Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropou mává politika... Čeká černé zlato divoká jízda?

Ropou mává politika... Čeká černé zlato divoká jízda?

19.04.2016 12:46
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Krach nedělních jednání světových producentů v Dauhá poukázal na rostoucí rivalitu v regionu, nota bene mezi Rijádem a Teheránem. Tvrdohlavost Iránu a Saudské Arábie znemožnila dosažení dohody, jejímž cílem byla podpora nízkých cen ropy. Více než o čemkoliv jiném byla víkendová schůzka v Kataru o politice, která se touto cestou přelévá i na globální energetické trhy. Navíc se zdá, že s rostoucím vlivem saudského korunního prince Mohammeda bin Salmana končí desetiletí, během nichž Saudské království oddělovalo obchodní a politické záležitosti.

Třicetiletý syn krále Salmana si nejprve vzal na starost otázky týkající se obrany nebo ekonomického plánování a nyní dal jasně najevo svou míru vlivu na ropnou politiku největšího producenta z řad Organizace zemí vyvážejících ropu. Vztahy mezi Saudskou Arábií a Teheránem jsou vyostřené snad nejvíce od Islámské revoluce v roce 1979, která v Íránu nastolila šíitskou teokracii. Jedna z nejhorších diplomatických krizí se prohloubila opačnými postoji obou zemí k občanské válce v Sýrii nebo Jemenu. Každý, kdo je jakkoliv vystaven cenám energií, od ropných velikánů typu Exxon Mobil nebo velkých soukromých traderů jako je kupříkladu Vitol by se měl začít zajímat o ne zcela transparentní politiku Blízkého Východu. Ropné trhy totiž s ohledem na chladný vztah Teheránu a Rijádu možná čeká dost divoká jízda.

Snaha dohodnout se na zafixováni produkce na lednových úrovních neměla za cíl nic jiného než podporu cen černého zlata, které se propadly z úrovní nad 100 dolary v roce 2014 až pod 30 dolarů za barel a aktuálně kolísají kolem 40 dolarů za barel. Írán zmrazení jasně odmítl, což nebylo žádným překvapením s ohledem na fakt, že se v lednu po letech dočkal zrušení západních sankcí namířených proti jadernému programu Teheránu a mohl tedy konečně produkci zvyšovat. Saudský princ se ovšem před jednáním v Dauhá taktéž vyjádřil jasně, když ne Írán, pak ani Saudská Arábie. Jakákoliv dohoda se tak stala prakticky nemožnou.

Cena ropy Brent v USD/barel


Bretn boom and bust.png

Saudský ministr pro ropu Al-Naimi byl spíše pragmatikem, který odděloval v posledních dvou desetiletích ropnou politiku od té zahraniční a jeho rozhodnutí tak podléhala poptávce a nabídce na trhu a datům o zásobách. V minulosti dokonce s Íránem spolupracoval na omezení produkce s cílem zvýšení cen a ropné záležitosti byly jakousi oázou stability v poušti křečovité politiky na Blízkém Východě. výsledek nedělních jednání v Kataru ukazuje na odlišný přístup korunního prince. Ten již jak se zdá tolik politiku od ropného byznysu neodděluje. Dohoda, která byla v neděli v podstatě již připravena k podepsání a po patnácti letech by se stala i první vlaštovkou spolupráce OPECu a Ruska, tak jednoduše padla. Saudové totiž v neděli ráno zkrátka trvali na připojení Íránu. Ve skutečnosti však tento postoj o několik týdnů dříve princ Salman jasně tlumočil v obsáhlém rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Trh jen podcenil váhu jeho slov a nebral je s dostatečnou vážností. Doufal v dohodu. Od doby, kdy se Saudská Arábie, Rusko, Venezuela a Katar původně v únoru shodly na zmrazení produkce, cena černého zlata stoupla o více než 35 procent. Po neúspěchu nedělních jednání spadla v pondělí o více než 5 procent. Ve hře však vyjma politiky zůstává i význam tržního podílu. Právě snaha si podíl na trhu udržet odstartovala změnu postoje OPECu k ropné politice a potažmo propad cen černého zlata. A tento podíl na trhu by mohl samozřejmě utrpět, pokud by Saudská Arábie produkci zmrazila a Írán pokračoval v jejím navyšování. Dalším apolitickým důvodem může být snaha vyhnout se ostrému nárůstu cen, který by mohl rychle spustit aktivitu ropných vrtů v USA, ale i zpomalit Rijádem plánované reformy. Podle prince Salmana je Saudům v podstatě jedno, za kolik se barel ropy prodává.

Proč tedy celé týdny to divadlo o vyjednávání zafixování produkce? Teorie se různí. Možná, že v neděli šlo skutečně o obrat na poslední chvíli na povel saudského korunního prince. Možná Rijád schůzku v Dauhá jen využil, aby donutil Rusko jako spojence Íránu, vybrat si mezi vyšší cenou ropy a podporou Teheránu. Možná, že v této hře byl ministr pro ropu Al-Naimi tím dobrým poldou a princ Salman tím zlým.

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Debakl v Daúhá - bez Íránu ani ránu
18.04.2016 9:10
Start do nového týdne se ponese ve znamení debaklu v Daúhá - hlavní ze...
Výsledky Roche (DIP) v 1Q16, doporučení koupit ponecháno
19.04.2016 10:22
Farmaceutik Roche (DIP) dnes představil svá hospodářská čísla za první...
Německý ZEW hlásí za duben výrazné zlepšení
19.04.2016 12:09
Index podnikatelské nálady sestavovaný německým institutem ZEW přináší...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m