Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Další “test” prognózy ČNB

Rozbřesk: Další “test” prognózy ČNB

04.09.2018 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

To, že je český trh práce čím dál napjatější, potvrzují každý měsíc statistiky nezaměstnanosti. ČR se i nadále může chlubit nejnižší nezaměstnaností v historii a nejvyšší zaměstnaností a počtem volných pracovních míst v rámci celé EU. Dnes tento obrázek doplnily údaje o mzdách za druhé čtvrtletí, které naznačily, jak moc se právě tento nesoulad promítá do ceny práce a zda se tak naplňuje scénář ČNB počítající s posílením mzdových (a současně i inflačních) tlaků v české ekonomice.

Už data za první kvartál jasně naznačila, že růst mezd akceleruje a to jak v nominálním, tak v reálném vyjádření. Průměrná měsíční mzda v tomto období meziročně vzrostla nominálně o 8,6 %, po zohlednění inflace o 6,6 %. Hlavní zásluhu na tom měla silná poptávka po zaměstnancích podpořená i příznivými finančními výsledky firem, svůj nemalý vliv vedle toho však mělo i výrazné zvyšování platů ve veřejném sektoru. To ostatně potvrzuje jednoduché statistické cvičení s výsledky po jednotlivých odvětvích, v rámci kterého stačí přepočíst mzdy mimo odvětví s výrazným zastoupením veřejného sektoru, stejně jako to vyplývá z podrobných statistik Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV). Podle něj dokonce růst průměru i mediánu platů ve veřejném sektoru byl ve srovnání s podnikatelskou částí ekonomiky téměř dvojnásobný (u mediánu 14,2 % vs. 7,3 %).

Výsledky za druhý kvartál nejspíše dopadnou velmi podobně jako ty předchozí. Předpokládali jsme, že růst průměrné mzdy dosáhl cca 8,5 % a byl ovlivněn stejnými faktory jako v úvodu roku, tedy vysokou poptávkou po zaměstnancích na jedné straně, a navyšováním platů ve veřejném sektoru na straně druhé. Vysoké očekávání má v tomto směru i ČNB (8,7 %), která navíc předpokládá, že obdobná tempa uvidíme i ve druhé polovině roku. Pokud se tento její předpoklad naplní podobně jako v případě výsledků HDP, budeme zase o krok blíže k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, k němuž by mohlo dojít už tento měsíc. Zvlášť, když koruna zůstává i nadále slabší a inflace setrvává – a nadále nejspíše bude spočívat – nad cílem ČNB.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se včera jen nepatrně odchylovala od hranice 25,75 EUR/CZK. Sentiment na rozvíjejících se trzích a absence jakýchkoliv domácích zpráv prodlužují přechodné období slabé koruny a o to více nahrávají dalšímu růstu úrokových sazeb. Dnes zveřejněné údaje o mzdách a zvláště pak inflace příští pondělí by měly ČNB dodat poslední argumenty, proč letos už počtvrté posunout repo sazbu o dalšího čtvrt procentního bodu.

Výsledky státního rozpočtu za prvních osm měsíců zveřejněné včera odpoledne nechaly dluhopisový trh v podstatě v klidu. Patnáctimiliardový přebytek, respektive šestimiliardový schodek po zohlednění peněz z EU, ani schodek naplánovaný pro rok 2019 zatím dluhopisový trh neřeší. 


Zahraniční forex

Po sváteční návrat amerických obchodníků na trhy bude znamenat větší likviditu a možná i větší volatilitu na hlavních devizových trzích. Italské rizikové prémie se včera utáhly, což přineslo euru větší klid. Nicméně italský trh dluhopisů bude třeba i nadále sledovat.

Dnes by to měla být americká data v čele s podnikatelskou náladou v průmyslu, která mají potenciál trhem pohnout. Index ISM by měl zůstat na vysokých (konjunkturálních) úrovních, což by dolaru mělo pomáhat.

Situace na tureckém devizovém trhu je klidnější, což pomohlo i střední Evropě v čele s polským zlotým. Polskou měnu přitom nijak nerozhodily ani velmi slabé údaje podnikatelské nálady (PMI v průmyslu), které mohou podpořit centrální bankéře, aby ve středu trhu připomněly holubičí pozici NBP.

 
 
 
 

Čtěte více:

Aktivita v českém průmyslu v srpnu klesla na 12měsíční dno
03.09.2018 9:43
Aktivita českých průmyslových podniků v srpnu zpomalila na 12měsíční d...
Přebytek rozpočtu ke konci srpna klesl na 14,8 miliardy Kč
03.09.2018 14:18
Přebytek státního rozpočtu ke konci srpna klesl na 14,8 miliardy koru...
Počet uživatelů on-line bankovnictví stoupl na dvě třetiny
04.09.2018 8:29
Svůj bankovní účet v ČR spravuje on-line zhruba 67 procent lidí, zatím...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data