Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Scio me nihil scire

Scio me nihil scire

29.04.2016 15:30
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Pod tímto titulkem publikoval 28. dubna Petr Kain v Lidových novinách krátké zamyšlení na téma, které se po světové finanční krizi roku 2008 a následném ekonomickém propadu stalo v řadě zemí bestsellerem – téma nespolehlivosti předpovědí tzv. ekonomických expertů. Dovolím si pro potřeby tohoto textu v příspěvku uvedené postřehy stručně shrnout.

Autor nejprve připomíná neschopnost ekonomů (včetně pomazaných hlav s tváří nositelů Nobelovy ceny) předpovědět příchod krize, která prokazatelně neudeřila jako blesk z čistého nebe. Dále zmiňuje dráždivý nesoulad mezi okázalou sebejistotou vystupování ekonomických expertů v médiích a spolehlivostí jejich predikcí, jakož i neochotu těchto mediálních hvězd přiznat chyby, jichž se při prognózování dopustili. Poslední hřebík do rakve kredibility proroků ekonomického vývoje zatlouká autor poukazem na polskou studii, srovnávající úspěšnost předpovědí burzovních analytiků s úspěšností předpovědí meteorologů. Hádejte, která ze stran vyšla ze srovnání jako nezpochybnitelný vítěz …

Obávám se, že citovaný příspěvek, stejně jako mnoho dalších podobných příspěvků, které byly v médiích na podobné téma publikovány, podsouvá čtenářům přesvědčení, že každé úsilí o nahlédnutí za oponu zakrývající ekonomickou budoucnost je předem odsouzeno k nezdaru, že lidé produkující ekonomické predikce jsou blázni či šarlatáni a jejich konzumenti naivní pošetilci.

Nechci se tu pouštět s panem Kainem do polemiky o jím uváděných názorech; jednak proto, že mám pochopení pro ty, kdo svět ekonomických prognóz v médiích vnímají podobně jako on, jednak proto, že nejsem v kauze nezaujatou osobou. Čtenáři, který navzdory řečenému instinktivně váhá zlomit hůl nad smysluplností veškerých ekonomických předpovědí, bych namísto toho doporučil např. knihu (v Kainově textu zmiňovaného) Philipa Tetlocka a Dana Gardnera z roku 2015, Superforecasting: The Art and Science of Prediction, která na zvolené téma nabízí přeci jen o něco obsažnější a strukturovanější pohled.

V knize se dozvíme mimo jiné to, proč v médiích populární ekonomičtí prognostici (na něž primárně cílí páně Kainova kritika) nepatří a nemohou patřit do skupiny prognostiků s konzistentně nadprůměrnými výsledky. Může nás tam zaujmout poznání, že pečlivým výběrem prognostického týmu je možné se dopracovat k přesnějším predikcím vývoje světových událostí, než jaké vyprodukují americké zpravodajské agentury, zaměstnávající v součtu okolo 20 tisíc analytiků a disponující rozpočtem ve výši 50 miliard dolarů. A možná nejvíc nás překvapí zjištění, že schopnost predikovat lépe než většina ostatních lidí není ani vrozená, ani přímo úměrná inteligenci. V nemalé míře závisí na tom, jakým způsobem přistupujeme k plnění prognostického zadání, jakým způsobem hledáme, třídíme, vážíme a kombinujeme informace. Každý z nás se může stát lepším prognostikem, než byl doposud, bude-li o to skutečně usilovat a tvrdě na sobě pracovat. Zároveň však platí i to, že dobrý prognostik by měl znát své limity a s pokorou přijmout, že žádný smrtelník nebude nikdy schopen předvídat zásadní zvraty v osudu lidí či národů v řádu let předtím, než k nim dojde.

Na rozdíl od již trochu obehraného tématu zklamání z bezzubých předpovědí mluvících hlav oceňuji na příspěvku Petra Kaina připomenutí zarážejících případů omylnosti i v jiných profesích – zde konkrétně lékařů. I v dnešní medicíně, jak rovněž ve své knize uvádějí Tetlock s Gardnerem, zůstává možnost omylu experta realitou, navzdory obrovskému posunu k lepšímu během uplynulého století. Ale - jak pan Kain správně naznačuje - běda tomu, kdo by se chybujícím chtěl posmívat: kdo z vážených čtenářů dnes ví, co znamená latinská věta Scio me nihil scire, neřku-li to, že ji Socrates patrně nikdy nevyslovil? A kdo z nás, kteří jsme v uplynulých desetiletích pilně navštěvovali hodiny dějepisu ví, že středověcí scholastikové se podle všeho ve skutečnosti nikdy nezabývali hledáním odpovědi na otázku, kolik andělů se vejde na špičku jehly – navzdory tomu, že právě tato věta bývá tím jediným, co se mnozí mí vrstevníci o scholasticích ze školy pamatují.  

Martin Kupka

Pozice: hlavní ekonom ČSOB

Martin Kupka je od roku 2002 ředitelem investičního výzkumu a hlavním ekonomem ČSOB. Vystudoval obor ekonomicko-matematické výpočty na pražské VŠE, postgraduální studium absolvoval na PgÚ ČSAV v Praze a GIIS v Ženevě. V první polovině 90. let přednášel makroekonomii na Fakultě sociálních věd UK, byl ekonomickým poradcem ministra na MHPR ČR a působil jako makroekonomický analytik pro středoevropský region v NRI ve Vídni. Od roku 1995 do roku 2002 pracoval Martin Kupka jako vedoucí ekonomického výzkumu ve skupině Patria Finance, s výjimkou období 1999-2001, kdy řídil strategii a výzkum v pražské Raiffeisenbank.

Témata: přijetí eura, ekonomická transformace, hospodářská politika ČR a EU.

    


Čtěte více:

Dokáže Apple to, co Tesla (ne)dokázala?
28.04.2016 17:45
Jaká značka vévodí žebříčku nejporuchovějších vozů v USA? Tesla. A to ...
Eurozóna na rozdíl od USA roste překvapivě svižně
29.04.2016 11:34
Růst eurozóny na začátku roku 2016 byl až překvapivě svižný. Podle prv...
Rusové úroky nesnížili, ale učiní tak v červnu
29.04.2016 13:33
Ruská centrální banka (CBR) dnes nepřekvapila a ponechala úrokové saz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data