Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blockchain: Technologický zelenáč míří do energetiky

Blockchain: Technologický zelenáč míří do energetiky

16.08.2018 15:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Tepco, největší japonská energetika, není zrovna typickým zastáncem technoanarchie. Firmu možná znáte díky kolapsu její jaderné elektrárny Fukušima v roce 2011. Tehdy její šéfové předvedli korporátní Japonsko v tom nejhorším. Teď se ale Tepco znovu postavilo na nohy - jako průkopník jedné z nejmodernějších forem energie. Zavádí technologii blockchain s cílem svrhnout starý řád podnikání s elektřinou a nastolit nový, decentralizovanější.

Blockchain, technologie, na které stojí bitcoin a další kryptoměny, se může na první pohled jevit jako pro energetiku nevhodná. Elektřina se v minulosti generovala centrálně, tekla skrze rozsáhlé fyzické sítě s neustálou správou systémových operátorů, kteří zajišťovali její hladký průtok. Blockchain je distribuovaná knihovací technologie (neboli DLT, z anglického distributed ledger technology), která není řízena centrální autoritou, ale kolektivně skupinou uživatelů. Navíc kryptoměny fungující na blockchainu jsou spíše velkým odsavačem energie, než že by jí podporovaly. Blog Digiconomist ohaduje, že jedna transakce s bitcoinem spotřebuje tolik elektřiny jako průměrná domácnost v Nizozemsku za měsíc.

Staré utility, nová technologie

Nicméně v době, kdy stále více firem, komunit a domácností vytváří svou vlastní energii, zejm. solární nebo větrnou, startupy i velké utility věří, že blockchain pomůže posun směrem k decentralizaci urychlit. Hledají způsoby jak na to a s minimální spotřebou energie.

Kolem využití nové technologie starými dobrými utilitami je velký humbuk. Skoro všechna využití blockchainu jsou zatím ve fázi experimentu. Ale rozsah potenciální blockchainové energetiky je tak široký, že by se úspěch mohl dostavit. Uplatnit se dá od způsobů propagace nákupu, prodeje či obchodu čisté energie mezi jednotlivci (tzv. peer-to-peer trading), přes harmonizaci trhu s elektřinou (zajištění toho, že nabídka se protne s poptávkou), až po obchodování s emisními povolenkami. Dále se může využít na zajištění domácích nabíjecích stanic pro elektromobily a financování rozvoje solární energie v chudých zemích.

Příliš velká sci-fi?

Čísla ale moc jasně nemluví. Think-tank Energy Futures Initiative vedený Ernestem Monizem, dřívějším ministrem energetiky USA, říká, že se do více než sta energetických projektů na bázi blockchainu investovalo 100 – 300 milionů dolarů. Podle odborníků z Council on Foreign Relations (CFR), amerického think-tanku, šlo nejvíce investic na peer-to-peer trading a na aplikace k harmonizaci sítě. Převažuje přístup otevřený k vyzkoušení čehokoliv. „Je to jako dívat se na mobilní telefony někdy v roce 1995, aniž bychom věděli, jakou budou mít budoucnost,“ řekl Sam Harnett z Energy Web Foundation (EWF), neziskového projektu zaměřeného na rozvoj jádrové blockchainové technologie pro energetický průmysl.

Zdá se, že i Tepco háže digitální ekvivalent špaget na zeď, jestli se nějaká uchytí. V prosinci zainvestovalo nezjištěnou částku do Electronu, britské blockchainové společnosti, která se zaměřuje hlavně na řízení množství variant pro flexibilní poptávku v elektrických systémech. V dubnu singapurský startup Electrify řekl, že podepsal memorandum o dohodě s Tepcem o experimentu s peer-to-peer tradingem elektřiny. Japonská skupina je také jedna z více než 70 firem, včetně utilit Duke Energy a Centrica, a ropných firem Royal Dutch Shell a Equinor, které jsou součástí EWF. EWF je, mezi mnoha dalšími iniciativami, průkopníkem blockchainové aplikace, která sleduje certifikáty na obnovitelnou energii. Ty se používají na to, aby vyvážení emisí uhlíku mohlo být transparentnější a decentralizované.

Boření mýtů

Odborníci tvrdí, že je důležité napravit dva mýty (jeden příliš pozitivní a druhý příliš negativní) ohledně blockchainu a energetiky. Zaprvé je tu pohled podporovaný mnohými primárními nabídkami mincí (ICO), že každý bude moci blockchain a kryptoměny používat na obchodování s lokálně vyrobenou energií (např. ze střešních solárních panelů) bez centralizované utility. To je z velké části nesmysl. Elektřina pořád potřebuje cestovat skrze kabely, za což budou chtít přenosové a distribuční společnosti tvrdě zaplatit. Blockchain se bude používat, pokud vůbec, až na koncích sítě.

Zadruhé je tu názor, že blockchain spotřebuje příliš mnoho elektřiny, aby jejich využití v energetice dávalo smysl. To ale jen za předpokladu, že projekty budou využívat veřejný blockchain jako bitcoin, ke kterému může mít přístup kdokoliv se správným softwarem. Právě to totiž vyžaduje spoustu výpočetní energie a času na verifikaci každé transakce a na ochranu blockchainu. Energetiky by ale mohly využívat blockchain, do kterého by se mohli zapojit jen prověření účastníci, což by zachovalo blockchain rychlejší a méně energeticky náročný.

Sam Harnett z EWF říká, že zatímco bitcoinové transakce, když se mají provádět standardě, mohou spotřebovat tolik energie jako středně velká země. Ale ty z EWF jsou „v řádech středně velkých kancelářských budov“. Využití prověřené skupiny účastníků je to, kde utility číhají na další příležitost přibrat potencionálně další buřičskou technologii. Využijí ji, aby zůstali středobodem při decentralizaci elektřiny. „[Blockchainový] byznys, který v následujících letech pravděpodobně dosáhne komerční trakce, bude z velké části fungovat v rámci stávajícího systému a bude partnerem zavedených utilit,“ píše se ve zprávě CFR. Nebo, jak to pestře líčí Martin Lim z Electrify: „Je to ironické. Každý podvratný živel se změní na diktátora.“

Zdroj: The Economist

 
 

Čtěte více:

Jak Sephora vybudovala impérium a přežila apokalypsu
23.05.2018 12:22
Sephora dobyla srdce milionů milovníků krásy a agresivně expanduje po ...
Inteligentní investice do technologií
09.06.2018 18:43
Umělá inteligence se v dnešní době nasazuje do průmyslových i neprůmys...
Opravte si: Čína už není jenom továrnou světa
20.06.2018 14:59
Evropské firmy, probuďte se! Tak by se dal shrnout vzkaz, který podnik...
Víkendář: Jak a proč krotit technologické predátory
08.07.2018 11:32
Jean Tirole je podle Quartzu „intelektuálním gigantem“ v oblasti regu...
Leclanché SA, aneb jak si vsadit na úspěch baterií lithium-titan
09.08.2018 13:15
Firma Leclanché SA (LECN) se zabývá výrobou baterií nejen pro bateriov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university