Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší problém ruské ekonomiky

Největší problém ruské ekonomiky

26.11.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Největším problémem ruské ekonomiky není její nadměrná závislost na exportech ropy a plynu, nebo sankce uvalené Západem v reakci na agresi na Ukrajině. Tímto problémem je dominantní pozice státem vlastněným společností, která dusí iniciativu soukromého sektoru a udržuje efektivitu ekonomiky na nízké úrovni.

Ruská edice časopisu Forbes před několika dny zveřejnila žebříček nejlépe placených ředitelů ruských společností. První tři jsou ze státem vlastněných společností Gazprom, VTB Bank a Rosneft. Z prvních deseti jich šest pochází z podobných firem. To zhruba odpovídá celkové váze státem vlastněných firem v celém hospodářství Ruska. OECD totiž v roce 2013 odhadovala, že tyto společnosti tvoří asi 50 % celkové produkce a jejich podíl navíc roste. Státem vlastněné banky pak spravují přibližně 60 % všech aktiv v bankovním systému.

Forbes uvádí, že generální ředitel Gazpromu Alexei Miller si minulý rok vydělal 27 milionů dolarů a 25 milionů dolarů v roce 2013. Růst jeho platu je pozoruhodný, protože manažeři jsou placeni v rublech a ten prudce oslabil. Andrei Kostin z VTB se musel v roce 2014 spokojit s 21 miliony dolary, v roce předchozím přitom vydělal 37 milionů dolarů. Pokud jsou tato čísla správná, oba si vydělali více než generální ředitel BP Bob Didley, který dostal 12,74 milionu dolarů. Odměny Millera se mohou zdát opodstatněné, protože akcie jeho společnosti si minulý rok vedly lépe než MSCI World Energy Sector Index. U Sechina ale podobný argument neplatí.

Odměny ve státem ovládaných firmách nejsou ale transparentní, přestože jde o obchodované společnosti. Forbes je tak pouze odhaduje na základě různých dat. Vláda minulý rok sice nařídila, že firmy musí zveřejnit výši odměn svého managementu na webových stránkách, někteří manažeři proti tomu ale protestovali a Vladimir Putin nakonec požadavek stáhl. Německá společnost Axel Springer, která vlastnila Forbes Russia, ho pak musela minulý rok prodat kvůli nařízení, které zakazuje, aby zahraniční společnosti vlastnily v ruských médiích více než 20 %. Nový vlastník ruského Forbesu Alexander Fedotov pak uvedl, že Forbes byl „příliš zpolitizovaný“ a podle svých slov „upřímně věří, že čtenáře odměny ředitelů státních firem nezajímají“.

Státní firmy jsou v Rusku spravovány jako prodloužená ruka vlády a jejich ředitelé jsou považováni spíše za státní úředníky než za manažery. Tyto společnosti jsou pak používány jako nástroje politiky a financují řadu sportovních, společenských a kulturních aktivit. Představují zdroj peněz pro Putina a jeho blízké. Nejde přitom o nijak zvlášť úspěšné firmy, i když jsou obrovské. Zisky Gazpromu už roky klesají a spolu s Rosneftem se obchoduje za zlomek valuačních násobků běžných u západních konkurentů. VTB minulý rok realizovala ztrátu i přesto, že si na ruském trhu užívá privilegované pozice. Zmíněné společnosti jsou ale stále velmi žádanými zaměstnavateli. Podle průzkumu provedeného mezi studenty je nejžádanějším právě Gazprom, který se v žebříčku nachází daleko před společnostmi Google a Apple. Rosneft figuruje na šestém místě, za ním je Unilever a McKinsey.

S padajícími cenami komodit toho Rusko mnoho neudělá. Putinova snaha spojení se Západem v boji proti ISIS může teoreticky vést k rychlejšímu uvolnění sankcí, ale ruské ekonomice by ani to výrazněji nepomohlo. Vláda by měla změnit současný systém, ve kterém dominují neefektivní státem vlastněné společnosti, v jejichž čele sedí protěžovaní lidé s ohromnými platy. Tyto molochy zemi z recese nevytáhnou, dovedou jen zachovávat vyvolenou třídu manažerů, do které chce patřit většina těch, kteří končí studium. Vidí totiž, že tato třída bohatne i přesto, že zbytek země chudne.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 



Čtěte více:

Jiří Rusnok exkluzivně pro Patria Online: Po uvolnění kurzu koruny nepřipustíme žádné skokové posilování
26.11.2015 11:00
Přesné načasování konce režimu devizových intervencí není podle Jiříh...
Jak investuje Buffettův vnuk
25.11.2015 17:18
Howard Warren Buffett je vnukem Warrena E. Buffetta, zakladatele Berks...
Američané říkají: Sýrie kupuje ropu od ISIS prostřednictvím obchodníků ruského, syrského ale i kyperského původu
26.11.2015 11:55
V jednom krátkém komentáři k možným finančním zdrojům ISIS jsme psali,...

Váš názor
  • mira
    26.11.2015 20:38

    Ahoj krajane! o). Nejsem. Jinak se s tím prolhanou stalkerkou jednat nedá. Odkaz jsem stihl, díky...Hezký večer.
    Velkamedvědice
  • problém a jaký?
    26.11.2015 17:21

    Problém spíš je, že z toho někdo dělá problémy. Jak si kdo ustele, tak si i lehne. Když to rusákům vyhovuje, ať se v tom rochní. Je všude na světě stejný problém - někdo na problémech vydělává, někdo zase prodělává... a pořád se přelévají váhy a furt se cosi srovnává. Je to pohyb a ne nějaké problémy. Problém by byl hlad obyvatelstva, ale ten není...
    Jesse
  • Pozoruhodný názor
    26.11.2015 15:55

    Proč se autor článku nepodíval na čísla? Po krizi , od roku 2010, byl růst HDP v Rusku pravidelně až do poklesu komodit a sankcím cca 5%, tedy o hodně výš, než v EU. Před krizí byl ještě vyšší. Zadlužení bylo 13% HDP, tedy řádově níž, než v EU. Rozpočty byly vyrovnané, o čemž může Evropa leda snít. To moc nevypadá, že by dominantní role státu byla tou hlavní brzdou růstu v Rusku, že? Faktem je, že dnes každý článek, ve kterém zkritizujete Putina, si získá své fanoušky (viz fundovaný příspěvek pana "dh" níže), ale trochu reality do podobných úvah by přesto neškodilo.
    MrBurnes
    • Re: Pozoruhodný názor
      26.11.2015 16:55

      Podívejte se na to jinak. Průměrný plat je dnes v Rusku poloviční proti platu v Polsku či Estonsku. Polsko ani Estonsko nemají Sibiř plnou minerálního bohatství ani step s černozemí a v Estonsku je dokonce třetina populace ruského původu. Před 25 lety začínaly obě země na stejné čáře jako Rusko. Během té doby si Rusko užívalo 10 let vysokých cen ropy, dalo světu celou kohortu miliardářů a výsledkem je poloviční plat proti platu u bývalých satelitů. Stále si myslíte, že Putin to vede dobře? Anebo za to může Jelcin, který ovšem dovládl před 16 lety?
      mirek
  •  
    26.11.2015 15:50

    Ano. V tom je nejspíš největší problém Ruska. Že dobrovolně neodevzdalo svoje aktiva cizincům.
    Pedro
    •  
      26.11.2015 16:57

      potíž je, že Rusko to udělalo. Jen to bylo přes kapsy svých oligarchů, kteří si za dolary vykopané v Rusku koupili anglické fotbalové kluby, francouzské přímořské vily, italské sporťáky a pro děti americké občanství.
      mirek
  • Leonid Bershidsky daj si radsej mentos
    26.11.2015 14:37

    Leonid Bershidsky je len produkt Jelcinovej ožratosti... podobne ako bol Nemcov (ako je v česku Nemcova :-). Segiň jej muž cely život makal na slévárně) Jeho ekonomické blúznenia poblúznia len redakciu patrie a hermofrodita velku medvedicu. Ale ved sa len pozrime co rusko urobi z komoditami http://colonelcassad.livejournal.com/2493107.html . A len tak mimochodom, o spoločnú koalíciu sa snažia " západní demokrati" lebo už majú trne v zadku a "Dosud si Američané a jejich spojenci nedovedli představit, že by museli žádat Rusko o povolení letecky operovat nad územím Sýriie. Nyní se tato, pro ně děsivá možnost, začíná zhmotňovat."
    Jářku
    • Re: Leonid Bershidsky daj si radsej mentos
      26.11.2015 18:34

      Přijď mě to říct do oči ubožáku. Uvidíme kdo je u Tebe hemafrodit.
      Velkamedvědice
  •  
    26.11.2015 14:32

    Co je platné českému státu, že většina majetku je v soukromých ruko, jenže v zahraničních a tak velká část zisku mizí v zahraničí. Stát, při vysokých růstech ukazatelů, nemá na slušné platy, slušné důchody, na armádu na nic.
    juniper
    •  
      26.11.2015 15:14

      ... měli jsme si nechat aspoň něco, třeba nějakou banku, vodu, plyn a tak.
      ☺lolek☺
      •  
        26.11.2015 15:29

        To dá rozum. Nerostného bohatství se žádný vyspělý stát nevzdává. Ale my jsme banánový střed Evropy. My můžeme, páč vodu si koupíme za nalezené diamanty :-))
        Jesse
    •  
      26.11.2015 15:13

      V tomto ohledu s tebou souhlasím. K čemu je xx% (ne)zaměstnanost, když je stát vycucnutý do morku kosti...
      Jesse
  •  
    26.11.2015 14:31

    těžko dělat byznis když boss je Putler a jeho rozhodnutí jsou politická a nezisková a neférová !
    dh
    • která rozhodnutí "západních demokratů! nejsou politická
      26.11.2015 14:41

      Třeba sankce? Nebo Exonmobail? nebo migranti? nebo šengenska hranice pro vybrane staty? A co se týče manažérů v čechách, který je čech? Ani jeden!
      Jářku
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m