Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Republice více práce, to je naše stimulace

Republice více práce, to je naše stimulace

15.07.2016 17:45

Nejblíže (i když stále daleko) penězům z vrtulníků (PZV) je nyní podle mne Velká Británie. Jde totiž o zemi, kde kvůli Brexitu hrozí vážnější ekonomický útlum (svědčí o tom například poslední prodeje aut) a zároveň se tam těší centrální bance, která se obecně nebojí použití nových nástrojů. K tomu ještě můžeme přičíst pevný institucionální rámec, který by vrtulníky, či drony s penězi měl šanci dobře zorganizovat.

PZV považuji za potenciálně efektivní nástroj, který by byl pravděpodobně účinnější než záporné sazby a určitě spravedlivější, než QE. Na druhou stranu by nešlo o bezproblematický krok a určitě bude lépe, pokud k němu nikde nebudeme muset sáhnout a zůstane u úvah na úrovni finance fiction, tedy fi-fi. Přesto se na ně po čase podívejme.

Jak jsou hlavní překážky a argumenty proti PZV? Jsou v podstatě trojího druhu: První skupina námitek má psychologický základ a točí se hlavně kolem morálního hazardu. Druhé dvě jsou technické a týkají se toho, jak lidem peníze distribuovat a jak PZV uchopit v rámci rozvahy centrální banky. Centrální banka by totiž musela po rozdání peněz buď realizovat ztrátu odpovídající rozdané částce, nebo by za ní musela získat nějaké aktivum. To znamená, že vláda by jí pravděpodobně dala nějaký svůj dlužní úpis. Tato možnost vypadá hodně jako monetizované dluhové financování vládních výdajů. I to je vlastně druhem PZV, ale v jeho ryzí formě by vláda poté dala peníze občanům.

S tím, co dát centrální bance výměnou za PZV, si lze hrát i kreativněji. Použít bychom mohli například i vládní akciodluhopis, jehož splatnost by byla provázána s výkonem ekonomiky. Nejlepší by pak bylo provázat jeho splátky s vývojem ekonomické aktivity relativně k potenciálu. Nešlo by o nic složitého – v případě přepalování ekonomiky by se dluhopis, či jeho část stával splatným a naopak. To vše by vládu nutilo k proticyklické fiskální politice. Zabili bychom tak dvě mouchy jednou ranou.

Národ sobě

A jak je to s tím morálním hazardem? Pokud bychom zvládli technickou stránku věci, je právě on tou hlavní námitkou proti PZV – nevznikl by rozdáváním peněz „za nic“ problém? Podle mne je ale tato diskuse spíše namístě u nápadů typu garantovaného minimálního příjmu (které se shodou okolností poslední dobou také nějak množí). Co je totiž jádrem PZV? Je jím snaha dát práci těm, kteří pracovat chtějí a nemohou. Je jím snaha využít výrobní kapacity, které nestojí proto, že by byly nekonkurenceschopné, ale kvůli útlumu agregátní poptávky. Centrální banka by si ale každopádně měla dát práci s vysvětlováním toho, proč PZV používá. Mezi hlavní „marketingové“ tahy by v našem případě mohly být zařazeny slogany typu „republice více práce, to je naše stimulace“ (v případě UK tedy spíš „pro království více práce...“). či možná ještě lepší by bylo prosté „národ sobě“.

Jakému hazardu tu konkrétně čelíme? V souvislosti s příjmy „za nic“ se obvykle hovoří o tom, že si zvykneme, že „nic“ přináší příjmy a peníze. Jenže v případě PZV přinesl tyto peníze ekonomický útlum a nevyužité zdroje. Mohli bychom tak maximálně spekulovat o tom, že pokud bude útlum pokračovat, dostaneme peněz ještě více. Jinak řečeno, po obdržení peněz bychom je neutratili v naději, že útlum bude přetrvávat a přijdou další kola PZV. Nejde tedy o to, že by se nám kvůli penězům z vrtulníků přestalo chtít „makat“, ale utrácet. Nepřipadá mi to ale jako velké riziko. Ve srovnání s ním tu je například mnohem větší riziko, že PZV mohou spíše stimulovat dovozy – tedy jiné ekonomiky (tj. záleží na mezním sklonu k dovozu).

Jak jsem uvedl v úvodu, PZV jsou stále fi-fi. Nicméně některé fi-fi se v pokrizových letech staly realitou a vyloučit to nemůžeme ani zde. Je proto dobré občas nad tímto tématem zauvažovat. I proto, že občas slyšíme, jak jsou centrální banky bezbranné. Tak tomu ovšem fakticky není, jde jen o ochotu činit netradiční kroky.


Čtěte více:

Zoufalé centrální banky a nešťastní investoři
15.07.2016 11:50
Ekonomie je na rozdíl od matematiky či fyziky neexaktní věda. Některé ...
Euro i libra mají ráno nad dolarem navrch
15.07.2016 10:22
Čínská data překvapila pozitivně. Nad konsensem skončil růst HDP, pr...
Ritholtz: Čím dříve začne americká fiskální stimulace, tím lépe pro všechny
15.07.2016 11:00
Po krizi a Velké recesi let 2007–2009 panovala, mírně řečeno, velká ne...
Poptávka po hodinkách Swatch kolabuje a zisk se propadá nejvíce za 15 let; Akcie -11 %
15.07.2016 10:47
Švýcarský hodinářský um již netáhne jako dříve a situace v odvětví se ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m