Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Citigroup ve srovnání s JP Morgan pokulhává, tíží ji investiční bankovnictví

Summary: Citigroup ve srovnání s JP Morgan pokulhává, tíží ji investiční bankovnictví

13.07.2018 17:49
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Citigroup

Kvartál se s kvartálem sešel a Citigroup opět ve srovnání s JP Morgan pokulhává, i když sami o sobě nejsou výsledky žádnou tragédií. Tržby se růstem o 3 % yoy na 18,5 mld. USD držely konsensu. Efektivita banky vyjádřená metrikou efficiency ratio (provozní náklady děleno tržby) se zlepšila poklesem tohoto ukazatele o 1 p.b. yoy na 58 %. Čistý zisk na akcii vyskočil díky dopadům daňové reformy o 25 % yoy na 1,62 USD, čímž překonal predikce trhu o cca 6 centů. Pozitivní překvapení bylo způsobeno rozšířením čisté úrokové marže a nečekaně nízkými rizikovými náklady. Následující řádky poskytnou hlubší náhled do výsledků banky:

·         Finanční trhy: Výnosy z obchodování na finančních trzích sklouzly meziročně o 1 %, což je nešťastná zásluha především slabého výkonu FICC segmentu. Ten kvůli vysoké srovnávací bázi, náročnějšímu tržnímu prostředí a (pravděpodobně) nižší expozici na komodity odepsal ze svých výnosů 6 % yoy. Naproti tomu výnosy z obchodování na akciových trzích vyskočily o 20 % yoy. Management cituje dobrý výkon napříč všemi produkty. Moc nepomohlo ani investiční bankovnictví, jehož výnosy klesly o 7 % yoy, navzdory tomu, že jsme pozorovali v uplynulém kvartálu zdravou aktivitu na poli fúzí a akvizic a primárního úpisu akcií.

·         Úvěrová činnost: Výnosová křivka se za uplynulý kvartál výrazně zploštila. Krátký konec je tlačen vzhůru utahováním měnových kohoutků americkým Fedem, zatímco delší konec je držen u země nadále nízkými inflačními očekáváními. Tady musíme zaměstnance Citibank pochválit, protože se jim i v tomto tržním prostředí podařilo rozšířit čistou úrokovou marži na 2,70 % (+6 bps qoq). Průměrný objem poskytnutých úvěrů nabobtnal o 5 % yoy na 670 mld. USD, což v kombinaci se zmiňovanou silnější úrokovou marží vyústilo meziročně v 10% nárůst čistého úrokového výnosu (+5 % qoq). Vytváření rezerv si ze zisku ukouslo 1,8 mld. USD (+6 % yoy), což je podstatný rozdíl proti konsensu trhu (2 mld. USD). Poměr klasifikovaných úvěrů k celkovým úvěrům zůstává na 2,3 %.

·         Kapitálová pozice: Po předešlém zhoršení je nyní ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1 na 12,1 %, jelikož se jak kapitál tak rizikově vážená aktiva v podstatě nehnuly. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) lehounce ubralo na 6,6 % (-10 bps qoq). Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) se dostává na 10,8 % (+3 p.b. yoy), což je samozřejmě zásluha především daňové reformy.

Abychom to nějak shrnuli, výsledky mohly být rozhodně lepší. Chválíme překonání konsensu a excelentní výkon úvěrové činnosti. Nicméně neuspokojivá čísla z investiční divize (zejména ve srovnání s konkurencí) nás nutí krotit nadšení.

 

Podobně to asi vidí také trhy, jelikož akcie Citi posílají dolů o 3 %.

 

JP Morgan

 

 Na druhém čtvrtletí roku zanechaly stopu obchodní rozepře mezi USA a zbytkem světa. Výsledkem byla vysoká volatilita na trzích, což se pozitivně projevilo také na výnosech bankTržbyposkočily vzhůru o 10 % yoy na 28,4 mld. USD, zatímco čistý zisk na akcii až o 35 % yoy na 2,30 USD. Konsensus byl v obou případech nastaven o něco níže, konkrétně na 27,3 mld. USD a 2,17USD. Efektivita banky vyjádřená metrikou efficiency ratio (provozní náklady děleno tržby) se bohužel trochu zhoršila nárůstem tohoto ukazatele o 1 p.b. yoy na 56,5 %. Za překonání predikcí si medaili odnášejí výnosy z kapitálových trhů a nízké rizikové náklady. Více detailů přiblíží následující řádky:

• Investiční divize: Příjmy z obchodování na finančních trzích vylétly vzhůru o 13 % yoy na 5,4 mld. USD. Nepočítaje daňovou reformu by byl růst dokonce 16 %. Výnosy dominantního FICC segmentu se posunuly se vzhůru o 8 % yoy díky podpoře ze strany komodit. Příjmy z obchodování na akciových trzích naproti tomu dosáhly 25% yoy růstu a to zejména díky derivátovým produktům. Za to můžeme pravděpodobně děkovat vysoké volatilitě trhů během tohoto čtvrtletí. Značné oživení na poli primárního úpisu akcií vytlačila tržby investičního bankovnictví vzhůru o 13 % yoy.
 Rizikové náklady: Čistému zisku pomohly vytvořené rezervy stagnující na 1,2 mld. USD. Konsensus přitom stejně jako naposled předpokládal hodnotu až 1,5 mld. USD. Opakuje se nám scénář předešlých kvartálů, kdy vytváření rezerv vznikalo hlavně na portfoliu kreditních karet, přičemž tyto rezervy nyní dosahují 3,4 % celkového objemu úvěrů na tomto produktu (konkrétně 140 mld. USD). Rozpouštění rezerv se pak odehrávalo hlavně na korporátních úvěrech (sektor Oil&Gas) ale také v retailovém bankovnictví. Odpisy nedobytných úvěrů zůstávají na 1,25 mld. USD.
• Úvěrová činnost: Výnosová křivka se za uplynulý kvartál výrazně zploštila. Krátký konec tlačí vzhůru utahování měnových kohoutků americkým Fedem, zatímco delší konec drží u země pořád nízká inflační očekávání. Čistá úroková marže se meziročně dokonce sesunula, a to na 2,46 % (-5 bps yoy). Predikce udávaly hodnotu 2,48 %. Co se však hnulo vzhůru, byl objem poskytnutých úvěrů o 4 % yoy na 950 mld. USD, díky čemuž se přece jen podařilo zvednout čistý úrokový výnos na 13,5 mld. USD (+10 % yoy). Kvalita úvěrového portfolia se dočkala výrazného zlepšení, když poměr klasifikovaných úvěrů k celkovým úvěrům poklesl na 0,56 % (-9 bpq qoq).
• Kapitálová pozice: V tomto kvartálu šel nárůst rizikově vážených aktiv ruka v ruce s posílením kapitálové pozice. Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1 tak zůstává beze změny na 11,9 %. To samé můžeme konstatovat o firemním supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv), jež se drží na hodnotě 6,5 %. Pozitivní dopady daňové reformy a rostoucí tržby se kladně podepsaly na návratnosti vlastního kapitálu (ROTCE), která dosáhla až 17 % (předešlý rok 14 %). 

Suma sumárum, první banka otevřela sezonu velice úspěšně. Vyzdvihujeme hlavně excelentní výsledek investiční, pokles vytvořených rezerv a růst úvěrů. 

Akcie po dobrém otevření trhu obrátily a momentálně klesají o 0,2 %. 

 

Čtěte více:

Evropské burzy míří k druhému ziskovému týdnu v řadě
13.07.2018 12:53
Evropské burzy v pátek nepatrně posilovaly a měly namířeno k druhému z...
Citigroup i Wells Fargo nahlodávají start sezóny amerických výsledků
13.07.2018 14:22
JPMorgan začala sérii amerických korporátních výsledků na pozitivní no...
Marek Trúchly: Technologické akcie mají stále sílu (video)
13.07.2018 16:45
Amazon, Facebook, Alphabet. Technologické akcie jsou stále silné a pom...
Dolar osekává úvodní zisky, koruna končí týden bez pohybu
13.07.2018 16:25
Na závěr týdne se hlavní západní trhy horko těžko drží pozitivního výv...
Technická analýza: Koruna v udržovacím módu, na eurodolaru jsou síly vyrovnané
13.07.2018 16:46
EURCZK V porovnání s přecházejícím týdnem se v během tohoto moc zajím...
Při podprůměrných objemech se dařilo Monetě a Erste, bankovní sektor premiantem také v Německu
13.07.2018 17:10
Obchodování na pražské burze se dnes odehrávalo ve znamení podprůměrný...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení