Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aby se z celého světa nestal Divoký západ ...

Aby se z celého světa nestal Divoký západ ...

25.04.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Vstoupíte do sprchy a vidíte před sebou pavouka. Nevíte, jestli je jedovatý a dokonce ani nevíte, zda je to skutečný pavouk. Mohl by to být minidron, kterého k vám poslala vaše zvědavá sousedka a kterého ovládá přes svůj iPhone 12. Nebo ještě něco horšího: Váš konkurent k vám navedl útočného robotického pavouka, kterého koupil od bankrotující zbrojovky a chce vás s jeho pomocí zlikvidovat. Pavouk má proto v sobě jehlu se smrtícím jedem, kterou použije a pak se sám zničí. Mezitím někde o pár ulic dál pracuje anarchista na smrtícím viru neštovic a používá k tomu laboratorní vybavení běžně dostupné na internetových obchodech. Mimoto využívá i běžně dostupné vědecké studie.

Podobné scénáře mohou znít nepravděpodobně, jejich pravděpodobnost ale není zase tak mizivá a nejde o nic futuristického. Na dronech velikosti hmyzu už se pilně pracuje, o něco větší drony už lze běžně koupit a některé z nich v sobě již mají zabudované kamery. Přeměnit je na smrtící zbraň není zase tak složité. A co se týče anarchistického biologa, už v roce 2006 americká National Science Advisory Board for Biosecurity varovala, že technologie pro přeměnu DNA jsou lehce dostupné. Jak před nedávnem uvedl americký prezident Obama: „Ty samé technologie, které nám mohou velmi prospívat, nás také mohou hodně poškodit.“

Nové technologie vytvářejí svět, ve kterém může být každý jednotlivec, společnost, země či skupina lidí hrozbou pro ostatní, a to na celém světě. Mohou sloužit teroristickým skupinám k neviditelným útokům ve vzdálených oblastech. A nejen to. V roce 2011 byl v USA souzen Luis Mijangos za to, že podvodem donutil řadu žen a dívek, aby si do svých počítačů nainstalovaly program, který potom využíval k tomu, aby je potají sledoval přes webové kamery. Své oběti následně vydíral. Celé se to týkalo 230 lidí a z toho 44 bylo nezletilých.

Liberální stát stojí na základní společenské dohodě: Lidé se vzdají části svých svobod a vláda je za to bude chránit. Tuto dohodu je ale stále těžší dodržovat, protože Velcí a Malí bratři mají k dispozici stále vyspělejší technologie. Pokud má stát i nadále fungovat tak, jak ho dnes známe, musíme změnit některé základní principy fungování vlád jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni. Jestliže se více než FBI bojíme lidí jako Mijangos, mělo by dojít k posílení celkového vládního dohledu. Stejně tak ale musí být posílena kontrola vládních institucí, které by měly monitoring a průzkum na starosti. Hrozba Velkého bratra je stále reálná.

Dříve se o naši bezpečnost starala jen vláda, ty doby jsou ale pryč. Firmy jako Google a Facebook, které mají přístup k osobním informacím, hrají při obraně naší bezpečnosti klíčovou roli. Tím, že jim naše osobní informace poskytujeme, je zároveň žádáme, aby chránily nás, naše rodiny i domovy způsobem, kterým nás dříve chránily jen vlády. Stát to dnes bez jejich pomoci činit nemůže. Dřívější společenská dohoda je pod tlakem zevnitř, ale i zvenčí. Například islámský stát nabírá nové dobrovolníky z Evropy přes sociální média. Dnešní právní systémy jsou ale stále postaveny odděleně podle situace v dané zemi. Ta sice může plně ovlivňovat domácí zákony a pravidla, nemá ale velký prostor pro řešení problémů a prosazování svého práva v zemi jiné.

Pokud se nemá celý svět změnit v Divoký západ, musíme se postarat o větší mezinárodní spolupráci a lepší monitoring a dohled v rámci jednotlivých zemí. Musí se zlepšit sdílení dat a informací na mezinárodní úrovni a zefektivnit prosazování práva tam, kde není jasná jurisdikce. Staré společenské smlouvy mají své základy v bezpečnostních otázkách z doby Osvícení. V dnešní době jsme ale všichni zároveň potenciálním cílem útoku i potenciální hrozbou. Nové společenské smlouvy budou muset být mnohem složitější, než si dnes vůbec dovedeme představit.

Autory jsou Gabriela Blum z Harvard Law School a Ben Wittes z Brookings Institution.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Al Gore: Levné uhlí je cynická lež
23.04.2015 15:00
Je čím dál těžší čelit faktu, že uhlí má své dny sečtené. Ve světě, kd...
Varoufakis pro Project Syndicate: Nová dohoda pro Řecko
24.04.2015 11:00
Tři měsíce jednání mezi řeckou vládou a našimi evropskými a mezinárodn...
Řecko nabízí ústupky v jednáních s věřiteli
24.04.2015 11:48
Řecko nabídlo ústupky v některých reformách, které po něm požadují jeh...

Váš názor
  • Je to trochu přes čáru
    25.04.2015 11:23

    Bezpečnost lidí se nezajistí složitějšimi zákony.Taková labolatéř tohoto postupu je v ČR. Každá volovina upravená zákonem a bordel , kde se podíváš. Když chce člověk něco dělat, tak je omezovaný a spoplatněný od různých úřadů a vyžírku, ale když se chce práva dovolat, tak se ho nedovolá. Když si chci najmout zaměstnance, tak mám strach, s které strany na mě přiletí úředník s mastnou pokutou, protože není v silách člověka pracovat a ještě sledovat všechny ty voloviny a zmetky , které vylezou s poslanecké sněmovny ve sbírce zákonů. Pokud se chceme chránit proti moderním nebezpečím, tak je třeba nejprvé vyhodnotit skutečné riziko. Trochu mi to připomíná paniku některých lidí z klonování. Když se báli , že si někdo naklonuje armádu. Když se ale člověk zamyslí, jak nákladné by bylo starat se o 50 000 mimin, vypiplat je , 15 let je živit a pak je poslat do boje, tak usoudí, že je to pěkna hovadina. Četl jsem, že v Africe přišli válečnící sebrat 12 leté kluky za vojáky matkám a ony jim řekly ať si vemou mimina , vychovají je a pak ať jdou s nimi bojovat. Jinými slovy: Člověk když se od narození stará o dítě, těžko ho bude posilát někde, kde mu ho zabijí nebo zmrzačí. A stejně tak je třeba posoudit, jak nákladné by bylo pořídit si a držet tyto moderní zbraně. A pak dělat závěry. Možná by se přišlo na to, že pokud by chtěl někdo na člověka zaútočit, bylo by pro něj jednodušší jiné řešení. A z tohoto pohledu se to pak jeví úplně jinak. Navic , dron s vyspělou technologií se asi nedá tak lehce udělat ve stodole na koleně.
    Jan Planička
    • Re: Je to trochu přes čáru
      25.04.2015 21:28

      jinak jen dovětek pro pana planicku: pravo omezuje všechny, kdo se nesnazi ho obejit.. dusledky jsou zrejme.. drtiva většina spolecnosti je uveznena v právním ramci a agresori se jim smeji.. nehlede na to, ze rozvoj spolecnosti je plne zabrzden, jelikoz model se stal zcelna nepruznym a neschopnym zmeny.
      Azb
      • někdy míň znamená víc
        25.04.2015 22:35

        Chtěl jsem hlavně napsat, že přísnější zákony neznamenají větší bezpečnost ba naopak. jeden takový příklad za všechny: Předjiždění v případě kdy to zákon zakazuje.Zákaz řízení od 6 do 12 měsíců. Mimo jiné je zakázano předjiždět na přechodě pro chodce. Kolik řidiču v ČR přišlo o řidičák za poslední rok , protože předjeli někoho na přechodě? Kolik řidiču dostalo pokutu za špatné parkování? Proč raději policisté řeší špatné parkováni než přestupky za které se sbíra řidičák? Ja to vím,ale ať si odpoví každý sám.
        Jan Planička
    • Re: Je to trochu přes čáru
      25.04.2015 21:23

      souhlas.. autori clanku jsou paralyzovani hruzou z anarchie, přitom anarchie je jediny mozny model pro homogenizaci miry svobody napric spolecenstvim. tudíž na sebe v clanku praskli, ze miliji moc a touzi po ni jak po nicem jinem na svete..... a divoky uz to je ted: Bombardování a boje v Jemenu pokračují, počet obětí z řad civilistů překročil 550. (Reuters) .... holt usa zauplynulych 50 let inspirovali svet k nezadržitelnému nasili. to, ze je i po roce 2000 mozne vyvolat ve svete valku povazuji za neomluvitelne selhani spojenych státu amerických.
      Azb
      •  
        26.04.2015 0:17

        Jo, s tou touhou chránit lidi jako skrytým nástrojem k jejich ovládání souhlasím taky. A proč by rok 2000 měl být nějak přelomový? Celá tisíciletí válčíme a najednou se to má změnit během pár let? To je pohled nás Evropanů, kteří jsme tu zažili katastrofu. USA ji ještě nezažily a nechápou ani, že jinde může fungovat jiný systém. Oni mají štěstí, že se jako národ vytvořili na čistém papíře bez složitých sousedských vztahů a stěhování národů. Jsou stejní, jako jsme byli my v Evropě. My jsme potřebovali tisíc let, oni mají za sebou čtvrtinu. Neočekávejme náhlé prozření a zlom.
        kadanfm
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m