Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
SAP ve 2Q: Cloudová transformace vs provozní (ne)úspěchy?

SAP ve 2Q: Cloudová transformace vs provozní (ne)úspěchy?

21.07.2015 11:14
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Výrobce podnikových systémů SAP (DIP) dnes zveřejnil svá hospodářská čísla za druhé čtvrtletí letošního roku.

Jejich hodnocení nemůžeme začít jinde než u příjmů z cloudové distribuce, které představují alfu a omegu budoucího úspěchu společnosti. Ty narostly o 129 %! (+92 % při očištění o kurzové vlivy) na 555 mil. EUR (odhad počítal s 538,7 mil. EUR). Ve srovnání s předchozím čtvrtletím tak tržby udržely úchvatnou růstovou dynamiku (v 1Q y/y +131 %, 95 % ex FX). Nové objednávky na cloud (veškeré objednávky nových zákazníků v daném období, které by v budoucnu měly nést tržby) stouply o 162 % (proti 121 % v 1Q)! Již z úvodní sady čísel je tak patrné, že expanze klíčového produktu budoucnosti postupuje nezadržitelně vpřed.

Jedním z motorů dílčích cloudových úspěchů je bezesporu softwarová platforma S/4 HANA. V jejím rámci dochází k propojení veškerých databází, serverů a kódovacího jazyka pod jednu softwarovou střechu, což zrychluje a zjednodušuje zpracovávání dat. Počet klientů již dosahuje 7 200, což je dvojnásobek báze z loňska. Dalšímu rozrůstání klientské báze pak nahrává samotná architektura platformy. S/4 HANA je nákladově efektivnější, když využívá konfigurace starších verzí, čímž se vyhýbá drahému přepisování kódů. Má taktéž implementovanou SOA („services oriented architecture“) architekturu, která klientům výrazně snižuje náklady případných „upgradů“. Průměrná životnost podnikových platforem navíc zpravidla dosahuje 10 – 15 let. Jestliže poslední cyklus obměny softwarové architektury proběhl na přelomu tisíciletí, aktuálně se dostáváme do fáze nezbytné strukturální změny, jíž by zkonstruovaná platforma měla udávat směr.

Sociální síť?

Za pozornost stojí také SAP Business Network, která představuje podnikovou síť, na níž je napojeno 1,9 mil. společností. V rámci sítě jsou těmto společnostem poskytovány skrze dceřiné softwarové společnosti (Ariba, Concur) služby řízení nákladů či externích pracovníků („freelanceři“). SAP tak skrze vlastní síť umožňuje interakci společností po celém světě, čímž vytváří podporu jak poptávkové straně (společnost hledající levnější materiál), tak té nabídkové (dodavatel materiálu). Výsledkem je zhruba 800 mld. USD v zobchodovaných transakcích uvnitř sítě za posledních 12 měsíců. Právě v robustnosti pak tkví kouzlo produktu. Čím rozsáhlejší totiž síť je, tím rychleji narůstá zájem společností o její využití. Její rozšíření je tak samoregulováno a SAP jej přiživuje pouze realizovanými akvizicemi (v minulém roce právě například Concur). Potenciál SAP Business Network pak podtrhují tržby za 2Q, které dosáhly 400 mil. EUR, což představuje nárůst o 194 % (145 % ex FX).

Z výše uvedeného je patrné, že v oblasti cloudu a podnikových služeb společnost postupuje úspěšně kupředu. Co se týče hospodářský čísel – tržby vyšplhaly na 4,972 mld. EUR (y/y +20 %, ex FX + 8 %) a mírně překonaly konsensuální očekávání. Poměrně solidně se tak dařilo i tradičním softwarovým licencím. Zklamáním je však opět proti odhadům nižší provozní marže (28 % vs kons. 28,5 %), která souvisí s náklady spojenými s transformací byznys-modelu (přechod na cloud). Její meziroční zhoršení dosáhlo při očištění o kurzové vlivy 270 bps proti 260 bps v 1Q. Jinými slovy tak prozatím SAP nenašel způsob jak zredukovat svou nákladovou složku, pročež zůstává prostor pro zlepšení.

Na závěr pohled na celoroční výhled SAPu. Německá společnost počítá s tržbami s cloudu v pásmu 1,95 – 2,05 mld. EUR. Při udržení stávajícího růstového momenta by celoroční výsledek nicméně útočil na překonání horní hranice vytyčeného rozmezí (+86 % ex FX, připomeňme, že v 1Q/2Q růstové tempo dosáhlo 95/92 %). Provozní zisk se má pohybovat mezi 5,6 a 5,9 mld. EUR. V případě, že by druhé pololetí přineslo obdobný růst jako to první, výsledek by se pohyboval těsně nad spodní hranicí. Jinými slovy tak hospodaření společnosti v letošním roce nabízí dva protichůdné trendy. Tím prvním je prudký růst klientské cloudové báze, který je dominantním faktorem pro budoucí hospodářská čísla (valuaci). Proti stojí horší provozní výsledky, které odhalují určitou nesourodost dlouhodobějších cílů a tradiční infrastruktury, jíž právě cloud do jisté míry kanibalizuje. Samotné výsledky proto vyznívají spíše neutrálně pro krátkodobé obchodování. Z dlouhodobější perspektivy pak znamenají další příslib expanze, kterou společnost nicméně musí proměnit v příznivější provozní čísla. Akcie zůstávají v seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) s nezměněným doporučením „koupit“.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.  




Čtěte více:

IBM i v 2Q15 klesly tržby i čistý zisk
21.07.2015 8:24
Americká počítačová firma International Business Machines (IBM) včera ...

Váš názor
  •  
    21.07.2015 16:45

    Nebylo by rovnou efektivnejsi uzakonit, ze veskera hesla, klice a pristupy do firemnich systemu a osobnich elektronickych zarizeni se musi registrovat na uradech? Urcite by to pomohlo v boji s korupci a extremismem ve spolecnosti.
    Mezernik
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m