souhlasit s tím, co tvrdí SNB: „Masivní přebytky jsou dány strukturálními faktory, které nezávisejí na měnovém kurzu.“ Možná se najde segment, kde tomu tak je. Nicméně je těžké uvěřit, že se to týká přebytků ve všech segmentech zboží, služeb a investic.

Švýcarská politika se odráží i na tom, že švýcarské domácnosti čelí nejmenšímu růstu životního standardu mezi vyspělými ekonomikami. Dokládá to následující graf, který porovnává růst reálné spotřeby domácností v letech 1990–2013:

vik2
Zdroj: Eurostat, Světová banka

Silnější frank by představoval ideální řešení. Švýcarský spotřebitel by už nemusel tolik spořit, protože jeho měna by nebyla tak podhodnocená. Většina výdajů by pravděpodobně šla na domácí zboží, importy by ale vzrostly také. Sousední země by se tak těšily růstu poptávky po exportech. Zní to podobně jako návrhy na reformy v Číně, a není to náhoda. Švýcarsko se totiž v mnoha ohledech této zemi podobá.

Japonské přebytky běžného účtu se nafukovaly a pak klesly. Dokonce i Čína tímto obratem prošla a brzy pravděpodobně zmizí přebytky zemí těžících ropu. Zbývá Německo, Nizozemí a Švýcarsko. Jde o země, které do sebe dál natahují globální poptávku na úkor jiných. Německo a Nizozemí jsou členy eurozóny a mají tak omezený prostor pro manévrování. Ovšem i zde by pomohlo snížení daní a vyšší vládní výdaje (obě země začaly vykazovat přebytky v době, kdy zavedly euro). Švýcarsko má ale nezávislou monetární politiku. Ještě nedávno ji zneužívalo, ale poslední kroky mohou přispět k tomu, aby se dostavila tolik potřebná změna rovnováhy. Švýcarské domácnosti by měly mít radost.

Autorem je Matthew C. Klein.

Zdroj: FTAlphaville


Váš názor
  •  
    24.01.2015 17:23

    Ale sranda to je, to se musi nechat. A co teprve vliv produkce vceliho medu z Moravy na fiskalni politiku menovych intervenci Spanelske narodni rady pro mezinarodni rozvojovy fond s kapitalem bezrizikovych dluhopisu v pripade QE intervenci Svedske bezpecnostni rady.
    Mezernik
    •  
      26.01.2015 12:08

      myslim, ze toto muze mit citelny sekundarni dopad na svitivost svetlusek v prvnich fazich letniho obdobi.
      Azb
  •  
    24.01.2015 13:22

    Svajciarsko a Nemecko sa v mnohom podobaju. Rovnako aj mentalita obyvatelstva v obidvoch krajinach je zhruba rovnaka. Postoj nemeckeho obyvatelstva ku poslednej menovej manipulacii zo strany ECB je vyrazne negativny. Postoj nemeckych politikov je napriek roznym vyjadreniam v mediach otazny. Kancelarka SRN Merkelova, javi tendenciu aspon z casti robit to, co od nej obyvatelstvo ocakava. Jej postoj sa da zhrnut do jednej vety: snazi sa o zachovanie popularity, ktoru u obyvatelstva ma. V poslednej dobe sa Nemcom podarilo dostat ku CD so zoznamom ludi, ktori maju konta vo svajciarskych bankach. Akym sposobom, to je otazne. Clovek vsak musi predpokladat, ze Nemci maju velmi tesny vztah ku najvyssim bankovym kruhom vo Svajciarsku. Preto je celkom mozne, ze zrusenie väzby svajciarskeho franku na euro bol prinajmensom vopred znamy v najvyssom vedeni BuBa. Je celkom mozne, ze obidve banky postupuju v zhode. A preto nevylucujem moznost, ze to bude prave Nemecko, ktore po oznameni vysledkov volieb v Grecku vyhlasi, ze v zaujme ochrany nemeckeho spotrebitela vystupi Nemecko z Eurozony. Ak sa pozrieme na to, co vyvolal podobny krok vo Svajciarsku, javi sa mi strategia ist short na DAX v tomto kontexte celkom rozumna. Podotykam, ze z mojej strany sa jedna iba o uvahu a pravdepodobnost tohto kroku je relativne mala. Ale ako nam dokazala SNB, mozne je vsetko. eurofisher
    eurofisher
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m