Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh se zklidňuje, investoři preferují hodnotu před růstem

Trh se zklidňuje, investoři preferují hodnotu před růstem

22.07.2015 17:45

Máme polovinu roku za sebou, americké akcie z indexu S&P 500 jsou nyní zhruba na stejné úrovni jako na konci března. Vyčkávání spojené s touto cenovou stagnací je do značné míry pochopitelné, ve skutečnosti ale znamená korekci. Pokud totiž chceme hodnotit pohyby na trhu, je většinou lepší hledět na valuace (tedy například poměry cen a zisků), než na samotné ceny. Příčina je jednoduchá. Stejně, jako by nás například u nákupu mouky, či cukru měla zajímat cena za váhovou jednotku, i u akcií je relevantní cena za jednotku, tedy například cena za jednotku zisků. Pokud uplatníme tento pohled, zjistíme, že zisková „gramáž“ indexu S&P 500 nám stále roste, takže cenová stagnace znamená, že akcie efektivně zlevňují. Jinak řečeno, klesá jejich PE.

V současné době se PE indexu S&P 500 pohybuje na hodnotě 16,4 – viz následující graf. JPMorgan ho v jedné ze svých posledních analýz porovnává s průměrem od roku 1990 a takové srovnání ukazuje, že valuace rozhodně nejsou nízko, ale také ne iracionálně vysoko. Osobně bych za relevantnější hodnotu pro porovnání považovat PE 15. I z tohoto grafu je totiž vidět, že tato úroveň fungovala na počátku 90. let, ale i v roce 2007 a 2009 jako poměrně silná rezistence. Průměr 15,7 v sobě navíc odráží o technologický boom a následnou booblinu.

p1

Zdroj: JPMorgan

Z tabulky ke grafu přilepené je vidět, že pokud přijmeme logiku 25letých průměrů, je skutečně těžké hovořit o nějaké iracionální veselici na současném trhu. I Shillerovo CAPE je jen mírně nad tímto průměrem (zatímco je vysoko na skutečně dlouhodobým průměrem, který je ale pokřivený například změnami účetních pravidel). Dividendový výnos je dnes v podstatě na 25letém průměru, to samé platí o poměru tržní ceny a účetní hodnoty akcie (PBV) i o poměru cen a cash flow na akcii PCF.

Pohled na trh jako celek má svou vypovídající hodnotu, ale zároveň skrývá důležité věci dějící se pod povrchem. JPMorgan je od té dobroty, že se s veřejností dělí i o následující tabulku, ve které je rozdělení trhu na hodnotu, mix a růst (sloupce) a velké, střední a malé společnosti (řádky). V první tabulce jsou v každém takto definovaném poli současné valuace příslušného segmentu a jejich 25letý průměr. V druhé tabulce je poměr obou. Například z prvního pole, které popisuje velké hodnotové společnosti (tj. velké společnosti s nízkým poměrem tržní ceny a účetní hodnoty akcie), vidíme, že současné PE je na hodnotě 16,2 a průměr na 14,2. Druhá tabulka tedy rychle dodává, že současné valuace jsou zde o 14 % nad 25letým průměrem.


p22

Zdroj: JPMorgan

Informační hodnota těchto tabulek je podle mne vysoká, protože ukazuje, že trh je nyní valuacemi celkem značně vychýlen směrem k hodnotě a růst mu ve srovnání s minulostí tolik nechutná. Nejvíce to platí o velkých růstových firmách, jejichž valuace je nyní na pouhých 89 % dlouhodobějšího průměru. Nejvíce v kurzu je naopak hodnota střední velikosti. Celé to je pak v určitém z rozporu s tím, jak moc se nyní hovoří o technologických bublinách a pod.

Z následujícího grafu je vidět, že co se týče cenového vývoje, růst (tedy technologie a spol.) by měl být v pokrizových letech v kurzu, zatímco hodnota znatelně zaostává (rozdíl se prohloubil zejména od druhé poloviny roku 2014). Mimochodem, všimněme si, že v předkrizových letech tomu bylo právě naopak – investoři se obraceli více k hodnotě a méně k růstu.

p3

Zdroj: FT

Graf by tedy nahrával tezi o technologických, respektive růstových bublinách, ale jádro příběhu samozřejmě vypráví ona valuace – růstových společností si relativně k minulosti nyní investoři cení naopak méně než hodnoty. Ceny růstového segmentu trhu sice rostou rychleji, ale relativně k ziskům tyto společnosti tolik ceněny nejsou. Naopak hodnotové firmy jsou více v kurzu, než tomu bylo v minulosti a jejich valuace jsou relativně vysoko. V kombinaci s pohybem zisků to ale nestačí na to, aby na úrovni pohybu cen porazily růst. I zde tak vidíme, jak zamlžený může být příběh vyprávěný pouze cenovými indexy.

Celkové zjištění bych shrnul následovně: Cenově americké akcie stagnují, ale valuačně korigují, což je dobře. PE se pohybuje v snad stále přijatelné vzdálenosti od dlouhodobých průměrů a rezistencí, ostatní valuační měřítka jsou ještě méně napjatá. Bublina se nekoná, pokud přijde cenová korekce, nemělo by jít o žádnou tragédii (Fed si to pravděpodobně ohlídá). V kurzu je zejména hodnota, i když na povrchu se zdá, že je tam naopak růst.


Čtěte více:

Microsoft se ve 2Q ocitl v zajetí upadajícího PC trhu
22.07.2015 11:02
Tržby Microsoft ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2015 klesly mezir...
Boeing dodal v 2Q15 více letadel, snížil však odhad zisku pro letošní rok, premarket +1,4 %
22.07.2015 14:39
Americký výrobce letadel Boeing dnes před otevřením trhu na Wall Stree...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university