Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Guvernér ČNB Rusnok: Česká ekonomika roste nad potenciálem a do jisté míry se přehřívá

Guvernér ČNB Rusnok: Česká ekonomika roste nad potenciálem a do jisté míry se přehřívá

14.03.2018 11:53, aktualizováno: 14.3. 15:05
Autor: ČTK

Aktualizováno

Česká ekonomika roste poměrně robustně na svoje možnosti a je nad takzvaným potenciálem. Do jisté míry se přehřívá, řekl dnes guvernér České národní banky (ČNB) na jednání kulatého stolu s podnikateli v Liberci Jiří Rusnok. Důsledkem je podle něj nerovnováha na některých trzích, nejviditelnější je to na trhu práce. Údaje o českém trhu práce jsou neuvěřitelné, v hospodářství to působí obrovské problémy, lidi nejsou a už není kde brát, je to i důsledek demografického vývoje, uvedl guvernér ČNB. Zlepšení situace podle něj nelze očekávat.

"Je to podle mého soudu výsledek konjunkturální situace, která je mimořádně příznivá. Jsme na vrcholu hospodářského cyklu. Rosteme nad potenciál, který odhadujeme pro českou ekonomiku někde tak do tří procent. Loni jsme rostli o 4,5 procenta, letos pravděpodobně porosteme někde kolem 3,5 procenta, možná i mírně více. Příští rok zatím odhadujeme stále nad třemi procenty, byť asi o něco méně," poznamenal Rusnok.

V únoru nezaměstnanost v Česku klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta. Míra nezaměstnanosti tak dosáhla na dosud nejnižší únorovou hodnotu, shodli se analytici. Podle nich bude nezaměstnanost i dál klesat a ekonomika se letos dostane do situace, kdy počet volných pracovních míst bude převyšovat počet uchazečů o práci.

Rusnok řekl, že i v dalších letech lze očekávat růst ekonomiky, alespoň tomu nasvědčují informace z výroby. Tomáš Zapadlo ze společnosti Grupo Antolin Bohemia dnes v Liberci konstatoval, že firma má zajištěné zakázky a předpokládá další růst produkce zhruba o deset procent. "Problém je ale s pracovní silou, my jsme nikdy nebyli příznivci zaměstnávání zahraničních pracovníků," poznamenal. Teď ale výroba bez nich není možná. Grupo Antolin už nezaměstnává jen Poláky a Slováky, ale obrací se i dál na východ na Ukrajinu. "Za poslední tři měsíce jsme nepřijali jediného pracovníka, nejsou," řekl Zapadlo.

Česku podle Rusnoka stejně jako většině Evropy klesá potenciál práceschopného obyvatelstva z demografických důvodů. "Je to do jisté míry kompenzováno narůstajícím důchodovým věkem, to ale samo o sobě nestačí," poznamenal guvernér ČNB. Na trh práce se v souvislosti s nedostatkem pracovních sil dostávají i lidi, kteří na něm nikdy nebyli. Přesto to nestačí a roste tlak na dovoz pracovníků, šancí jsou podle něj i investice do automatizace a robotizace výroby. I když podle některých odhadů mohou stroje nahradit jen kolem deseti procent lidí.

Nedostatek zaměstnanců tlačí nahoru mzdy. Současné tempo růstu mezd na úrovni dvouciferných čísel není ale podle Rusnoka dlouhodobě udržitelné. "Byť by se část toho rostoucího nákladu dařilo krýt rostoucí produktivitou práce, což se zatím daří, má to ale samozřejmě svoje limity," poznamenal guvernér ČNB. Tlak na zvyšování mezd podle Zapadla zvyšuje náklady i na agenturní pracovníky, kteří byli dříve levnější. "Často jsou dokonce dražší než naši lidé, a proto i my pak musíme zvyšovat mzdy," dodal.

Průměrná mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí 2017 poprvé překonala hranici 30.000 korun, meziročně vzrostla o osm procent na 31.646 korun. To je o 2337 korun meziročně víc. Reálně po zahrnutí inflace měsíční výdělek vzrostl o 5,3 procenta. Růst mezd je tak nejrychlejší od roku 2008, podle analytiků je dán právě napjatou situací na trhu práce, firmy se přetahují o pracovníky, kterých je nedostatek.

 

Čtěte více:

Draghiho intervence doléhá na euro, trhy čelí dalšímu Trumpovu plánu
14.03.2018 10:25
Dnes ráno vyšla poměrně dobrá data z čínské ekonomiky. Zrychlení prům...

Váš názor
  •  
    29.03.2018 13:28

    Česká ekonomika se nepřehřívá, pouze se s růstem mezd uvolnil ventil potlačované spotřeby, což HDP podrží na vyšší úrovni. Co se hospodářství týče, jeho podíl růstu je zcela normální. Jen si je vždy třeba uvědomit co je růst hospodářství ve smyslu výroby, produkce, a co HDP. HDP je jen průtok daní státu, nic víc.
    James Bond
  •  
    14.03.2018 16:17

    Chápu, že jeho rozhovor pro média je lehce bulvární, protože se domnívá, že to od něj čtenáři očekávají. Ale kdyby si někdo na Min fin nebo ČNB nebo Min práce dal tu práci a udělal analýzu dostupné pracovní síly zjistil by, že kromě 240 tisíc nezaměstnaných je 620 tisíc lidí v předdůchodu a předčasném důchodu a přibližně 300 tisíc pracuje v cizině, tudíž teoretický potenciál volné pracovní síly je 1 160 tisíc lidí. Pak jsou tady matky na mateřské, z nichž část by uvítala zkrácené úvazky atd. Analýza by měla být odborná, ne ideologická a ptát se, co může stát udělat, aby alespoň část těchto lidí přitáhl zpátky do práce - jednodušší administrativa kolem přijímání/propouštění zaměstnanců, snížené odvody, investice do vzdělávání a rekvalifikace (skutečné, ne mnohdy předstírané ministerstvem nebo úřady práce). Nenárokuji si, že jsem uvedl ta nejdůležitější a už vůbec ne všechna možná opatření. Jsme kulturně homogenní země a měli bychom zůstat otevřeni kulturně příbuzné pracovní migraci, ale vzdát se tyhle homogenity výměnou za zdánlivou potřebu další pracovní síly můžeme jednou hořce litovat.
    Petr
    •  
      14.03.2018 16:34

      a přidal bych min. 10-15% státních zaměstnanců tj. 40-60.000 lidí, bobtnání administrativy v této oblasti je kontinuální při min. produktivitě ( i když možná neproduktivní státní úředník je menší zlo než ten "produktivní")
      Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    14.03.2018 14:55

    Ještě větší b...c než jsme doufali...
    Slavista
  • za kašpárky asi
    14.03.2018 14:45

    budou trochu, před cca měsícem koruna je podhodnocená, 3 zvýšení, kurz by měl být pod 25 a ted při dalším růstu inflace (ofiko čísla jsou blíže blábolu než realitě běžného života) a s kupováním voličů (zvýšení platů stát. zam o 1/3 ) je to obráceně a koruna je silná ??? asi by rádi inflaci na 20% místo rozumnější konvergence přes kurz (že by vůdce potřeboval levně vyvážet náhražky potravin a zem.suroviny ?)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    14.03.2018 14:37

    za experiment předchozího guvernéra Singera a jeho squadrou s umělým podhodnocením CZK bude platit celá generace Čechů ve formě drahých dovozů a levných vývozů s nízkou přidanou hodnotou. kurz CZK je absolutně odtržený od fundamentu českého hospodářství, v současnosti by měl být kurz na úrovni 23 CZK i méně. v Evropě klesaly krátkodobě ceny, ovšem do nezdravé deflace se to nepřeklopilo. Proč by se to mělo dít u nás nikdo z ČNB nevysvětlil. pro mě tím ČNB ztratila důvěryhodnost, kterou si pracně roky předtím budovala.
    jack
  • Zemanův oblíbenec
    14.03.2018 12:29

    Přehřál ekonomiku,převedl dva biliony koruna na eura v době posilování koruny a jede pořád naplno
    mc
  •  
    14.03.2018 11:58

    prostor pro zvýšení úrokových sazeb nevidí.....a kdy jindy budou chtít zvyšovat sazby?????
    abc
Aktuální komentáře
19.03.2024
12:51Preview výsledků ČEZ za rok 2023: Slabší trading, cenové stropy a windfall tax stlačí zisk, dividenda dosáhne až 56 Kč  
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení