Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdy se budou bankovní vklady úročit znatelně více?

Kdy se budou bankovní vklady úročit znatelně více?

03.08.2018 14:23

Na jednu stranu je pochopitelné, že střadatelé ve velké části světa nemají radost z dlouhého období nízkých sazeb, protože s úrokem nula nula nic se nespoří zrovna nejlépe. Pokud jsou ale nízké sazby odrazem stavu ekonomiky, je tu ještě druhá strana mince: Nemístný růst sazeb by znamenal pád ekonomiky do útlumu či recese. Platilo to zejména o první části pokrizových let. Celé dilema se tehdy v řadě vyspělých zemí dalo zarámovat následovně: „Sazby budou nízko a bude práce, nebo budou vysoko a lidé budou nezaměstnaní“. Asi nejvíce nás ale nyní zajímá to, jak dlouho ještě může období relativně nízkých sazeb a výnosů vládních dluhopisů trvat. 

Investiční společnost Pictet před několika dny zveřejnila svůj odhad dlouhodobějšího vývoje na trhu amerických vládních obligací. Připomínám, že US ekonomika si vede mimořádně dobře, a tudíž by tu měl být relativně velký prostor pro další růst sazeb a výnosů obligací ve srovnání s řadou jiných vyspělých zemí. Projekce Pictetu jsou shrnuty v následující tabulce a jsou založeny na modelu, který odhaduje neutrální úroveň sazeb (tedy sazeb, při kterých ekonomika rovnovážně dlouhodobě roste), inflační očekávání a změny rozvahy Fedu.

0

Krátce řečeno: Do předkrizových úrovní budou mít sazby v USA a výnosy amerických obligací ještě dlouho hodně daleko. Průměr výnosů v letech 2004 – 2007 dosáhl 4,5 %. Podle projekcí Pictetu by se ale ještě v roce 2025 měly nacházet téměř celý procentní bod pod tímto standardem. I když Pictet dodává, že existuje více scénářů a že nečekaně silná ekonomika by samozřejmě výnosy zvedla více.

Strukturálně nízko?

Výše uvedené můžeme samozřejmě vnímat i tak, že sazby drží dole významné strukturální síly a i když by se cyklus přetrhnul, na předchozí standardy je nezvedne (přestože se to nyní kvůli krokům ČNB nemusí zdát, relevantní je tato diskuse plně i pro nás). Podobnému tématu se nedávno věnoval i Natixis, který došel k závěru, že sazby a výnosy vládních obligací drží dole tři hlavní dlouhodobé faktory. Za prvé, větší flexibilita trhu práce. Ta totiž snižuje tlak na růst inflace, a tudíž i na vyšší nominální výnosy. A i když to Natixis nezmiňuje, mohli bychom sem zařadit i globalizaci, která působila, a zřejmě ještě nějaký čas bude působit, podobně (zásoba levné práce z Číny je do značné míry vyčerpaná, ale Čína není v rozvíjející se Asii jediná).

Za druhé díky poklesu volatility inflace klesla i časová prémie – riziková prémie, kterou investoři požadují u obligací s delší dobou splatnosti (nedávno jsem tu o ní hovořil v souvislosti s tím, zda se máme, či nemáme bát invertující výnosové křivky). A za třetí Natixis poukazuje na faktor, který můžeme z dlouhodobějšího hlediska považovat možná za rozhodující: Převis (zamýšlených) globálních úspor nad (zamýšlenými) investicemi. O co jde?

Svět má tendenci hodně spořit a stále méně investovat, což tlačí hodnotu a cenu úspor (tedy sazby a výnosy) dolů. Příčin tohoto stavu je řada. Na straně investic sem bude určitě patřit posun k „měkčí“ ekonomice – tedy ekonomice saturované ocelí, jídlem, plasty apod., a posouvající se směrem ke službám. Tedy k aktivitě měkké, nevyžadující tolik investic. Na straně úspor by bylo z globálního hlediska nejlepší zeptat se Němců a Číňanů, proč tolik spoří (tj. proč vyrábí více, než sami spotřebovávají, a mimo jiné tím odčerpávají poptávku zaměstnanosti ze zbytku světa).

MMF něco takového nedávno sofistikovanějším způsobem učinil v druhém případě a zjistil, že většina růstu úspor v Číně je vyvolána demografickými změnami (50 % - viz následující graf). Za nimi je růst příjmů a nerovnosti, systém sociální podpory a reforma trhu s bydlením. S vlivem demografických změn to může být dost podobné v Německu. Což znamená, že by šlo o skutečně dlouhodobý faktor a změnu bychom jen tak čekat nemohli.

0

Pohádky a fakta

Trh s úsporami a zápůjčním kapitálem je svým způsobem středobodem každé ekonomiky. A pojí se s ním dlouhá řada pohádek a mýtů, které většinou pramení z toho, že vnímáme jen jednu stranu mince. Jednu jsem zmínil v úvodu – namísto kritiky nízkých sazeb jsme se měli dlouho ptát, jestli je pro nás lepší mít zaměstnání a málo úročená depozita, či se radovat z vyššího útočení doma na gauči na podpoře (hovořím zejména o první fázi pokrizového oživení). A nenechme se mýlit – ač se to nezdá, unáhlené zvyšování sazeb (scénář „gauč“) je stále na stole. Konec konců téměř všechny poválečné recese vyvolal Fed příliš prudkým utahováním.

Možná ještě větší pohádkou v této oblasti jsou všechny možné rady o tom, že se má spořit a nepůjčovat si, které úplně ignorují to, že každá pohledávka je zároveň závazkem (tj. nelze někomu půjčit bez toho, aby si on půjčil). Dobrým generátorem podobných pohádek je Německo – například v tom, že právě Němci, kteří na globální trh úspor tlačí obrovský objem kapitálu, si často hlasitě stěžují na nízké sazby a úročení vkladů. Je to jako kdybych vyráběl rohlíky v objemu vysoko nad poptávkou a pak si stěžoval, že jejich cena jde dolů.

Každopádně platí následující: Jsme ve fázi cyklu, kdy sazby jdou nahoru, ale výše uvedené naznačuje, že na dosažení jejich předchozích standardů či maxim bychom se zatím moc těšit neměli, s výjimkou unáhleného šlápnutí na monetární brzdy. Ale nic není jisté. Možná je dlouhodobá stagnace (charakterizovaná právě převisem úspor nad investicemi) věcí minulosti a vplouváme do období udržitelně vysokého růstu. V něm by se zvedly investice (viz můj předchozí příspěvek „Samé dobré zprávy“), a ty by do sebe úspěšně nasávaly nadměrné (zamýšlené) úspory a my bychom měli ten nejlepší ze všech světů: vysokou zaměstnanost a zajímavé úročení vkladů. Tedy pokud by ony investice nakonec nevyvolaly robotickou pohromu na trhu práce. Ale to je již opět z jiného soudku.

 

Čtěte více:

Fed vidí silný růst a tak prostřel pro zařijové zvýšení úroků
01.08.2018 20:46
Jak se dalo očekávat, americká centrální banka Fed ponechala svoji po...
Rusnok: Další růst sazeb může přijít hned příště. Prognóza oslabila výhled pro korunu i růst ekonomiky
02.08.2018 13:05
Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání zvýšila dvoutýdenní repo saz...
Výhled rychlého růstu sazeb koruně nestačí. Hlavní trhy dál trápí cla
02.08.2018 15:55
Zasedání bankovní rady ČNB podle očekávání přineslo zvýšení úrokových...
Jan Bureš: Sázky na zisky koruny jsou přehnané, ČNB bude muset sazby zvyšovat o poznání rychleji
02.08.2018 17:54
Česká národní banka z mého pohledu spíše kosmeticky snížila odhad růst...
Komentář Petra Dufka: ČNB zvyšuje sazby a přepisuje výhled
02.08.2018 18:07
Česká národní banka na svém srpnovém zasedání podle očekávání zvýšila ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení