Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Samé dobré zprávy

Samé dobré zprávy

30.07.2018 17:45

Investor Ed Yardeni tvrdí, že obchodní třenice si zatím svou daň na americkém akciovém trhu nevybírají. Pictet zase říká, že zatím není důvod upravovat růstové projekce pro tento a příští rok. A poukazuje i na to, že investice v USA prochází silným růstem. Samé dobré zprávy.

Následující graf ukazuje vývoj očekávaných zisků firem zahrnutých v americkém akciovém indexu SPX. Po letech 2014 a 2015, kdy si trh kvůli energetice prošel dvěma ziskovými recesemi, přišlo tříleté ziskové (z velké části daňové) Eldorádo. A nezdá se, že by analytici měli chuť svá očekávání obracet. Spolu s očekávanými zisky je také zobrazen Boom-Bust barometr, který pan Yardeni sestavuje z vývoje cen komodit a žádostí o podporu z nezaměstnanosti. Jeho korelace se ziskovostí není nezajímavá a i tento ukazatel se vyvíjí celkem optimistickým způsobem.
001

Pictet i nadále tvrdí, že americká ekonomika letos poroste o 3 %, inflace se dostane na 2,6 % a jádrová inflace na 1,9 %. Pokud se mají tyto růstové projekce naplnit, měla by druhá polovina roku vypadat zhruba podobně, jako ta první. Mimo jiné tedy žádná obchodní šok. Za pozornost pak určitě stojí následující obrázek, který ukazuje historický a očekávaný vývoj hlavních poptávkových složek produktu. Spotřeba, která tvoří asi 70 % US poptávky, by letos měla růst podobným tempem jako loni. Vládní výdaje (cca 17 % HDP) zase podobně jako předloni (loni byly zhruba neutrální). Výrazně lépe by na tom měly být exporty (zatímco dovozy porostou o něco málo pomalejším tempem než loni). Investice do bydlení značně ochladí (ale představují jen 3 % HDP), opak platí o investicích do produkčních kapacit ekonomiky. Ty představují 14 % HDP a jejich tempo růstu by mělo letos znatelně akcelerovat na cca 7 %:

001 

Pokud si má americká ekonomika ještě delší dobu udržovat relativně vysoké tempo růstu, musí si udržet nejen silnou poptávku, ale kvůli uzavírající se produkční mezeře i růst nabídkové strany ekonomiky. Což do značné míry stojí a padá právě s investicemi. Z tohoto pohledu je výše uvedený vývoj (pokud se naplní) povzbudivý. Podotýkám, že Američané mají vůbec štěstí na to, že jim do sebe zapadnou části ekoskládačky přesně tak, jak by si přáli.

Velmi významně se to projevilo například těsně po finanční krizi, kdy se díky obnovenému optimismu na trhu a některým vládním krokům zvedla důvěra v akcie bank těsně předtím, než musely vydávat nové akcie a posilovat své vlastní jmění. První graf zase ukazuje, že snížení daňové zátěže korporátního sektoru v podstatě stále vytváří jakýsi polštář, který na akciovém trhu hodně tlumí dopad agresivní taktiky v oblasti mezinárodního obchodu. A nyní je možné, že do sebe hezky zapadne skládačka silné poptávky a akcelerujících investic, která nabídce umožní udržet s poptávkou potřebné tempo.

Samozřejmě, že k uvedenému šla doplnit dlouhá řada rizik a hrozeb, ale nebudu kazit narůžovělý tón dnešního příspěvku. Namísto toho se podívejme na jednu významnou perličku. Následující graf od Pictetu ukazuje vývoj míry úspor amerických domácností a to ve dvojím provedení – před a po poslední revizi Bureau of Economic Analysis. Podle revize to konkrétně vypadá, že americký spotřebitel se v posledních letech chová úplně jinak, než jsme se doposud domnívali. To znamená, že nevykazuje stále nižší ochotu spořit, ale míra úspor se naopak drží na nezvykle vysokých hodnotách.

001 

V kombinaci s projekcemi relativně silné spotřebitelské poptávky by tato revize měla nést pozitivní poselství. Spotřebitel v USA by na tom totiž z hlediska síly své rozvahy měl být lépe, než se zdálo. Což je dobrá zpráva pro celou globální ekonomiku. Ne nadarmo se totiž americkému spotřebiteli někdy říká světový spotřebitel poslední instance – svou ochotou trávit víkendy v supermarketech totiž poptávkově pomáhá velké části světa. Pokud na tom americká vláda chce něco změnit, měla by v první řadě učit svůj lid více spořit a méně utrácet (pokud to vůbec jde). Pokud by to pak nemělo vyvolat globální poptávkový útlum, museli by zrcadlově své chování změnit zejména Němci a Číňané. Ale to už je zase z trochu jiného soudku.

 

Čtěte více:

Použije Čína proti USA měnovou zbraň?
30.07.2018 6:04
Kurz čínské měny k dolaru minulý týden prudce oslabil. Došlo k tomu je...
Víkendář: Míří Spojené státy k diktátorské demokracii?
28.07.2018 9:30
Maďarský premiér Viktor Orbán slíbil, že ze své země vytvoří neliberál...
Nejhorší zaměstnání ve finančním světě
27.07.2018 17:37
Když jsem si pročítal úvahu Patricka Artruse o tom, jakým problémům mů...
Rozbřesk: Bank of Japan, Fed a ČNB. Kdo z nich překvapí?
30.07.2018 9:12
Čeká nás další týden ve znamení centrálních bank, po kterém by trhy mě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data