Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělský úspěch ukazuje na neúspěch celé eurozóny

Španělský úspěch ukazuje na neúspěch celé eurozóny

16.06.2015 15:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Španělsko udělalo v podstatě vše správně, jeho členství v eurozóně ale znamená, že na něj působí síly mnohem větší, než co by mohly zvládnout i ty nejkompetentnější národní instituce. Z toho je mimo jiné patrné, že eurozóna nepřežije bez toho, aby v ní došlo k významným změnám. Je to patrné z pohledu na vývoj v posledních patnácti letech.

Před prasknutím bubliny proudil do Španělska kapitál, který podkopával produktivitu, nafukoval bublinu na trhu nemovitostí a motivoval Španěly k tomu, aby si půjčovali více, než bylo záhodno. V roce 2007 tak mělo Španělsko druhý největší deficit běžného účtu na světě v absolutním vyjádření. Vláda a centrální banka učinily to, co podle ekonomů učinit měly: Fiskální přebytky snížily čistý vládní dluh z 56 % HDP v roce 1998 na 26 % HDP v roce 2007 i přesto, že vláda mohutně investovala do infrastruktury. Banco de Espana zase používala koncept proticyklicky se chovajících kapitálových požadavků. Ty jsou dnes používány jako jeden z argumentů, proč může makroprudenční politika pomoci uchránit ekonomiku od boomů a propadů na trzích s aktivy.

Je ale jasné, že zmíněné kroky nestačily a Španělsko samozřejmě nemá vlastní monetární politiku. Také se nedalo čekat, že by ECB ignorovala slabost německé ekonomiky a snažila se nastavit svou politiku čistě podle vývoje ve Španělsku. I tak je ale těžké si představit, co ještě mohli Španělé během boomu udělat. Tedy pokud by nebyli ochotni porušit své závazky v rámci EU, což samozřejmě nebylo reálné. Nakonec tak došlo k propadu, tok kapitálu se otočil a Španělé namísto zvyšování dluhů začali splácet ty staré.

V takové situaci by většinou přišlo oslabení měny, možná částečný default na zahraniční dluhy a možná i omezení toku kapitálu. To je model, který použil Island a zdá se, že s ohledem na celkovou situaci fungoval poměrně dobře. Španělé se rozhodli pro jinou cestu. Banco de Espana ji popsala jako natírání domu tím způsobem, že držíme štětec nehybně v ruce a hýbeme s celým domem. Překvapivě to ale neskončilo úplnou katastrofou a Španělsko je nyní ekonomickou hvězdou eurozóny. Jeho primární rozpočtový deficit prudce klesá, ekonomika roste stejně jako produktivita, zvyšují se obchodní přebytky.

Produkt se však stále nachází 6 % pod předchozím vrcholem, nezaměstnanost dosahuje 23 %. I kdyby růst HDP zůstal na současném tempu, na předchozí trend se on i nezaměstnanost nedostanou dříve než v roce 2019. Náklady práce přitom ve Španělsku klesly relativně k nákladům práce v Německu o 13 %, a to pomohlo pozoruhodnému obratu obchodní bilance. Dobrým příkladem je výroba automobilů a nákladních vozů. Španělsko je už dlouho jejich druhým největším výrobcem v Evropě, továrny jsou vlastněny Němci, Američany, Japonci, Korejci a Francouzi. V roce 2007 se ve Španělsku vyrobilo 2,9 milionu aut, nyní to je téměř 2,6 milionu. Domácí trh s automobily se ale propadl z 1,6 milionu na současných asi 900 tisíc prodaných vozů. Více než 80 % produkce se tedy dnes vyváží. Španělské exporty jsou nyní ve srovnání s předkrizovým vrcholem o 19 % výše, dovozy klesly asi o 11 %.

Skutečný pokrok přišel ve chvíli, kdy Mario Draghi slíbil, že „zachrání euro“. To stačilo na pokles rizikových prémií u vládních dluhopisů. Španělský vládní dluh se sice stále zvyšuje, celkový dluh mimo finanční sektor už ale relativně k nominálním příjmům roste jen minimálně. Země tak má před sebou ještě dlouhou cestu, avšak s ohledem na to, jakým omezením čelí, dosáhla mimořádného úspěchu. Pokud jej srovnáme například s vývojem v USA, není americké oddlužení zase tak pozoruhodné. Platí to zejména, když vezmeme do úvahy, jaké výhody americká ekonomika má. V USA bylo oddlužení dosaženo zejména přes defaulty a ne přes splácení dluhů či růst příjmů. Došlo k tomu i přesto, že Spojené státy mají flexibilní měnový kurz a nezávislou monetární politiku.

Přes dosažené úspěchy je nezaměstnanost ve Španělsku velmi vzdálena úrovním typickým pro zdravou ekonomiku. Co jiného ale mohla tato země ještě udělat? Pro budoucnost eurozóny není dobrou zprávou, že země, která se držela všech doporučení z vedení měnové unie, bude potřebovat desetiletí na to, aby se vrátila k normálu.

Autorem je Matthew C. Klein.

Zdroj: FTAlphaville


Čtěte více:

ČNB říká, že fin. stabilita v ČR se zlepšila, hlavně v hledisku odolávat šokům
16.06.2015 10:28
Česká národní banka dnes zveřejnila svojí pravidelnou zprávu o finančn...
Řecko vládne trhům
16.06.2015 11:13
Malá země na jihu Evropy již půl roku drží trhy v napětí a (spolu)urču...
Řecký bankrot bez Grexitu
16.06.2015 13:33
Jednání věřitelů s řeckými vládními představiteli nejsou vůbec snadná....

Váš názor
  • EURo
    17.06.2015 8:42

    je krásná myšlenka, leč nerealizovatelná, pokud jsou v unii státy s populistickými vládami, které jsou schopny téměř všeho, aby se u moci udržely.
    lime
  •  
    16.06.2015 17:43

    Článek je zavádějící, ignoruje fakt, že ačkoliv centrální vláda se chovala velmi rozumně, lokální vlády hospodaří s obrovskými deficity (a dělaly to i před krizí). Za druhé, bankovní systém umožňoval existenci "pseudobank" - cajas, které mohli dělat všechno to, co banky ale nepodléhaly bankovnímu právu a tedy ani z toho vyplývajícím omezením. Za třetí, španělské pracovní právo je tak archaické, že jeho výsledkem je na papíře 25% nezaměstnanost, přičemž v realitě přibližně necelá polovina z nich pracuje načerno. Španělsko má před sebou pořád dlouhou cestu reforem, i když obecně je to fungující země a její krach je nepravděpodobný.
    Vlado
  • španělská ekonomika
    16.06.2015 16:36

    je pozoruhodná. Prošli realitní bublinou, jejich banky v čele se Santanderem krizi ustály, úroky dluhopisů relativně nízké, ale nezaměstnanost dlouhodobě až extrémní. Přitom nikdo moc nestávkuje a stát pořád má na dávky. V čem je zakopaný pes?
    kadanfm
    • Re: španělská ekonomika
      16.06.2015 21:10

      ale stávkuje a hodně . Situace tam není zrovna dobrá
      Jezdec.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data