Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chytrý Rutte? Zelené překvapení? Co s Dijsselbloemem? Vzkazy nizozemských voleb

Chytrý Rutte? Zelené překvapení? Co s Dijsselbloemem? Vzkazy nizozemských voleb

16.03.2017 13:45, aktualizováno: 16.3. 14:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Základní zprávou středečních nizozemských voleb je výrazně nižší než očekávaný výsledek Strany pro svobodu (PVV) Gerta Wilderse s její tvrdou rétorikou proti islámu a Evropské unii. Největší nárůst mandátů zaznamenala s přírůstkem ze čtyř na 14 Zelená levice (GL), vedená teprve třicetiletým Jesse Klaverem, někdy srovnávaným s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Wilders a jeho PVV skončili druzí za dosud vládní Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho. Rozdíl mezi VVD s 33 mandáty a PVV s 20 je však výrazně vyšší, než se čekalo.

Chytrý tah Rutteho?

Důvodů Wildersova zklamání je nejspíše několik. Jedním z nich může být Rutteho pragmatické rozhodnutí posunout se k některým tradičním soupeřovým tématům. Premiér například migrantům před volbami vzkázal, že pokud se jim v zemi nelíbí a nehodlají se chovat "normálně", mají odejít. A vláda minulý týden tvrdě postupovala vůči tureckým ministrům, kteří chtěli oslovit tureckou komunitu v zemi.

Pár dní před volbami tak nizozemští policisté jako nežádoucí osobu před televizními kamerami eskortovali ze země ženu v muslimském šátku, tedy tureckou ministryni pro záležitosti rodiny. A vládní politici nešetřili ostrými slovy na adresu stále více autoritářsky se chovajícího tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Jeho následná urážlivá slova na adresu Haagu Holanďané slyšeli také.

Jak ale v rozhovoru s ČTK připomněl politolog Bernard Steunenberg z univerzity v Leidenu, na menším úspěchu PVV ve volbách mohla mít podíl také vysoká volební účast, která procentuálně zmenšila význam její pevné voličské základny. Důkazem mohou být nejen Klaverovi zelení, ale i úspěch liberální D66, která si polepšila o sedm mandátů a pro mnohé překvapivě skončila spolu s křesťansko-demokratickou CDA na třetím místě.

Zelené překvapení

Předvolební průzkumy ukazovaly, že mnoho nizozemských voličů bylo ještě poměrně krátce před samotnými volbami rozhodnuto jít hlasovat, ale nevědělo, pro koho přesně se rozhodnou. Nakonec si zřejmě vybrali buď stávajícího předsedu vlády či menší liberální a středolevá uskupení.

Wildersova PVV posílila z 15 mandátů v roce 2012 na nynějších 20 a je druhou největší politickou silou v zemi. Označovat ji za poraženou je tedy možné je z toho úhlu pohledu, že její soupeři mají reálnou šanci sestavit vládu bez Wildersovy účasti. Jisté nicméně je, že s Wildersovými názory na migraci, islám a Evropskou unii se nemálo Holanďanů ztotožňuje.

Zemi nyní čekají týdny, ne-li měsíce vyjednávání o budoucí koalici. Při pohledu na volební výsledky se jako pravděpodobná jeví kombinace Rutteho VVD se středovými D66 a CDA a některou z levicových stran, tedy zelenými či dosud vládní Stranou práce (PvdA), případně s oběma.

Otazník nad Dijsselbloemem

Ostatně PvdA je jasným poraženým, přišla o 29 mandátů. Otazník nyní tak visí například nad další politickou budoucností ministra financí Jeroena Dijsselbloema, který je také šéfem schůzek euroskupiny, tedy ministrů financí zemí platících společnou evropskou měnou.

Předpokládané pokračování nizozemského premiéra evropští politici uvítali s ulehčením. Rutte je sice vůči Evropské unii v její stávající podobě v mnohém skeptický a mluví o potřebě reformy fungování bloku, nepředstavuje ale radikálně antievropský proud reprezentovaný Wildersem a jemu podobnými politiky.

Průběžné výsledky voleb dle TV NOS (sečteno 387 z 388 okrsků):

a

Čeho si všímá tisk

Podle francouzského ekonomického deníku Les Echos byly nizozemské volby testem pro celou Evropu a podařilo se zabránit nejhoršímu. Voliči prý zřejmě ocenili tvrdost, s níž premiér Mark Rutte zvládl konfrontaci s Tureckem v nynější diplomatické krizi. "Následovali také svého premiéra v jeho odhodlání prolomit spirálu populismu v Evropě," dodal list, který také označil za "historickou" vysokou volební účast v Nizozemsku.

Francouzský konzervativní deník Le Figaro hovoří o "velké úlevě" pro tradiční strany v Evropě, zejména ve Francii. Le Monde poznamenává, že populisté Geerta Wilderse získali více křesel než doposud. Jde podle něj ale o úspěch s hořkou příchutí, protože dlouhodobé průzkumy mu dávaly naději na volební vítězství.

Britský deník The Telegraph soudí, že nizozemští voliči odmítli krajní pravici. Wildersův slib populistické "revoluce" vyšel naprázdno poté, co se jeho straně nepodařilo splnit naděje jejích podporovatelů. The Guardian uznává, že by Wildersovo vítězství bylo výrazně symbolické, ale střízlivě připomíná, že by nebylo dostatečné k tomu, aby se populisté chopili moci. Už před volbami bylo jasné, že vládu bude muset vytvořit koalice čtyř či pěti stran a že již všechny daly najevo, že s Wildersem spolupracovat nebudou.

Podle italského deníku La Repubblica Wildersova populistická vlna Nizozemsko nezaplavila. I tento list si všímá patrného vlivu Rutteho nepoddajnosti vůči Turecku, kterého chtělo v Nizozemsku agitovat ve prospěch posílení pravomocí svého prezidenta v dubnovém referendu. List Corriere della Sera upozornil, že nizozemský populistický politik není žádným novým Donaldem Trumpem. Cesta k novému volebnímu zemětřesení v Evropě tak podle listu byla uzavřena.

Podle španělského deníku El País Wildersova strana sice zvýšila počet svých poslanců z 15 na 20, ale "minula svůj cíl". Wilders tak nedostal šanci stát se prvním vítězem "eurofobní ligy v Evropě", která má také své zástupce ve Francii, v Německu a v Rakousku.

Americký list The Washington Post označil výsledky voleb za hlavní úder proti xenofobnímu populismu. Podle The New York Times voliči, hlasující v rekordních počtech, odměnili pravicové a středopravicové strany, které zčásti přejaly nekompromisní rétoriku.

Co na to světoví politici?

Francouzský prezident François Hollande dnes uvítal volební vítězství nizozemských lidovců premiéra Marka Rutteho nad protiislámskými a protievropskými populisty pod vedením Geerta Wilderse. Podle agentury Reuters tak učinil i centristický francouzský politik Emmanuel Macron, kterému průzkumy veřejného mínění dávají největší naději na to v jarních volbách Hollandea v Elysejském paláci nahradit.

Hollande, který je téměř na konci svého pětiletého funkčního období, blahopřál Ruttemu k nečekaně výraznému vítězství navzdory tomu, že Wilders v předvolebních průzkumech dlouhodobě vedl.

Nizozemské volby byly i pro další vývoj na evropské politické scéně mimořádně ostře sledované a nyní se pozornost přesouvá na Francii, kde stále ještě neztrácí své prezidentské ambice vůdkyně nacionalistů a Wildersova spojenkyně na mezinárodním poli Marine Le Penová.

 
 
 

Čtěte více:

Vítězem Rutte, Wilders uznal porážku. Nizozemské volby ŽIVĚ na Patria.cz!
16.03.2017 0:06
Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana p...
Technická analýza: Euro po volbách v Nizozemsku a Fedu skokově posílilo
16.03.2017 9:31
Americká centrální banka zvedla úrokové sazby do pásma 0,75 – 1 %. Vý...
Akcie v Nizozemí nejvýš od roku 2007, euro nad 1,0700. Trhy si přebírají Fed a volby
16.03.2017 10:30
Akcie v Evropě reagují růstem na nová maxima na zvýšení sazeb americk...

Váš názor
  • jak jde videt...
    16.03.2017 14:09

    volicum staci nekde 30ikoruna, nekde dobre sehrana taskaricem s Turkem par dni pred volbami... :-)
    neo029
    • Re: jak jde videt...
      16.03.2017 14:27

      Objektivita jako noha.Když Brexit vyhráli proti evropští voliči, /v podstatě půl na půl, šlo o svobodné vítězství rozumu. Když tov holandsku dopadlo jinak, už nešlo o svobodnou vůli a, ale manipulaci..o))
      Velkamedvědice
      • No
        16.03.2017 14:43

        No doufejme že Rutte udrží lajnu proti Turkovi i po volbách a že to nebyl zase naopak z jeho strany jen chvilkový předvolební populismus. To Bohuš po volbách obrátí, bacha na něj. Jinak mě ten Rutte nepřijde špatný.
        Bentley
        • Re: No
          17.03.2017 12:23

          Bohuš - doufám - zmizí v politickém pekle. Rutteho bych taky neviděl tak zle, být jím zkusil bych si v klidu rozumně promluvit s Wildersem . Jako hooodně špatný vidím úspěch Zelených a hlavně DENK - to je zárodek islámské strany . Tu bych sledoval jako ostříž a jakmile se zaplete s islamisty , hned zakázat !!!
          občan
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m