Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zkrácený týden ve znamení payrolls a ČNB

Zkrácený týden ve znamení payrolls a ČNB

29.03.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Začíná týden, který bude ve světě ve znamení čísel z amerického trhu práce (payrolls) a doma (pokud nepočítáme návštěvu čínského prezidenta) pod taktovkou čtvrtečního zasedání ČNB.

Podle našich odhadů by americká povelikonoční nadílka čísel měla dopadnout velice slušně. Přírůstek pracovních míst by měl za březen opět přesáhnout 200 tisíc a současně čekáme, že se poprvé od listopadu uplynulého roku dostane do pozitivních vod (nad 50 bodů) index nálady v americkém průmyslu. To by se ve finále mohlo opět líbit americkému dolaru, který většinu uplynulého týdne posiloval.

Březnové zasedání ČNB by podle našeho názoru mohlo skončit beze změny sazeb i nastavení intervenčního režimu. Velká část členů bankovní rady ČNB sice začala s myšlenkou záporných sazeb koketovat, ale dost neochotně a hlavně proto, že se bála dalšího výrazného snižování sazeb do záporných vod v eurozóně a nastartování masivnějšího přílivu “horkých peněz” do korun. Vzhledem k tomu, že Mario Draghi další postup se sazbami do záporu zpochybnil, mohla by být zatím ČNB teoreticky v klidu. Zvlášť když poslední snížení depozitní sazby ECB zatím rychlejší příliv horkých peněz do korun nevyvolalo - z hlediska přírůstku likvidity v českém finančním systému byl zatím měsíc březen nejslabší. Takové rozhodnutí by mělo být pro korunu pozitivní a spíše ji vrátí do těsné blízkosti intervenční hranice. Není ale vyloučené, že bankovní rada bude o záporných sazbách v tomto týdnu hlasovat. Navíc, i když v březnu záporné sazby nezavede, neznamená to, že se tak nemůže stát později v tomto roce (pravděpodobnost 40 %). S blížícím se koncem intervenčního režimu může příliv spekulativních peněz do korun automaticky sílit. A pro ČNB může být celkově složité uvažovat o konci intervencí ve chvíli, kdy jsou sazby v Česku výrazně vyšší než v eurozóně…

Region

Zlotý se v závěru minulého týdne podíval k EUR/PLN 4,25 zatímco koruna se lehce odpoutala od hranice kurzového závazku ČNB.

Tento týden je v regionu v centru pozornosti zejména zasedání ČNB. To sice nebude spojeno s projednáváním nové prognózy, nicméně na stole patrně zůstává otázka změny úrokových sazeb (ke které podle nás ale ve čtvrtek nedojde). Kromě toho přiláká pozornost i zveřejnění předběžné inflace za březen v Polsku. Ta by podle nás mohla překvapit lehce negativně, což by mohlo mít i dopad na zlotý, neboť se mohou na trhu opět začít významněji objevovat sázky na pokles sazeb.

Dluhopisy

Na rozdíl od Evropy se v USA již v tomto týdnu obchodovalo, přičemž trh registroval slabší data o spotřebitelských výdajích za únor a také nižší inflaci v USA (měřenou přes výdaje). V důsledku toho také americké výnosy lehce poklesly.

Dnes se trh a to v i Evropě zřejmě zaměří na dnešní vystoupení šéfky Fedu Yellenové. Trh bude zřejmě chytat každé slovo, ale podle nás Yellenová zdůrazní závislost politiky na příchozích datech, přičemž ta důležitá nás čekají až na konci tohoto týdne, takže silné soudy a závěry asi dnes nečekejme.

Komodity

Cena ropy Brent přes svátky mírně poklesla a dostala se tak znovu do okolí 40 USD/barel. Spekulativní sázky na růst cen ropy Brent dosahují i nadále vysokých úrovní (jak potvrdila data z burzy). Dobrou náladu spekulantů může dnes částečně pokazit vystoupení šéfky Fedu Yellenové. Na druhou stranu je však mohou povzbuzovat titulky z jednání jihoamerických producentů ropy spojená s blížící se schůzkou v Dauhá (17. dubna).

Ve zbytku týdne budou v centru pozornosti zejména data z USA (ISM, payrolls), která navíc korunují data o amerických zásobách ropy (středa 16:30). V jejich případě se očekává další růst na historická maxima.

 
 

Čtěte více:

Philip Morris CR - Výsledky mírně pod odhady, dividenda 920 CZK (komentář analytika)
29.03.2016 8:15
Philip Morris dnes ráno zveřejnil své výsledky za minulý rok. Tržby v ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university