Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB se bojí o ukotvenost inflačních očekávání a “vyhrožuje” dalším oslabením koruny

ČNB se bojí o ukotvenost inflačních očekávání a “vyhrožuje” dalším oslabením koruny

06.05.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Výsledek včerejšího zasedání bankovní rady ČNB lze shrnout do následující věty: sazby se nemění a kurzový závazek zatím také ne. Výhled inflace ČNB snižuje a inflační rizika prognózy vidí jako protiinflační. Ke změně dochází u načasování exitu ze stávajícího kurzového režimu. Zatímco únorová prognóza počítala s používáním kurzu jako nástroje měnové politiky do konce letošního roku, nyní prognóza hovoří o konci první poloviny příštího roku. Tím se tato prognóza dostává do souladu s názorem bankovní rady, který je už známý od minulého zasedání, tedy že jako pravděpodobný termín exitu se stále jeví polovina roku 2017.

ČNB ve svém prohlášení sice nově „vyhrožuje“ dalším oslabením koruny, avšak jen pokud dojde „k systematickému poklesu inflačních očekávání projevujícímu se ve vývoji nominálních veličin, zejména mezd“. To, že ČNB hovoří o možnosti další „devalvace“ chápeme jako eventuální scénář, který se za určitých podmínek může naplnit. Prozatím mu však nedáváme velkou pravděpodobnost, navíc ani z tiskové konference nevyplynulo, že by se ČNB k takovému kroku v brzké době chystala. I nadále si proto myslíme, že ČNB s korunou hýbat nebude. Ostatně na včerejší verbální intervenci koruna nijak silně nezareagovala a zůstává dál v těsnější blízkosti intervenční hranice.

Nicméně pozornost trhu se ještě více bude upírat právě na mzdové statistiky (další až 6. června). Zatím ale pozorujeme spíše rostoucí mzdové tlaky na pracovním trhu, kde začíná být stále větší problém sehnat zaměstnance. I proto nečekáme, že by koruna se koruna měla bát pádu do výraznější defenzivy. Situace se může změnit zejména v případě, kdy by výrazněji narostla vnější rizika ohrožující růst v eurozóně i v Česku - Brexit, další letní řecká splátka a zejména nová eskalace čínské krize. Pak by se koruna mohla načas odpoutat od intervenční hranice a navštívit i o něco slabší úrovně. Zatím ale vnímáme strašení dalším oslabením intervenčního kurzu čistě jako verbální intervenci, která má odradit příliv spekulativních peněz do korun a umožnit tak ČNB na rozdíl od ECB držet úrokové sazby nad nulou.

Region - forex
I přesto, že se v zápisu ze včerejšího jednání ČNB objevily nové holubičí signály, tak koruna na něj nijak nereagovala. Dnes bude korunu jistě zajímat statistika o devizových intervencích ČNB za březen. Data o likviditě přitom naznačují, že ČNB v tomto měsíci nijak zvlášť intervenovat nemusela (pokud vůbec).

Zajímavější byl včera vývoj zlotého, který oslabil na nová dvouměsíční minima. Roli patrně hrají zejména obavy z revize ratingu od Moody’s příští týden. Dnes bude zlotý jistě sledovat zasedání centrální banky, které by mu podle nás mělo navzdory hluboké deflaci a horším číslům z průmyslu spíše prospět, neboť změny v nastavení měnové politiky nečekáme. Trh nicméně může zajímat, zdali se v komentáři opět objeví zmínka o tom, že většina členů vedení NBP by zvažovala snížení úrokových sazeb, pokud by polská ekonomika zpomalila, což byla fráze, kterou obsahoval (podrobný) zápis z březnového jednání RPP.

Dluhopisy
Výnosy bezpečných dluhopisů se včera tlačily dolů přesto, že ceny ropy stoupala, akcie se stabilizovaly a rétorika z Fedu měla mírně jestřábí tón. Člen FOMC Bullard zopakoval, že hlasování o BREXITu nepředstavuje pro Fed problém, a Williams ze San Franciského Fedu uvedl, že letos stále vidí dvě až tři zvýšení úroků ze strany americké centrální banky (trh přitom neočekává ani jedno).

Dnes budou samozřejmě v centru pozornosti oficiální data z amerického trhu práce, přičemž trh bude zajímat nejenom přírůstek nových pracovních míst (který čekáme poměrně silný - nad 200 tisíci), tak na míru nezaměstnanosti a růst mezd. Data v blízkosti konsensu si či lepší by mohla vést k růstu krátkých amerických sazeb a výnosová křivka by tak mohla zploštět. Zároveň by začal proces roztahování kreditních rizikových marží, a to jak v eurozóně, tak na zřejmě i na trhu s korporátními dluhopisy.

Komodity
Jízda cen ropy na horské dráze pokračuje. Rozdíl mezi středečním dnem a čtvrtečním vrcholem ceny ropy Brent byl úctyhodných 5,84 %. Ropě sice neprospívala data o amerických zásobách za minulý týden, nicméně rozsáhlé požáry v Kanadě jí opět pomohly vzhůru. Tento efekt však, zdá se, z ceny Brentu vyprchává a dnes ráno opět pohybuje v okolí 45 USD/barel. Výpadky kanadské produkce - hovoří se až o 1 mb/d, tak mají dopad především na sklon forwardové křivky na ropu WTI, jež je na bezmála sedmiměsíčních minimech (dvouměsíční mínus měsíční kontrakt).

Dnes jsou v centru pozornosti zejména data z amerického trhu práce. Očekávali jsme sice silnější číslo než trh, ale statistika ADP naznačila spíše horší výsledek. Pokud budou čísla horší, tak by to měla být pro ropu spíše špatná zpráva.

 

Čtěte více:

Den D pro Moneta Money Bank: Cena akcie nastavena na 68 Kč
06.05.2016 7:55
Aktualizace: Moneta Money Bank stanovila cenu svých akcií na 68 Kč. ...
Helmerich and Payne – ropná skepse maskující velký optimismus
05.05.2016 17:45
Energetický sektor je už nějakou dobu kvůli nízkým cenám ropy v nemi...
Fitch snížil rating Brazílie hlouběji do spekulativního pásma
06.05.2016 8:10
Agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Brazíli...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.