Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč bohatým (ne)brat a chudým (ne)dávat

Proč bohatým (ne)brat a chudým (ne)dávat

07.12.2015 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Podívejme se na to, jak moderní ekonomie chápe redistribuci bohatství. Dejme tomu, že jste velmi bohatým člověkem a vlastníte třeba 50 miliard dolarů. Hodnota vašeho bohatství se ve skutečnosti mění každý den s tím, jak se hýbou ceny na trzích, ale i kdyby trhy zkolabovaly, stále byste si mohli dovolit vše, co si zamanete – vilu, soukromá letadla, jachty, a podobně. Můžete si také dovolit věnovat stovky milionů dolarů na podporu politických stran, na dary univerzitám a na charitu bez toho, abyste zaznamenali větší změnu v tom, co všechno vlastníte.

Nyní si představme, že přijde hacker a z vašeho účtu ukradne 10 000 dolarů. Pokud nemáte velmi pečlivého účetního, pravděpodobně si toho ani nevšimnete, hodnota vašeho majetku se v podstatě nezměnila. Nejde o větší ztrátu, než jakou realizujete po řadu dní kvůli náhodnému pohybu cen na akciových trzích. Nyní ještě předpokládejme, že hacker je takovým novodobým Robinem Hoodem a ukradené peníze převede na účet nějakého chudáka. Ten tak dostane více peněz, než kolik si vydělá za celý rok.

Oněch ukradených 10 000 dolarů tedy nemá v podstatě žádný vliv na vaše bohatství, ale úplně změní situaci průměrného člověka a už vůbec nehovoříme o tom, co by udělalo s někým v Indii či Nigérii. Teorie v této souvislosti hovoří o marginální hodnotě bohatství – hodnotě každého dalšího dolaru. Tento koncept je v ekonomické teorii velmi důležitý, je základem teorie rizika, teorie pracovního trhu, a podobně. Stejně tak se ale úzce týká našeho celkového společenského blahobytu: Daná dolarová částka vytvoří více blahobytu v rukou chudých než v rukou bohatých.

Měli bychom tedy přerozdělit všechno bohatství až do bodu, kdy bude mít každý stejně? I kdybychom se domnívali, že takový krok je morálně přijatelný, museli bychom být s takovým závěrem velmi opatrní. Bohatí lidé si možná nevšimnou jedné či několika málo drobných „krádeží“ z jejich účtů. Určitě by si ale všimli systematického odvodu peněz z jejich bohatství prováděného vládou.

Takový postup je samozřejmě zdaněním jejich majetku. A pokud něco daníte, obvykle to vede k tomu, že lidé se zdaněné aktivitě věnují většinou méně, než kdyby daněná nebyla. Nemusí to platit vždy: Pokud zdaníte práci, lidé mohou kvůli daním pracovat méně, ale také více, protože jsou chudší a chtějí se dostat na původní úroveň příjmů. Ale obecně skutečně platí, že zdanění snižuje investice, spotřebu, atd.

Na ekonomickou aktivitu nemá negativní dopad jen několik málo daní. Příkladem je zdanění půdy, protože její množství zůstává konstantní a tudíž ji můžete danit, jak chcete, a její nabídka bude stále stejná. Základní princip je stále takový, že pokud se vláda začne snažit o přerozdělování příjmů, bude k dispozici méně příjmů, které může přerozdělovat. Jinak řečeno, čím rovnější společnost se snažíte vytvořit, tím chudší tato společnost bude.

Ekonom Arthur Okun v této souvislosti hovořil o tom, že kbelík, kterým se snažíte přenášet bohatství od jednoho k druhému, je děravý. Něco se vám s ním podaří přemístit, ale po cestě se toho hodně ztratí. Moderní empirické analýzy nám umožňují získat detailnější přehled o tom, jak děravý zmíněný kbelík vlastně je. Ekonom Nathaniel Hendren na základě nové analýzy tvrdí, že v USA používané programy typu potravinových lístků vedou k tomu, že z každého přerozděleného dolaru se ztratí 34 – 56 centů.

Tak tedy o přerozdělení bohatství uvažují ekonomové. Většinou se nezabývají morální stránkou věci včetně toho, zda je etické, aby vláda brala jednomu člověku jeho příjmy a dávala je jinému. Otázka spravedlnosti je přenechána politikům a filozofům. Ekonomové se snaží odhadnout, co se přerozdělením získá a co se ztratí. Může se to zdát jako chladný kalkul, ale na druhou stranu je to ten nejobjektivnější způsob, jak se na redistribuci dívat.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
  • EKONOM
    08.12.2015 13:04

    Tento článek má stejně proměnných jako počítačový model počasí. To je také zřejmě důvodem proč lidé ekonomy moc nemusí. Princip přerozdělování bohatství je podle mne především postaven na poměru "nabídky a poptávky" ve smyslu sociálního smíru. Alespoň to tak v "západním světě" v posledních stoletích vypadá. Hodnota peněz je jistě relativní, protože z peněz se primárně nic nevyrobí a o jejich hodnotě do jisté míry rozhodují politici právě mírou zdanění. Budou-li daně z půdy příliš vysoké v daném okamžiku poklesne její tržní hodnota, vlivný politik nakoupí a pak mohou daně opět klesnout. Politik využije půdu jako zdroj a transformuje ji na bohatství za které si nakoupí ony jachty, vily a další zbytečnosti. Až pohár přeteče, již není co přerozdělovat-ukrást, vzniknou revoluce, kde se opět generuje skupinka vlivných a na počátku spravedlivých na novou elitu s mocí definovat míru zdanění. A tak pořád dokola. Jak prostý systém.
    mtxcz
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university