Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Alternativní scénář: Co se stane, když Řecko opustí eurozónu?

Alternativní scénář: Co se stane, když Řecko opustí eurozónu?

17.02.2015 13:00
Autor: Michal Putna, Patria Online

Včerejší vyjednávání o nové podobě záchranného programu pro Řecko zkrachovala, vláda v Aténách označila návrh EMU za absurdní. Ministr financí Varoufakis odmítl nabídku euroskupiny, která požaduje pokračování strukturálních reforem, jež podle řeckého ministra uvrhly Řecko do hospodářských a sociálních obtíží. Proto není ochoten kývnout na prodloužení stávajících politik.

S tím, jak se jednání o dluhu komplikují, roste pravděpodobnost řeckého vystoupení z eurozóny - Grexitu. Dle Morgan Stanley je pravděpodobnost této varianty 20 %. Další možností (s 25% pravděpodobností) je setrvání Řecka v EMU v kombinaci s přísnými kapitálovými kontrolami, které by zabránily masivnímu útěku kapitálu (viz scénář na Kypru v r. 2013). Poslední variantou, s pravděpodobností 50 %, je setrvání Řecka v měnové unii a pokračování záchranného programu v mírně pozměněné verzi.

Ačkoliv se (dle aktuálních informací) jeví vystoupení Řecka z eurozóny jako nepravděpodobné, velké investiční domy (Barclays) a výzkumné instituce (Capital Economics, Oxford Economics) již rozpracovávají možné scénáře Grexitu. Co by se tedy stalo, pokud se Řekové s EMU nedomluvili a měnovou zónu opustili?

1) Návrat drachmy – opuštění eura by znamenalo návrat k vlastní měně, která by téměř jistě, nejen proti euru, silně oslabila. Podle Barclays by drachma vůči euro ztratila 40 až 85 % své hodnoty, Capital Economics predikuje 20% oslabení, Oxford Economics počítá s 30% depreciací.

2) Kapitálové kontroly – jen za prosinec 2014 vybrali Řekové z bank úspory za 3 mld. EUR. Pouhá vyšší pravděpodobnost opuštění EMU by vedla k runu na banky a masivnímu vybírání hotovosti. Řecká vláda by musela mimořádně rychle implementovat kapitálové kontroly, omezit výběry hotovosti, kontrolovat přeshraniční toky kapitálu, apod.

3) Konec pomoci pro banky – řecké banky aktuálně získávají likviditu od ECB (formálně ji však administruje řecká centrální banka) prostřednictvím tzv. ELA programu (Emergency Liquidity Assistance). Odchod z eurozóny by automaticky znamenal konec tohoto programu a bankovním domům by vyschl životně důležitý pramen likvidity. Výplach na řeckých bankovních titulech, po oznámení z 5.2. 2015, že ECB již nebude jako kolaterál akceptovat státní dluhopisy, je popsán ZDE.

4) Kvantitativní uvolňování – řecká centrální banka by pravděpodobně spustila vlastní verzi QE, začala skupovat státní dluhopisy a pumpovat do bank likviditu.

5) Vláda by zřejmě opustila úspornou politiku, naordinovanou Trojkou, a vrátila se k rozpočtovým deficitům.

6) Akcelerace inflace – slabá drachma, vlastní QE a rozpočtový deficit by tlačily na růst cen, který by se mohl přechodně transformovat do pádivé inflace, což by ještě více omezilo reálné příjmy Řeků.

7) Útěk investorů – (zahraniční) investoři by ještě před odchodem Řecka z EMU hromadně stahovali svá aktiva, čímž by rozpoutali výprodeje na řeckých titulech. Vystřelily by výnosy státních dluhopisů a řecká vláda by prakticky neměla možnost se financovat za tržní úrokové sazby.

8) Všechny výše uvedené body by prohloubily sociální napětí ve společnosti a mohlo by dojít na předčasné volby, což je scénář, který jsme viděli na přelomu letošního roku. Hospodářské potíže by tak mohly přerůst v politickou nestabilitu země.

Atény si uvědomují rizika spojená s případnou nedohodou, a proto se všeobecně očekává setrvání Řecka v EMU a pokračování záchranného programu v lehce pozměněné verzi. Investoři však začínají být z řeckého postupu nervózní a zbavují se svých pozic. Index aténské burzy ASE od včerejška propadl o 5%, řecká banky ztratily 15%!

Zdroj: BBG, BI


Čtěte více:

Řecký evergreen opět na scéně - dohoda (zatím) nenalezena!
17.02.2015 8:21
Jednání ministrů financí eurozóny včera skončilo neúspěchem. Zadlužené...
Rozbřesk - Předlužené Řecko označilo vyjednávání s věřiteli za ztrátu času a prásklo dveřmi…
17.02.2015 9:10
Nedohoda mezi Řeky a oficiálními věřiteli tak trochu již včera dopoled...
Technická analýza - eurodolar na rozcestí u 1,1350 EURUSD, o dalším směru rozhodne ZEW a Řecko
17.02.2015 9:16
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu na 1,...

Váš názor
  •  
    17.02.2015 13:58

    Pořád mi není jasné, proč by řecko prostě nemohlo věřitelům ukázat dlouhý nos a ponechat si Euro jako svou měnu. Jestli existuje nějaký mechanismus pro vyloučení z eurozóny i tak zbývá řekům možnost používat jako oficiální měnu cizí měnu jako to dělá Bosna s Eurem a Ekvádor nebo Kambodža s dolarem. S primárním přebytkem v tom nevidím háček.
    ..
    •  
      17.02.2015 15:16

      Řecko bude muset devalvovat, proto je pro ně euro nevýhodný, protože s ním devalvovat nemůžou a nikdo jim nepůjčí. Myslím, že propad drachmy může být i více jak 50% a to hlavně v prvních dnech.
      tk69
      •  
        17.02.2015 15:34

        V posledních 5 letech "devalvovali" pomalu a bolestivě přes pokles mezd a deflaci. Možná potřebují devalvovat ještě více možná ne. A konec konců můžou jim dál klesat platy. Jediný smysl zavedení drachmy bych viděl v případě, že vláda bude chtít přímo nebo přes CB řecka tisknout nekryté peníze, ale s primárním přebytkem pro to není žádný dobrý důvod.
        ..
      •  
        17.02.2015 15:32

        Myslím si, že se dluh Řecka z větší části stejně odepíše. Dříve to nebylo možné, prostě proto, protože Řecko dlužilo zejména Německým a Francouzským bankám. Banky si na své pohledávky již přišli transferem peněz z ECB a MMF, takže teď jsou ony hlavními věřiteli. Protože z cizího krev neteče, bude EU o hodně vstřícnější, jen musí najít tu správnou formulaci, aby to nenasr.... zejména chudé země eurozóny jako je např Slovensko.
        €-&-€
  • EUR/USD
    17.02.2015 13:39

    A co na to Euro vůči $? Posílení v řádu jednotek %?
    David
    • Re: EUR/USD
      17.02.2015 13:56

      11:48 Řecký dluh by neměl být odepsán, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka. (ČTK) ..... germanske zadnice se plesounovi asi zalibily...
      Azb
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university