Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schäuble: Německo, G20 a globalizace

Schäuble: Německo, G20 a globalizace

17.03.2017 10:42

Globalizace se dnes na Západě těší stále horší pověsti. Populistická hnutí tvrdí, že z ní průměrný občan nemá velký prospěch, pokud vůbec nějaký. Místo ní nabízejí protekcionismus a unilateralismus. Za nejjistější cestu k obnovení velikosti národa se pokládá národní politika, ať už ve vztahu k obchodu či k finančním regulacím. Tato populistická agenda však stojí na hluboce pomýleném předpokladu, že mezinárodní spolupráce a mezinárodní obchod jsou hrami s nulovým součtem, jejichž výsledkem jsou jen vítězové a poražení.

Ve skutečnosti mohou mít ze spolupráce a obchodu prospěch všechny země. Koneckonců spolupráce a obchod už řadu let zvyšují globální bezpečnost a rozhodně i globální prosperitu - stamiliony lidí v rozvinutém i rozvojovém světě díky nim vybředly z chudoby.

Jistě, globalizace potřebuje pravidla a všeobecně uznávaný rámec, aby se zajistilo, že z ní budou mít prospěch všichni a že přinese trvalý a inkluzivní hospodářský růst. Stejně jako národní legislativa vyžaduje i tento rámec neustálé úpravy. Kdybychom ho však zcela opustili a odklonili se od globalizace, byla by to nesprávná reakce. Naopak bychom měli hledat způsoby, jak mezinárodní hospodářskou spolupráci prohloubit a rozšířit.

Podle mého názoru je nejlepším fórem pro rozšířenou a inkluzivní spolupráci skupina G-20. Ani ta samozřejmě není dokonalá, ale pro zajištění takové formy globalizace, která bude fungovat pro všechny, je to nejlepší instituce, jakou dnes máme. Hlavní průmyslové a rozvíjející se státy světa jejím prostřednictvím spolupracovaly a spolupracují na vybudování společného globálního řádu, který může zajistit rostoucí prosperitu. G-20 je skutečně politickou páteří globální finanční architektury, která zajišťuje otevřené trhy, pravidelné kapitálové toky a záchrannou síť pro země v potížích.

G-20 musí zabránit příští finanční krizi

V posledních letech dosáhla skupina G-20 mnoha úspěchů včetně lepší koordinace finančních regulací a mezinárodního zdaňování. A Německo jako země, která v letošním roce skupině předsedá, je odhodlané pokračovat v důležité práci zahájené během předchozích předsednictví Číny a Turecka.

Například je zapotřebí dělat více pro posílení odolnosti globální ekonomiky vůči náhlým šokům. Jednou z hlavních priorit G-20 pro letošní rok proto bude práce na zajištění, aby se neopakovala globální finanční a hospodářská krize podobná krizi z let 2008-2009, která pramenila z krátkozrakého růstového modelu založeného na dluhu.

Máme-li však překlenout propast mezi nejbohatšími a nejchudšími zeměmi, musíme se dívat dál. Zejména se G-20 - a koneckonců i celý svět - musí zaměřit na Afriku, protože tento kontinent právě zažívá klíčový okamžik svého rozvoje.

Vedle morálního rozměru zvyšování životní úrovně Afričanů je rozvoj tohoto kontinentu klíčovou podmínkou omezování geopolitických rizik. Naše investice v Africe jsou však stále nízké, což připravuje obyvatele afrických zemí o příležitosti zlepšit vlastní životy.

"Dohoda s Afrikou"

Z těchto důvodů skupina G-20 během německého předsednictví pracuje na intenzifikaci svého partnerství s Afrikou. Hlavním pilířem tohoto úsilí je takzvaná "Dohoda s Afrikou", která poskytuje rámec k podpoře soukromých investic, mimo jiné i do infrastruktury. Navrhujeme, aby africké vlády, mezinárodní organizace a bilaterální partneři připravili s politickou podporou G-20 všeobecné a individualizované investiční dohody s jednotlivými zeměmi, čímž podnítí investice ze soukromého sektoru. Každá země by měla zavést na míru šitý balík opatření, aby snížila svá investiční rizika.

"Dohoda s Afrikou" je v podstatě příspěvkem k realizaci plánu hospodářského rozvoje Africké unie s názvem "Agenda 2063". Ta poskytuje návod ke zkvalitnění makroekonomických, podnikatelských a finančních rámců napříč kontinentem.

"Dohoda s Afrikou" je otevřená všem africkým zemím a pět z nich se už rozhodlo stát se průkopníky tohoto nového přístupu: ministři financí Maroka, Pobřeží slonoviny, Rwandy, Senegalu a Tuniska chtějí na dohodách pracovat a tuto vůli už vyjádřili i písemně. Všechny jsem je pozval na setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G-20, které se uskuteční 17.-18. března v Baden-Badenu.

Na této schůzce nabídneme s kolegy z G-20 zmíněným zemím mezinárodní platformu, kde budou moci své plány prezentovat. Chceme nejen s nimi, ale i s šéfy Africké rozvojové banky, Světové banky a Mezinárodního měnového fondu diskutovat o tom, jak by mohly vypadat jednotlivé prvky investičních dohod šitých na míru dané zemi.

Zmíněná pětice států pak spolu s mezinárodními organizacemi a bilaterálními partnery vybere konkrétní opatření a nástroje, jež budou začleněny do příslušné individuální investiční dohody. Skupina G-20 zajistí dohodám značnou politickou viditelnost, což pomůže zvýšit povědomí investorů o těchto změnách. Věřím, že když budou všichni zúčastnění partneři úzce spolupracovat a mít rovné postavení, lze dosáhnout značného pokroku.

Mezinárodní spolupráce je jediným způsobem, jak dosáhnout silného, trvale udržitelného, vyváženého a inkluzivního globálního růstu. Německo coby poctivý zprostředkovatel nejen za skupinu G-20 je odhodlané učinit maximum pro zajištění, aby z globalizace skutečně měli prospěch všichni.

Wolfgang Schäuble je německým spolkovým ministrem financí

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

 
 
 

Čtěte více:

Project Syndicate: Osm principů rozvojové politiky podle Stiglitze
02.01.2017 16:38
Britské hlasování o odchodu z Evropské unie a zvolení Donalda Trumpa p...
Osm let Obamy: Stažení z Iráku, dohoda s Íránem, chaos po arabském jaru a mrazivé vztahy s Kremlem
18.01.2017 20:05
Za Obamova úřadu se svět dramaticky změnil. Původní plán odejít z Blíz...
Víkendář: Lagoský recept pro Evropu
15.01.2017 12:54
Když jsem cestoval po Nigérii, čekalo mě několik velkých překvapení. L...
Změna klimatu povede k válkám, tvrdí výzkum
19.01.2017 17:49
Ambiciózní studie, která zkoumá vývoj klimatu a souvislosti s politick...
Pikkety: V komunistické Číně je už větší nerovnost v příjmech, než ve Francii
08.02.2017 18:15
Akademici z Pařížské školy ekonomie (mezi nimi například známý autor T...

Váš názor
  •  
    15.06.2017 15:44

    Jsme Češi a jak jinak odpovědět, než pěkně česky klasikou: „I ta zlodějna musí bejt,“ řekl Švejk, ukládaje se na slamník, „kdyby to všichni lidi mysleli s druhými lidmi dobře, tak by se potloukli co nejdřív navzájem.“
    Švejk
  • Letadlo
    15.06.2017 15:28

    každé letadlo potřebuje co nejvíce cestujících, a hlavně nádrže, a tiskárny, které nikdy nevyschnou, obyčejných lidí se G se týká za krize docela dost, bohatých ještě více, ale ti se alespoň poučí o hodnotách života, v globalismu se skrývají nepopulární společenské jevy a jsou rovněž velmi dobře zobchodovány, rozvody a chudobou počínaje, je to skoro jako nějaká hra s lidmi
    rob
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení