Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak bezpečný je dividendový výnos akcií Philip Morris ve výši 4,3 %?

Jak bezpečný je dividendový výnos akcií Philip Morris ve výši 4,3 %?

10.11.2016 19:00

Tabákovým firmám, zbrojovkám a dalším společnostem, které považuji za eticky problematické, se zde ve svých úvahách nevěnuji. Ovšem dnes učiním jednu výjimku. Zaujala mě totiž otázka, kterou nedávno položil investor Andrés Cardenal: Jak bezpečný je dividendový výnos akcií Philip Morris ve výši 4,3 %? A já sám hned dodám ještě jednu: Jak bezpečný je dividendový výnos jakékoliv firmy?

Pro všechny prospěšný konec marketingových válek

Zmíněný investor poukazuje na to, že dividendový výnos ve výši 4,3 % je nadprůměrný, přitom tu hovoříme o společnosti se silnou značkou Marlboro, která je hodně známá i mimo USA a která umožňuje prodej za prémiové ceny. K tomu se přidává obecný pokles výdajů na marketing. Ten je odrazem zvýšeného tlaku veřejnosti a následně regulátorů. Jde o pozoruhodný jev. V podstatě totiž ukazuje na nesmyslnost marketingových válek řady firem, respektive odvětví. Modelová situace vypadá následovně:

Firma X se snaží získat konkurenční výhodu a protože na produktu samotném toho není moc co zlepšovat, vrhne se na marketing (tonoucí se marketingu chytá). Zvýší výdaje a začne zákazníka masírovat, ovšem zbytek firem na to celkem rychle zareaguje podobně. Čistý efekt této hry s nulovým součtem je pak záporný (celkově jde tedy o hru se záporným součtem). Vzrostou totiž plošně výdaje na marketingové kampaně, které ale z hlediska tržních podílů nic moc nezmění. Pokud pak do této hry vstoupí regulátor a firmy v podstatě donutí od marketingu značně ustoupit, je to pro všechny z nich finančně výhodné.

Jak oškubat kuřáka

Nyní se podívejme na několik málo čísel, které jsem vyznačil v následující tabulce barevně. Provozní tok hotovosti (vyznačený oranžově) má u PM ty nejlepší roky za sebou, v roce 2015 ale stále dosáhl obrovské částky 7,9 miliard dolarů. Investice (první modrá linka) jsou znatelně pod provozním tokem hotovosti. To neznamená nic jiného, než že PM (a další firmy z odvětví) jsou velmi efektivní stroje na peníze. Spolu s návratností investic ve výši 36 % to jednoznačně ukazuje, že kuřáci tabákovým firmám těžce přeplácí za to, čeho se jim od nich dostává.

Blue chip 
Zdroj: Financial Times

Pokud chceme hodnotit vývoj dividend, musíme se vedle samotné schopnosti generovat tok hotovosti podívat i na to, kolik z něj už firma akcionářům vyplácí. V roce 2015 tedy zbylo PM po investicích asi 7 miliard dolarů, na dividendách bylo vyplaceno 6,2 miliard dolarů (odkupy klesly téměř k nule). Určitý prostor pro další zvyšování dividend tu tedy je, i když ne výrazný.

Pokud tudíž hodnotíme bezpečnost současné výše dividend, zjistíme, že je relativně vysoká – PM bude schopen dividendy lehce udržet, pokud nedojde k výraznému a skokovému zhoršení ziskovosti, či zvýšení investic. Což je nepravděpodobné. Pokud ale hodnotíme bezpečnost dividendového výnosu (odpovídáme na otázku položenou v úvodu), je věc úplně jiná.

Dividendový výnos jako poměr dividendy na akcii a ceny akcie je dán pohybem ceny akcie nahoru, či dolů. Dividendový výnos firem jako PM tedy bude klesat v případě, že se zlepší (!) růstový výhled, či klesne riziko, protože cena akcie při daných dividendách vzroste. A naopak, výnos se zvýší kvůli vyššímu riziku, či horšímu výhledu. Držitelé akcií PM by se tak měli těšit na to, že dividendový výnos klesne (při daných dividendách), protože to neznamená nic jiného, než že vzroste cena akcie. Obecně pak můžeme říci, že nejzajímavější jsou akcie, které nyní nabízí vysoký dividendový výnos a zároveň je u nich velká pravděpodobnost, že tento výnos kvůli růstu ceny výrazně klesne.

 

Čtěte více:

Pozor na velmi levné akcie, které jsou stále absurdně drahé
02.11.2016 18:00
Společnost Transocean se obchoduje s PE ve výši 3 (viz předchozí přísp...
Tři akcie se supervysokým dividendovým výnosem
03.11.2016 18:00
Pokud má nějaká akcie vysoký dividendový výnos, znamená to dvě věci: ...
Hladovějící miliardáři z nás nakonec asi nebudou
04.11.2016 19:00
Existuje jedna země, kde milionáři hladoví. Tou zemí je Zimbabwe a pod...
Značky, bez kterých se neobejdeme
07.11.2016 18:00
Z hlediska nových ekonomických dat by měl být tento týden nudou, přest...
Když ani dividendový výnos ve výši 6 % nestačí
08.11.2016 17:30
Vraťme se dnes k úvaze z minulého týdne, která se zaměřila na „Tři akc...
Ferrari a pivní akcie pro kontrariány
09.11.2016 19:00
Dnes se budu věnovat BBC. Ne té britské, mediální, ale americké Bosto...

Váš názor
  • Proč se vlastně vůbec ptáme.
    14.11.2016 1:03

    Také vlastním akcie jak PM tak i MO. Všechny investory hlavně zajímá názor "odborníka" od kterého očekáváme že má větší přehled a zkušenosti, co dělat za dané situace, koupit - držet nebo prodat ? vaší odpověd' na otázku čtenáře si mohu vyhledat v příručce o investování. Také jsem se chtěl zeptat, ale vaší odpověd' ted' už znám. Při zvyšujícím se prodeji a lepších výsledcích nakupovat a naopak při poklesu a snižujících se prodejích prodávat, nebo šortovat. Proč se vůbec ptáme někoho z Patrie že ano ?
    Taky čtenář
  • A to je škoda,
    11.11.2016 9:48

    pane Soustružníku. Přesto děkuji za odpověď. Já neprosím o pomoc, jako Vašeho čtenáře by mne zajímal právě Váš názor. A v souvislosti právě s tímto Vaším zajímavým článkem. Vámi uváděný důvod samozřejmě chápu. No, když už ne Vy osobně, třeba se - na základě Vaší přímluvy - někdo podobný z Patrie, kdo se ČEZ a tuzemskými akciemi zabývá, reakce na můj příspěvek ujme. Díky a hezký víkend.
    Čtenář
  • A co ČEZ?
    11.11.2016 8:26

    Zajímavý článek, pane Soustružníku. Mohl byste se v tomto duchu vyjádřit i k další dividendové akcii pražského trhu - konkrétně akcii ČEZ? Já vycházím z toho, že majoritní vlastník bude chtít co nejvyšší dividendu, odstávky JE již nebudou takové, jako v letošním roce a lidé, jako Martin Novák, Michal Šnobr a další, mezi řádky svých vyjádření, říkají, že dividendový výplatní poměr prostě bude muset být zvýšen. Díky předem za Váš komentář.
    Čtenář
    • Re: A co ČEZ?
      11.11.2016 9:20

      děkuji za reakci na článek, ale vašemu návrhu vyhovět nemůžu, protože domácím akciím se již dlouhou dobu nevěnuji (článek je o PM International). Myslím, že pomoci by Vám mohly analýzy kolegů analytiků z Patrie. Hezký den.
      JS
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data