Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Těsný únik recesi v USA, nyní normalizační klid

Těsný únik recesi v USA, nyní normalizační klid

31.08.2016 12:05

Jako velmi jednoduchý indikátor toho, že na americkém akciovém trhu „přituhuje“, lze využít trh práce – vývoj nezaměstnanosti a růstu mezd. Zatímco podle prvního ukazatele už bychom měli mít hodně nakročeno minimálně k akciové korekci, růst mezd je zatím dost utlumen (čerstvá data k nám dorazí v pátek, velká změna se nečeká). Podobná jednoduchá měřítka mají své výhody, ale i nevýhody. Podívejme se tedy dnes spolu na trochu sofistikovanější aktuální pohled na pravděpodobnost recese v USA a tudíž i na pravděpodobnost větších problémů na akciovém trhu.

Čerstvou analýzu na toto téma zpracoval Emre Ergungor z Federal Reserve Bank of Cleveland. Nejdříve se věnuje výnosové křivce, jejíž sklon v minulosti fungoval jako poměrně spolehlivý předstihový indikátor. V současné době tomu tak být nemusí, protože výchozí bod křivky – krátkodobé sazby, je značně omezen ve svém pohybu směrem dolů (sazby nemohou klesnout výrazně pod nulu). Pokud bychom přesto věřili, že vypovídací schopnost sklonu výnosové křivky zůstává veliká, budeme následující graf interpretovat podobně, jako v úvodu zmíněnou situaci na trhu práce: Pravděpodobnost recese je stále hodně nízko, i když postupně roste:

normalizace 1.png

Zdroj: Fed

Ergungor se také věnuje vývoji korporátních zisků, průmyslové produkci a investicím. Zjišťuje, že meziroční změna čtvrtletních zisků o jedno čtvrtletí předbíhá vývoj produkce a investice. Jinak řečeno, zdá se, že firmy podle aktuálního vývoje zisků nastavují své následné investice i aktivitu. Jaká je tedy současná situace v této oblasti? Shrnuje jí další graf:


normalizace 2.png

Zdroj: Fed

Zisky tedy předchází změny ekonomické aktivity, což ještě nedávno nebyla dobrá zpráva, protože ziskovost amerického korporátního sektoru na tom v posledních měsících nebyla zrovna dobře (viz také jeden z mých nedávných příspěvků zaměřující se na toto téma). Nicméně vyšší ceny ropy by se měly promítnout do vyšší ziskovosti energetického sektoru a sektorů s ním souvisejících a následně i do jejich investic. Dostáváme se tak opět k tomu, jak, významným se tento sektor pro americkou ekonomiku a akciový trh stal. Předchozí „zisková recese“ byla ne neprávem považována za jeden z varovných signálů, pokud nyní přijde udržitelný obrat (naznačen i v grafu), šlo by o významný pozitivní signál.

Pokud dáme vše dohromady (signály výnosové křivky a korporátních zisků) a přidáme k nim ještě informace vysílané samotným akciovým trhem (čímž se v této úvaze trochu zacyklíme), dostaneme následující graf vývoje pravděpodobnosti recese v USA:

normalizace 3.png

Zdroj: Fed

Z grafu vidíme, že pravděpodobnost recese v poslední době prudce klesla, předtím se ale po relativně krátkou dobu nacházela na dost vysokých úrovních (podle grafu šlo dokonce o dost těsný únik). Vidíme i to, že tomu předcházelo prudké posilování dolaru (oranžově) a tudíž i utahování podmínek na finančních trzích (můžeme hovořit o pasivním utahování monetární politiky). Fed si ale dnes už na podobný jev podle všeho bude dávat mnohem větší pozor, než třeba v minulém roce. Na druhou stranu se zdá, že každý větší rozjezd americké ekonomiky vnímá jako příležitost ke zvedání sazeb bez ohled na to, jak asymetrickým rizikům tato ekonomika čelí.

Závěr je tedy vlastně jednoduchý: Pravděpodobnost recese je nyní malá, ukazuje na to jak situace na trhu práce, tak složitější pohled a modely založený na výnosové křivce a vývoji korporátních zisků. Nějaký velký rozjezd ale nečekejme kvůli tomu, jak má Fed nastaveny své priority. Takový normalizační klid.

 

Čtěte více:

Proč dolar zaostává za výkony z roku 2015?
31.08.2016 9:11
Americký dolar dál pomalu zpevňuje. Těžko se ale ubránit dojmu, že opr...
Postup dolaru se zpomalil, slova zástupců Fedu neladí a blíží se důležitá data
31.08.2016 10:34
Středeční ráno přináší dolaru pouze omezené úspěchy, na rozdíl od pře...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data