Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nacionalismus, imigrace a hospodářský úspěch

Nacionalismus, imigrace a hospodářský úspěch

22.07.2018 16:56

Jedním z ústředních problémů, s nimiž se potýkají rozvinuté světové ekonomiky, je zpomalující se růst. V posledních deseti letech dosahovala tempa růstu ve vyspělých ekonomikách v průměru 1,2% oproti průměrným 3,1% v předchozích 25 letech.

Dějiny ukazují, že společnosti s pomalejším hospodářským růstem mohou být méně štědré, méně tolerantní a méně inkluzivní. Rozumí se tedy samo sebou, že uplynulé desetiletí loudavého růstu přispělo k vzestupu ničivé formy populistického nacionalismu, který zapouští kořeny ve stále vyšším počtu zemí.

A stejně jako v temnějších dekádách dvacátého století nabírá i dnešní nacionalismus podobu silnějšího odporu vůči imigraci a – v menší míře – volnému obchodu. A co je ještě horší, dnešní toxický nacionalismus prohloubí hospodářské zpomalení, které stálo za jeho vznikem.

Imigrace přispívá k hospodářskému růstu

Otázka, zda se nám podaří obrátit tento začarovaný kruh v blahodárný cyklus – tedy ve stav, kdy zvýšená otevřenost přiživuje rychlejší růst –, bude přinejmenším zčásti záviset na tom, abychom učinili imigraci slučitelnější s inkluzivními formami nacionalismu.

Ekonomické argumenty v této otázce jsou zřejmé: imigrace výrazně přispívá k hospodářskému růstu. Přistěhovalectví je navíc větší nutností než kdykoliv dříve, jelikož populace stárne a nižší porodnost ve všech vyspělých ekonomikách vytváří penzijní boom bez odpovídající základny rodilých zaměstnanců v produktivním věku, kteří by ho financovali.

Například v Japonsku se počet práceschopných obyvatel snižuje už od roku 1995. V Evropské unii představovali imigranti v letech 2000 až 2010 70% přírůstku pracovní síly. A ve Spojených státech je imigrace hlavním důvodem, proč objem pracovních sil bude nadále růst; kdyby se USA opíraly pouze o rodilé zaměstnance, objem pracovních sil by se i zde snižoval.

Rychlejší růst je přínosný také v případě, kdy musí podporovat početnější populaci, jelikož pracující imigranti platí daně, které pomáhají živit penzisty. Obecně je mnohem lepší být rychle rostoucí zemí s pulzující a rozšiřující se populací než státem s klesajícím počtem obyvatel, jako je Japonsko.

Vedle rozšiřování objemu pracovní síly navíc imigranti ženou vzhůru i HDP na obyvatele, poněvadž zvyšují produktivitu – tedy množství vyprodukované každým pracovníkem. Důvodem je, že imigranti bývají mnohem podnikavější a zakládají nové firmy.

Například v Německu založili v roce 2015 držitelé zahraničního pasu 44 % nových firem. Ve Francii OECD odhaduje, že imigranti vykazují o 29 % více podnikatelské činnosti než rodilí pracovníci, což odpovídá průměru celé OECD. A v USA si imigranti nechávají vystavovat patenty 2-3 krát častěji než rodilí Američané, přičemž z jejich inovací těží i neimigranti.

Nelze pochybovat o tom, že imigranti zvětšují celkový koláč; jak ovšem ovlivňují způsob jeho rozdělování? Tady už důkazy nejsou tak zřejmé. Každopádně existují vítězové i poražení. V průměru však dostupné důkazy naznačují, že imigranti nesnižují mzdy rodilých zaměstnanců. Spíše je pravděpodobnější, že mzdy celkově zvyšují.

Jedna nedávná studie z Francie například zjistila, že každé zvýšení podílu imigrantů na celkové zaměstnanosti v určitém départementu o 1% zvýší mzdy rodilých zaměstnanců o 0,5%. Zdá se, že vedle příspěvku k velikosti a produktivitě pracovní síly imigranti mnohdy také doplňují kvalifikaci rodilých zaměstnanců a pomáhají jim k vyššímu výdělku.

Země se kulturně mění

Mým profesionálním zaměřením je ekonomie, takže kladu důraz na roli růstu. To však zjevně není jediný faktor v pozadí vzestupu populistického nacionalismu. Také skutečnost, že se rozvinuté země kulturně mění, má jistý význam, možná ještě větší. Například v USA se podíl osob narozených v zahraničí na celkové populaci zvýšil z 5% v roce 1960 na dnešních zhruba 14%. Jak ve své podnětné nové knize The People vs. Democracy poznamenává Yascha Mounk z Harvardovy univerzity, je to nejvyšší podíl od posledního velkého protipřistěhovaleckého vzedmutí v USA: od kampaně „žlutá hrozba“ z počátku 20. století.

V jiných rozvinutých zemích jsou trendy podobné, ba leckdy i dramatičtější. Například ve Švédsku se podíl osob narozených v zahraničí zvýšil ze 4% v roce 1960 na dnešních 19%, což je mnohem výraznější posun než v USA.

V oblasti imigrace stojí všechny země před závažnou volbou. Mohou se vydat exkluzivnější cestou a zaplatit za to ekonomickou cenu, anebo mohou sklízet ekonomické plody spojené s větší otevřeností. Ačkoliv však veřejná politika může napomoci k realizaci těchto přínosů, neměli bychom ztratit ze zřetele jejich politická a ekonomická omezení.

Odhlédneme-li od politických řešení, potřebujeme rovněž vzbudit kulturní očekávání, že imigranti nepřinesou jen rozmanité perspektivy, ale také se přimknou k nové zemi jako občané. To znamená, že budou hovořit jejím jazykem, ctít její národní tradice a také – jak jsem viděl na vlastní oči, když jsem o těchto otázkách diskutoval na Les Rencontres Économiques ve francouzském Aix-en-Provence – fandit národnímu fotbalovému týmu.

Právě na takové vizi imigrace a inkluzivního nacionalismu bychom měli zejména v USA pracovat – včetně kvalitnějšího fotbalového týmu.

Jason Furman, profesor praxe hospodářské politiky na Harvardově Kennedyho fakultě, působil jako šéf rady ekonomických poradců amerického prezidenta Baracka Obamy.


Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Ocitli jsme se v bublině podnikového dluhu?
21.06.2018 6:18
Je rostoucí dluh firem bublinou, která každou chvíli praskne? Podle no...
Proč hostit Mistrovství světa ve fotbale?
24.06.2018 16:09
Komu byste důvěřovali víc, ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi, nebo...
Trumpův protekcionistický paskvil
09.07.2018 6:22
Ve snaze vyhnout se pětadvacetiprocentnímu clu Trumpovy administrativy...
Jak zdanit nehmotnou ekonomiku
15.07.2018 16:39
Někteří velmi chytří lidé včetně prezidenta Evropské centrální banky M...

Váš názor
  • Migrace
    25.07.2018 6:56

    Je to blábol, který je napsán za účelem podpory migrační politiky EU. Fuj. Migrace asi může být přínosem, ale musí být slučitelná s naším způsobem života a náboženstvím. Tj. vzdělaní lidé, kteří chtějí pracovat a vyznávají stejné hodnoty a kulturu. Jinak tu budou vznikat gheta muslim, turků atd. jako v Německu, Švédsku a jinde. Tenhle stát by měl stanovit jasné podmínky, jaci migranti jsou žádoucí.
    JC
  •  
    23.07.2018 0:33

    Autor opět vedle , jak ta jedle . To co píše paní Šichtařová je naprosto přesné . Pokud se EU hodlá spoléhat na pracovní elán současných migrantů nedopadne dobře . Makat nebudou a jako pěvci , fotbalisti a tanečníci se všichni neuživí .
    karel IV
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data