Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Průzkum nálady manažerů rozhodně nepotěšil… nikde

Rozbřesk: Průzkum nálady manažerů rozhodně nepotěšil… nikde

02.10.2018 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Začátek měsíce bývá vždy ve znamení zveřejnění indexů nákupních manažerů (PMI) a nejinak tomu bylo i v říjnu. Už letmý pohled na jeho výsledky za ČR, Německo, Francii, Itálii nebo celou eurozónu ukazuje, že tentokrát PMI šel v podstatě všude směrem na jih. Začněme u českého indexu, který skončil především v důsledku slabého růstu nových zakázek na téměř dvouletém minimu. Ač je výsledek nových objednávek slabší než v předchozích měsících, stále platí, že rostou a některým firmám se stále nedostávají pracovníci na realizaci již rozdělané práce.

Jde tak jen o další potvrzení hypotézy, že ekonomika se přiblížila k hranici svých technologických a lidských kapacit. Nakonec i růst nákladů a následně i prodejních cen je toho vlastně také dokladem. Pro průmysl, který do třetího čtvrtletí vstoupil s velmi silným růstem, to znamená, že na konci kvartálu už s tak silnými přírůstky počítat nemůžeme. A současně, že průmysl, který doposud působil jako motor celé ekonomiky, bude i důvodem jejího zpomalování. Nikoliv proto, že by neměl komu co prodávat jako před deseti lety, ale proto, že už o moc více vyrábět vlastně snad ani nemůže.

Optimismu nepřidala ani data z eurozóny. Německý PMI se dostal na dvouleté minimum, nicméně se podobně jako ten český nachází bezpečně nad psychologickou hranicí 50. I v Německu jdou nižší výsledky na vrub slabším zakázkám, respektive poklesu zahraničních objednávek dotýkajících se především zboží investičního charakteru a automobilů. Za tímto výsledkem můžeme vidět obavy z eskalace obchodní války či živelného brexitu, které vedou k odkladům objednávek, spíše než všeobecnou nasycenost poptávky po německých exportech, tedy snad s výjimkou automobilového průmyslu. Vzhledem k už šest let trvajícímu boomu na trhu automobilů v EU by právě tam ochlazení nemělo být až takovým překvapením.

Slabší objednávky hlásí rovněž francouzské a italské průmyslové firmy. Na italských číslech lze však najít minimálně dva zajímavé, leč nepříliš lichotivé momenty. Nízké zakázky způsobuje především slabá domácí poptávka a tím druhým je fakt, že italský PMI skončil přesně na padesátce, tedy na hranici mezi růstem a propadem. To o dobré kondici předlužené italské ekonomiky rozhodně nic dobrého nevěstí.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna si, jak už to tak vypadá, nedělá nic z prognózy centrální banky. Namísto posilování se i včera ubírala ke slabším hodnotám a během odpoledne se dostala až nad hranici 25,80 EUR/CZK. Nesvědčí jí samozřejmě klima na zahraniční trzích, nicméně úrokový diferenciál a především perspektiva jeho dalšího rozšiřování by jí mohla později trochu síly přece jen dodat. Časem by se mohla dočkat i nějaké verbální podpory ze strany centrálních bankéřů, kteří ji přece jen při hlasování o nastavení sazeb berou docela vážně v úvahu. Proto bude podle našeho názoru i nadále platit, že kurz bude jedním z hlavních parametrů, které rozhodnou, zda už v listopadu (ne)dojde k dalšímu – letos už pátému – navýšení sazeb.

Zahraniční forex

Růst rizikové marže u italských vládních dluhopisů a vynikající výsledky americké ekonomiky (ISM v průmyslu a výdaje ve stavebnictví) zatlačily eurodolar níže pod hladinu 1,16. Euro kvůli Itálii nyní nebude mít na růžích ustláno, neboť poté co nová populistická koalice schválila rozpočet s deficitem 2,4 % HDP a pohněvala si Evropskou komisi, tak její členové evidentně začali cílit svými komentáři na trhy s tím, aby vládu přinutili k disciplíně (skrze roztahující se rizikové prémie u italského vládního dluhu). Vše tedy hrozí další eskalací v podobě slovních přestřelek mezi bruselskou komisí a členy italské vládní koalice. Výnosy u italských vládních dluhopisů (z 23 % drží ECB) budou tedy dále růst, což nedovolí euru zpevnit.

Ropa

Cena ropy Brent nepolevuje v růstu a aktuálně se obchoduje již za 85 USD/barel. Během včerejška ceny podpořila především úspěšná obchodní jednání mezi Spojenými státy, Kanadou a Mexikem. Ta by kromě zmírnění obchodního napětí mezi těmito zeměmi mohla vést i ke zvýšení importu americké ropy do Mexika.

V současnosti nicméně trh hltá zejména jakékoli aktuality okolo vbrzku platných sankcí na Írán. A zvláště intenzivně je upřena pozornost na další kroky amerického prezidenta Trumpa. Obligátní proti-OPECovský tweet zřejmě nic nezmůže, jeho včerejší telefonát se saúdským králem již působí vážněji. Pravdou však zůstává, Trump zdaleka nemá situaci ve vlastních rukou a jeho administrativa by pro zamýšlené snížení cen musela vynaložit nemalé úsilí, především ve vztahu k Saúdské Arábií.



Čtěte více:

Ministři eurozóny k italskému rozpočtu:Pravidla platí pro všechny
01.10.2018 16:12
Ministři financí zemí eurozóny dnes v souvislosti s plánem italské vlá...
ISM hlásí zpomalení americké výrobní aktivity. Firmy pociťují cla
01.10.2018 16:21
Index nákupních manažerů sestavovaný ISM pro americký výrobní sektor s...
EK začala prověřovat možný střet zájmů Babiše kvůli Agrofertu
01.10.2018 16:44
Evropská komise (EK) začala prověřovat možný střet zájmů českého premi...
Itálie trhy potrápila i dnes. Trpí akcie i dluhopisy, ztráty eura jsou však malé
01.10.2018 17:07
Téma italského rozpočtu zůstává na začátku týdne jedním z klíčových. I...
Německá vláda našla kompromis pro diesely
02.10.2018 8:32
Po zhruba šesti hodinách jednání špičky německé vládní koalice v noci ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data