Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro Evropu rozděluje a přiživuje nacionalismus a xenofobii

Euro Evropu rozděluje a přiživuje nacionalismus a xenofobii

26.03.2018 12:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Ashoka Mody je ekonomem působícím na Princeton University a autorem knihy Eurotragédie: Drama o devíti dějstvích. Je tedy zřejmé, že nepatří mezi eurooptimisty a v tomto duchu se nese i jeho příspěvek na stránkách VoxEU. Tvrdí, že jak poslední volby v Německu, tak volby italské jsou varováním a ukazují, že Evropa se stále více rozděluje. Otázkou je, jak na to reagovat.

Nicholas Kaldor z University of Cambridge byl prvním ekonomem, který tvrdil, že euro nebude Evropu spojovat, ale rozdělovat. Podle jeho názoru mělo zavedení eura v zemích s rozdílnými ekonomickými podmínkami tyto rozdíly ještě více zvětšovat, namísto toho, aby došlo k jejich zahlazení. Příčina je jednoduchá a spočívá v tom, že zatímco některé země potřebují v daném okamžiku utaženou monetární politiku, jiné jsou na tom opačně a nikdy nemůže dojít k tomu, že jednotná politika bude prospívat všem. 

Kaldor následně varoval před tím, že zvyšující se ekonomické rozdíly povedou k prohlubování politické propasti. Podobně uvažoval i Milton Friedman z Univerzity of Chicago. Evropští vůdci nad tím ale mávali rukou a opakovali, že společná měna bude začátkem politické unie. Zejména takzvané elity navíc nabyly dojmu, že mají od veřejnosti mandát k provádění hlubokých změn, ale tento názor se začal hroutit v podstatě od chvíle, kdy se euro stalo realitou. Dánsko totiž odmítlo společnou měnu v referendu v červnu 1992 a nechybělo mnoho a to samé se stalo ve Francii. 

Trhliny v názoru, že veřejnost podporuje hlubokou evropskou integraci, se nadále prohlubovaly. Zlomovým bodem se stala zejména krize roku 2007 a následné roky, během kterých evropská monetární a fiskální politika ničila životy mnoha běžných lidí. Tato politika ovšem byla i nadále izolována od tlaku voličů, kteří jí byli dotčeni nejvíce. Vše nakonec kulminovalo v Německu, kde se množily hlasy protestující proti názoru, že země nemá jinou volbu, než podporovat slabší členy eurozóny. Tyto hlasy se nakonec spojily ve straně Alternative für Deutschland, která je za rozdělení eurozóny. 

Paralelně s vývojem v Německu sílila pozice Hnutí pěti hvězd v Itálii. To těžilo mimo jiné z návrhů na referenda a tudíž z podpory všech, kteří mají pocit, že jim politici nevěnují dostatečnou pozornost. V Německu tak sílí obavy z toho, že země příliš pomáhá jiným a v Itálii zase strach z negativních dopadů politiky přijímané vedením eurozóny. 

Řada lidí dnes podle Modyho doufá, že francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová přikročí ke změnám v architektuře eurozóny. Nicméně podle ekonoma je taková naděje marná. Merkelová ví, že větší štědrost vůči zbytku Evropy by již vedla k přílišné rebelii v její straně. A žádná země eurozóny není ochotna vzdát se své národní suverenity ve fiskální oblasti. I kdyby se tedy podařilo provést nějaké reformy, stále tu zůstane problém spojený s tím, že za politiku uplatňovanou v eurozóně nenese nikdo přímou zodpovědnost. Dá se tedy čekat, že politické tenze budou jen narůstat. 

Mody tedy tvrdí, že řešení není ve snahách o „více Evropy“. Evropští politici by se namísto snah o větší integraci měli více starat o domácí priority jednotlivých zemí. Hlavní prioritou by pak pro všechny měly být zejména investice do lidského kapitálu, které by zajistily větší rovnost v Evropě a pocit, že se někdo skutečně snaží pomoci zemím v problémech. Je tedy chybou snažit se dosáhnout nedosažitelného a ignorovat to, co voliče v jednotlivých zemích skutečně pálí, i když jsou jejich obavy někdy vyjadřovány v nacionalistické či xenofobní rétorice. 

Zdroj: VoxEU


 

Čtěte více:

Uniká nám, že USA i eurozóna již zpomalují?
24.03.2018 17:53
Řada ekonomů a institucí čeká, že letos a příští rok nedojde k prudším...
Project Syndicate: Co znamenají italské volby pro EU
25.03.2018 16:18
Nedávné volby v Itálii by měly sloužit jako budíček pro Evropu. Voliči...
Víkendář: Čína chce v Evropě uplatnit známou strategii „rozděl a panuj“
25.03.2018 10:18
Někteří evropští vůdci si podle Thorstena Bennera z Politico pohrávají...

Váš názor
  •  
    26.03.2018 21:30

    Vážený ZYX , Velkámedvědice , Hygge , Kalko atd . S vámi je fakt legrace . Od EU a ojra jsme opět u Babiše , Havla a dalších současných a budoucích velikánů národa rodinky Čechů a Slováků . Mám dojem , že za to může Putin .
    karel IV
    • karel IV
      27.03.2018 7:46

      Máš pravdu Karlíku a za sebe slibuji, že se tímto budu maximálně snažit o diskusi, jež odpovídá obsahu úvodního článku. Snad se mi to bude dařit lépe, než dosud.
      ZYX
    • Karel
      26.03.2018 22:36

      O Havlovi a.Putinovo jsem nepsal nic. O Babišovi pouze v reakci na Teličku, páč měl minul o stejnou, ale evidentně se to nehodí. Že není jednorychlostní euro udeální pro západ a jih, sem psal tak před deseti lety. Kdo to zaregistroval dneska, je kapku pomalejší.
      Velkamedvědice
      • Re: Karel
        26.03.2018 22:51

        Respektive sever a jih
        Velkamedvědice
  • Už i ta Kanada vyhazuje ruské diplomaty
    26.03.2018 17:13

    Zase nějaká kampan'. Asi proto že nevyhráli zlatou v hokeji..."...British attack is part of a pattern of unacceptable behaviour on the part of Russia in recent years, including the annexation of Crimea and complicity in the Syrian war..."
    ZYX
  •  
    26.03.2018 13:48

    Chytrý pán , který se nemusí bát napsat pravdu . Škoda , že zájmy Česka hájí páni Teličkové a jim podobní EUro vítači , kteří EU obhajují v zájmu zachování svých bruselských korýtek .
    karel IV
    • A tobě vadí že jsme v Evropě ?
      26.03.2018 17:45

      Ty bys byl radči v Putinostánu ?
      Uni
    • Pavel Telička
      26.03.2018 14:34

      Co chcete. Jablko nikdy nepadá daleko od stromu. Názorové obzory, způsob uvažovaní a pod. se učí v rodině ve které vyrůstal :: Telička pochází z rodiny bývalého českého komunistického diplomata Františka Teličky, který v době jeho narození působil v kubánském oddělení velvyslanectví ČSSR ve Washingtonu. Kdo si pamatuje poměry v bývalé ČSSR, pro diplomatické služby ve Washingtonu musel být prověřený do desátého kolena a mnohokrát odzkoušený. Synátor v roce 1986 vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Vstoupil do KSČ a pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí ČSSR. Pak se vítr otočil a ....heleme se. :) Proste kariérista a blb, který přesně pasuje do neokomunistické EU elity.
      hb
      • Re: Pavel Telička
        26.03.2018 17:19

        Nastala doba Stbákismu. Kdo chce kam ....každý Čech si už vede vlastní archiv.
        .
      • Re: Pavel Telička
        26.03.2018 16:09

        A Babišův otec byl kdo?
        Velkamedvědice
        •  
          26.03.2018 16:11

          A Babiš asi nebyl prověrený a nebyl karierní komunista. Ale ten se Vám hodí.
          Velkamedvědice
      • Re: Pavel Telička
        26.03.2018 14:41

        A já pořád, co mi na tom proevropském soudruhovi nesedí.....
        ZYX
        • Telička
          26.03.2018 14:51

          Musí to být asi úplnej orgasmus, jen tak si na někoho beztrestně plivnout. Než historie rodu Teličků by spíš mělo vadit, kdo v současnosti rozhoduje o české vládě. A to jsou ti komouši velmi současní..
          Hygge
          • Hygge
            26.03.2018 15:29

            Já nemohu za to, že tzv. demokratický blok propadl u voleb. Našlápnuto měly některé strany po sametu dobře, lidé pravdě a lásce většinově věřili. Jenže jak lze důvěru získat, je možné ji stejně promrhat. Ale tohle vlákno je o EU a Telička je jejím politikem. Fakt, že se od komunistů očekává podpora vlády vyplynul z výsledků voleb.
            ZYX
            • Re: Hygge
              26.03.2018 16:19

              Tak učitel onačuje rozdíl 150000 za totalni propad. A to ještě za pomocí lží, na které blbínci nasákalia převážili těsně polovinu. Ale tem orgasmus, teď je to naše, držte hubu, ny antidemokrati s vámi dialog nepovedem. Té slušné menšině voličů prolhaného starcese omlouvám za zjednodušení. Ale to kavždonení kvičení nacionalistu člověka zbabělého se podepsat jedním nickem,kradoucínicjy jiné vypovídá om i rálce dost. %lověk aby se styděl, že je čech.
              Velkamedvědice
              • VM
                26.03.2018 17:38

                Tak nějak zjišťuji, že jsi jediný co píše o "totálním propadu" a svádíš to na jiné. To od tebe není pěkné.
                ZYX
              • ReRe: Hygge
                26.03.2018 16:34

                Děl žák Václava Havla.
                Kalka.
                • Havel nakreslil znovu Česko na mapu světa
                  26.03.2018 17:37

                  Co dělá eman a jeho žákyně ? Už ani neplive - jen slintá.
                  abc
                  • Re: Havel nakreslil znovu Česko na mapu světa
                    26.03.2018 17:52

                    To ses přehlédl v adresáovi své rekce, ne? Příště dávej víc pozor.
                    Kalka.
                    •  
                      26.03.2018 18:05

                      ale zbytek pasuje co ty adresaoko ?
                      abc
                •  
                  26.03.2018 17:22

                  Zajeď
                  Velkamedvědice
                  • Velkamedvědice
                    26.03.2018 17:54

                    No všechno od Václava Havla jsem nečetla, evidentně jsou to nějaké jeho pozdní reakce, jež ti tak učarovaly.
                    Kalka.
                    • Re: Velkamedvědice
                      26.03.2018 17:57

                      Zajeď.
                      Velkamedvědice
            • Re: Hygge
              26.03.2018 15:32

              Mám dojem, že o podporu KSČM současné vládě vůbec nejde... ;-)
              Kalka.
              •  
                26.03.2018 15:35

                ... Oč současné vládě jde, je pouze čas. ;-)
                Kalka.
                •  
                  26.03.2018 17:59

                  Čas k čerpání dotací, čast k čistkám v policii, Jo jo.
                  Velkamedvědice
          • Re: Telička
            26.03.2018 14:56

            KSČM podle tebe rozhoduje o vládě? Pokud na své mysli máš zrovna tohle, tak není divu, že i tvé jiné příhovory jsou kuriózní...
            Kalka.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m