Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velká trojka

Velká trojka

23.03.2015 17:15

Tento týden nás mimo jiné čeká březnové IFO (středa). Tento předstihový indikátor funguje poměrně spolehlivě, což je vidno z následujícího obrázku. Poslední minicyklus bohužel německý produkt za tím, co naznačovalo IFO, poněkud pokulhával. Nyní se IFO opět obrací nahoru a čeká se, že poslední data tento vývoj potvrdí. Mělo by tak přijít i zlepšování ekonomické aktivity u našeho souseda, což je přirozeně dobrou ekonomickou zprávou i pro nás.

Velka trojka 1.png

Kdo by ale uvažoval o tom, že příznivě vyvíjející se sentiment využije ke zvýšení svého životního standardu nákupem německých akcií, musí být hodně opatrný. Je-li IFO předstihovým indikátorem, jsou akcie superpředstihové a růst jejich cen už je navíc dlouho tažen zejména expanzí násobků. Německu a německému trhu jsem se zde věnoval nedávno, dnes tento pohled rozšiřme o poměr (rozdíl v PE) valuace v USA a v Německu:

Velka trojka 2.png

Americké akcie jsou soustavně „dražší“ – soustavně se obchodují s vyšším PE, než akcie v německém indexu DAX . Samo o sobě to nic neznamená a nemůžeme určitě paušálně tvrdit, že německé akcie jsou kvůli tomu atraktivní, zatímco ty americké ne. Z obrázku konkrétně vidíme, že nejvíce se sobě americké a německé PE přiblížila po roce 2009, kdy se téměř rovnaly. Pak se ale s tím, jak na Evropu doléhala dluhová krize a USA se naopak těšily jakémus takémus oživení, docházelo k opětovné divergenci valuací. Praktická pointa celého grafu je na jeho samém konci – ukazuje, jak poslední týdny nevídaně prudce uzavírají valuační transatlantickou mezeru. Pokud bychom uvažovali o nějakém navracení k průměru, mělo by dojít opět k obratu. To znamená, že PE německých akcií by mělo začít (relativně) klesat, nebo PE amerických akcií růst, nebo obojí. V ideálním případě se tak bude dít sílící aktivitou německé ekonomiky (naznačené zlepšujícím se IFO) a rostoucími zisky německých korporací. Prudký růst cen akcií v posledních týdnech přitom není charakteristický jen pro německý trh:

velka trojka 3.png

Ano, prudká rally „postihla“ i trh v Šanghaji a i zde hrají významnou roli monetární faktory. Jsem toho názory, že poté, co přestaly růst ceny komodit, už monetární expanze v USA nenesla ani zdaleka tolik rizik, aby od ní bylo upuštěno. Jinak řečeno, její přínosy celkem jasně převažovaly potenciální rizika, včetně rizika vzniku bublin. Minule jsem přes rizikovou prémii trhu ukazoval, že tato bublina alespoň na US akciích zatím nevznikla (přestože valuace jsou bezesporu našponované). Píšu to proto, že ve srovnání s USA má Čína dilema daleko složitější. V neustálém šumu vysokofrekvenčních dat (na tento týden je naplánován flush HSBC PMI) je totiž někdy lehké zapomenout na to, že cílem zde není maximalizace, ale optimalizace. Tedy ne kvantita, ale kvalita produktu z hlediska přechodu na spotřební a inovativní ekonomiku.

Ve světě tedy dnes můžeme vyznačit zajímavou trojku: Americký akciový trh, kterému jistě pomohlo monetární uvolňování, ale kde velkou část rally vedle rostoucích valuací táhl i fundament (tj. zisky a cash flop). Pak je tu Evropa, respektive Německo, kterému nyní výrazně pomáhá monetární stimulace a kde je budoucnost otevřená. Současná data dokonce ukazují, že situace v eurozóně se zlepšuje. Podle mne jde spíše „jen“ o cyklický jev. Každopádně je tu ale také reálná šance, že i zde fundament dožene monetární optimismus. A nakonec na nás hledí silná „monetární“ rally v Číně. Tedy v zemi, kde se nehraje o to, že by růst mohl být lepší, ale o to, jak moc klesne pod historický standard. Takže pokud by někdo za každou cenu chtěl hovořit o bublinách ...


Čtěte více:

Project Syndicate: Fed versus stabilita cen
23.03.2015 15:00
Je velký rozdíl mezi mandátem americké centrální banky k udržování „st...
Silný dolar začíná škodit americkým korporacím
23.03.2015 14:19
Posilování dolaru (nejen vůči euru) je v posledních týdnech jedním z h...
Nový
23.03.2015 16:03
Proces, používaný téměř jedno století k zafixování ceny vzácného kovu ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.