Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se postavit Rusku

Jak se postavit Rusku

25.10.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Estonci budují na hranicích s Ruskem 2,5 metru vysoký plot, pro střežení této hranice budou využívat i senzory, drony a radary. Plán na postavení podobného plotu oznámilo také Lotyšsko a posílit ochranu hranic s Ruskem hodlá rovněž Polsko. Ukrajina pak hovoří o stavbě zdi, která by ji měla od Ruska oddělovat. Začala nová éra politiky containmentu, neboli snah o zadržování. Státy, které sousedí s Ruskem, se totiž obávají toho, že i do jejich země přijdou zelení mužíci a začnou nikým nevyhlášenou hybridní válku.

Pro obnovení strategie containmentu vůči Rusku volá řada lidí. Patří mezi ně například James Goldgeier ze School of International Service na American University. Ten se domnívá, že containment je „nezbytnou reakcí na ruskou agresi“. Byla by ale taková reakce účinná? Každopádně se zdá, že NATO se tímto směrem skutečně pohybuje. Svědčí o tom budování nových vojenských základen v baltských zemích, Polsku a Rumunsku či vytváření sil rychlého zásahu.

Mezi Sovětským svazem a dnešním Ruskem existuje významný rozdíl. Rusko je totiž v podstatě zločineckým syndikátem, který se schovává za stát. Rusko je ale také hluboce integrováno do globální ekonomiky. Během studené války byl svět rozdělen a obě strany konfliktu byly hermeticky uzavřeny. Dnešní konflikt se odehrává v prostředí, kdy je Rusko začleněno do západních systémů. A Rusko také není ideologickou mocností, která se s využitím své vojenské síly snaží o získání globální dominance.

Putin a jeho blízcí využívají k udržení své moci a získání bohatství korupci. James Greene ve své analýze z roku 2012 píše mimo jiné o systémech korupce, které propojují Rusko s bývalými zeměmi Sovětského svazu i mimo ně. Moskva využívá „stínových“ energetických dohod, financuje extrémistické politické strany v Evropě, zakládá firmy, které nemají jiný cíl než pomáhat šíření ruského vlivu. Rusko tím získává přístup k západním vládám a zároveň zvyšuje náklady, které by Západ realizoval v případě konfliktu. Kreml efektivně využil globalizaci ke svým vlastním zájmům.

Pokud má v takovém prostředí fungovat politika containmentu, musí být nejdříve omezen skrytý vliv, který má zkorumpovaný ruský stát v zahraničí. Jinak řečeno, frontová linie není na hranicích s Ruskem. Rozdělená Ukrajina je v tomto smyslu tím samým, čím bylo dříve rozdělené Německo. Měla by jí tedy být poskytnuta finanční, politická a vojenská pomoc. Containment ale musí jít ještě dál. Musí jít proti tomu, že Rusko využívá a zneužívá dynamiku a transparentnost západních ekonomik.

K nutným krokům už částečně došlo, když byl omezen přístup Ruska k financím ze západních bank. K tomu se ale musí přidat zkoumání pochybných firem a struktur, které Rusko na Západě vytvořilo. Jejich cílem je praní špinavých peněz a získání vlivu. Na transparentnosti ale musí získat také třeba takový londýnský trh realit. Omezena musí být i schopnost Ruska využívat k prosazení svých zájmů oblast energetiky. Platí to zejména v oblasti zemního plynu a vůči Gazpromu musí být nekompromisně využívána antimonopolní legislativa.

Klíčovou zbraní je pak omezení přístupu Ruska do systému SWIFT. Ten zajišťuje bezpečné finanční transakce po celém světě. Zločinecké syndikáty potřebují ke svému životu jednu klíčovou věc: Zdravou a na zákonech fungující ekonomiku, na které by parazitovaly. Pokud Putinovi a jeho blízkým přístup k takové ekonomice odřízneme, bude to významný krok k jejich usměrnění.
Autorem je Brian Whitmore.

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2015 - Ekonomika
21.10.2015 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování třetího kvartálu zaměřili na úspešno...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2015 - Měny
22.10.2015 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování třetího kvartálu zaměřili na aktuali...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2015 - Akcie
23.10.2015 11:00
Aktualizaci investičního výhledu Patria po ukončeném 3Q15 dnes zakončí...

Váš názor
  • Xiluodu....
    04.11.2015 9:04

    jak se ti daří s tvými investicemi do zlata ? Určitě nám povíš že jsi to už prodal hned před tím propadem, už před tím než napsali tohle "...Černého Petra dnes tahalo zlato. Trojská unce zlata dnes zlevnila o 1,5 % na cenu 1117 USD...." Není to ale od tebe hezké nám tady vyprávět jak se dá na zlatě vydělat ale neřekneš nám když se to po...."...ale nejspíš si tu zase honíš triko a zase jen kecáš ))))).
    sspras
  • SWIFT
    02.11.2015 13:48

    Do ted nechapu proc uz minuly rok nikdo Rusko od SWIFTu neodpojil. Je to sice asi jako hodit atomovku na Moskvu, ale bez toho aby umrel jediny clovek. Co se teda od te doby na Ukrajine stalo. Skoda.
    sazkar
  •  
    02.11.2015 13:12

    Whitmore klame telom. Nadpis článku je Jak se postavir Rusku ale obsah je z článku Jak zlikvidovat Rusko.
    • Jak je každému jasné....
      05.11.2015 10:55

      že likvidace Ruska je jediná cesta k míru. Tam jen měnit fírery k ničemu nevede. Vždy jak se troche dostanou ze srabu, jako před pár lety, tak začnou zase nějaký invaze, okupace a snaží se kalit vodu a zabrat co se dá a při tom vždycky trpí a umírají tisice nevinných lidí, Zároven' se celé lidstvo posune o hezkých pár let nazpět, Jako posledně začátkem minulého století, když si chtěli s Hitlerem rozdělit Evropu. To vidí každý pát'ák, který se umí jen troche zamyslet. Z východu nechodí nikdy nic dobrého. Ani to počasí. Jak se otočí i ten vítr a začne foukat od východu tak to stojí víš za co.
      ..
      • Re: Jak je každému jasné....
        05.11.2015 11:14

        Jáj, zbytočné starosti. Rusáci sú bankrot. A keď je dakto bankrot, nemôže viesť dlho vojnu. Islámský štát si s Rusákmi hravo poradí, veru hej. Len väčšiu podporu USA by si islamisti zaslúžili. A to hlavné na záverko. Európa súrne potrebuje miliony statočných antikomunistických, moslimských bojovníkov, najlepšie tálibov. Tí sa proti komunistom osvedčili v Afghanistane aj v Kosove. Veru tak.
        Šaňo
  •  
    02.11.2015 10:30

    ...dobrý článek, nezaujatý......rusko je potřeba zničit. ale je to dost riskantní...
    keris
    •  
      02.11.2015 10:49

      Rizika tu jsou, ale co je dneska stoprocentně bezpečné že.
      ..
  • Asi tak.......maj na to a furt prosperujou..
    02.11.2015 0:30

    ".. porovnání výdajů na zbrojení z roku 2014. Naprostým vítězem jsou v tomto ohledu samozřejmě Spojené státy, jejichž rozpočet značně převyšuje 550 miliard dolarů ročně.. Na druhém místě je Čína, která se tak začíná blížit 200 miliardám dolarů. Náskok Spojených států je stále značný, ale nové závody ve zbrojení se rýsují celkem jasně. Třetím největším zbrojařem na světě je Velká Británie, která také letos své výdaje zvýšila. a nakonec Rusko, které na obranu, zbrojen ívydává 55 miliard dolarů, tedy 10% USA. .Zdroj: The Telegraph
    .
  •  
    26.10.2015 8:49

    Asi roku 1992 som videl kreslený vtip. Na obrázku boli dva mohutné zadky. Na jednom bol kosák a kladivo a na druhom pruhy a hviezdy. Zo zadku s kosákom a kladivom vyliezala postavička s čsl. vlajkou a hlavu už mala v zadku s pruhmi a hviezdami. O tom je väčšina dnešnej žurnalistiky.
    Petrík
  • Jesse nebo Jezdce
    25.10.2015 23:02

    ten z vas co obchoduje z tropickeho polo/ostrova, jaky tam mate ted pocasi?
    Mezernik
  • Rusko
    25.10.2015 16:46

    Opět jeden pozoruhodný článek. Rusko prý není stát, je to jen zločinecký konglomerát hajzlíků všeho druhu. Rusko a Čína můžou úplně za všechno. Jsou to říše zla, můžou za všechny války, okupace, vraždy, zlodějny, korupce, přepadení, únosy, atentáty, podvody, znásilnění, vysídlování, ...atd. atd. Zajímavé hodnocení územím největšího státu světa ,stálého člena RB OSN , jaderné velmoci, která od nacistů osvobodila kdysi půlku Evropy. Naopak my =Západ můžeme ve světě za všechno dobro ! Pomáháme, sponzorujeme, vysvětlujeme, učíme, mile se vždy usmíváme, . .. prostě nás má každý rád. V Rusku trhají mouchám zlí lidé nožičky, kdežto v USA přišili starému psovi protézu.
    xiluodu
    • Re: Rusko
      25.10.2015 19:38

      Nejlépe to vystihl president Regan. Je to říše zla. Aby se mohl někdo stát členem jakéhokoliv seskupení musí respektovat a dodržovat jejich pravidla, která při přijmutí do spolku podepsal a se kterými souhlasil. Ty si taky můžeš založit třeba fotbalový klub nebo klub zahrádkářů, ale musíš hrát nebo obchodovat podle daných pravidel a ne podrážet podplácet lámat jiným nohy a dávat goly rukou, zatimco po ostatních požaduješ aby hráli fair a podle pravidel a když to udělá ten druhý hned nadávat že oni nemaji na to právo. Jako zahrádkář musíš přispívat do klubu a zůřastn'ovat se brigád na vylepšeni majetku spolku a ne jen sedět v hospodě chlastat a nadávat a využívat výhod klubu a po nocích chodit krást ostatním jablka nebo hrušky. To jsi opravdu tak natvrdlý že ti to nedochází. A když se pak ostatní nechtějí s tebou bavit tak jim začneš dělat škody. Jakékoliv soužití je dvousměrná ulice a ne jen v tvůj prospěch. Rusáci na to už mnohokrát dojeli a začínaji znovu a znovu jen jak se jim začne trochu dařit, místo aby se poučili a užívali si výhod společenství národů. Ale bav se s ožralou. Slíbí ti modré s nebe a za chvíli už zase chlastá a krade. Jinak je to hraní si se slovy jako já jsem stát. Na to skočí jen blbec. Něco jako ty si můžeš říkat nejchtřejší mozek světa, ale dokaž to.
      .
      •  
        25.10.2015 21:15

        Článek je jen propagandistický bohapustý slint. Nestojí za seriozní komentář. Obhajoba jednotečkou je povinný příspěvek, aby si zasloužil honorář.
        h
        • Nevěřte jednotečce. je to provokater
          26.10.2015 4:36

          Kdo se podívá na kurz rublu a dolaru hned vidi realitu a ne nějaké žváety proti Rusku. Kdo se umí zamyslet tak nemůže nikdy fandit CIA nebo USA. Jsou to válečný štváči kterým jde jen o rozeštvání a oblbování celých národů. Rusko nemají rádi protože lidem ukazuje na zvěrsta páchanými USA pod hlavičkou OSN. Dokud se do Syrije, Lybije a jinde nes..li Američani tak tam byl všude klid a lidi neutíkaly.
          Janík
    • Re: Rusko
      25.10.2015 17:41

      Ty tam opravdu čteš něco o číně, nebo seš sjetej?
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m