Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co letos čekat v komoditách?

Co letos čekat v komoditách?

09.01.2019 17:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Komodity loni dostaly na frak. Hluboké ztráty utrpělo skoro všechno od ropy s mědí po kávu s cukrem. Co čekat v příštích 12 měsících? Vodítka přináší agentura Bloomberg.

Ropa

V posledním loňském čtvrtletí se černé zlatopostaralo o spektakulární propad ze 4letých maxim do medvědího trhu. Závažím byly rekordní produkce břidlicové ropy v USA, ústupky v sankcích na íránskou ropu a neúprosný pohled na snižování dodávek ze zemí OPECu, hodnocené některými hráči jako nedostatečné. Obavy ze zpomalujícího globálního růstu daly pesimistům jenom další karty do rukou.

Po takovémto dramatu by se ceny mohly zotavit. Podceňují se totiž možná rizika na straně nabídky, tvrdí Bloomberg. Dobré je sledovat Venezuelu, kde by se dodávky mohly propadnout pod 1 milion barelů za den. Nadto platí, že zmíněné americké úlevy v protiíránských sankcích jsou dočasné a v květnu by všechny nemusely být obnoveny. Podceňovat by se nemělo ani saúdské odhodlání na přitažení kohoutů. Až se OPEC v dubnu znovu sejde, mohly by mít ceny už zase půdu pod nohama. Mediánový odhad Bloombergu pro severomořský Brent je 65 USD za barel. Ve středu 9. ledna stál o zhruba 6 dolarů méně.

0

Zlato

V posledních měsících loňského roku se chytlo příležitosti a mnohé naznačuje tomu, že pustit se jí možná tolik nehodlá. Investoři hledají úkryt před poryvy na akciových trzích a před zpomalující světovou ekonomikou. Kromě toho tu je americká centrální banka a její mírnější pohled na budoucí zvyšování úrokových sazeb. Je otázkou, jestli příští dny přinesou kladné zprávy. Týkat by se mohly takzvaného zlatého kříže, tedy technické situace, kdy 50denní klouzavý průměr překoná 20denní průměr. Kdyby dál teklo zlato do burzovně obchodovaných fondů, mohl by se tamní holding dostat nejvýše od roku 2013. Mediánový odhad Bloombergu vidí unci za 1325 USD. Ve středu 9. ledna stála na spotovém trhu zhruba 1290 USD. Futures minulý týden dosáhly na 1300 USD, v úvodu tohoto týdne ale byly níže.

0

Měď

Loni klesala v každém jednotlivém čtvrtletí. Podobně jako ropu i ji poškodila nervozita ze zpomalující globální ekonomiky, ale také obchodní neshody mezi USA a Čínou. Letos by se investoři mohli soustředit na spíše podpůrné okolnosti, které představují ukazatele v samotném sektoru. Mezi ně patří globální zásoby tohoto kovu. Data o nich sledují samy burzy. Zásoby, která má za sebou ta londýnská (London Metal Exchange), jsou nejnižší za desetiletí. To vše v době, kdy poptávka určitým způsobem překonala nabídku.

O dopadu americko-čínské války na měď by letos mohl platit opak. Kdyby Washington a Peking některé problémy v komplexním sporu zahladily, mohly by z toho měď získat. Vždyť jenom potvrzení rozhovorů kovu mohlo nahoru. Mediánová prognóza sesbíraná Bloombergem posílá měď nad 6400 USD za tunu. Tříměsíční kontrakt stál na burze LME v úterý 8. ledna zhruba 5920 USD za tunu.

Sója

Sójové boby získávají oporu ze všech náznaků zlepšujících se obchodních vztahů mezi USA a Čínou a na tomto příběhu se nemuselo nic měnit ani letos. Zemědělci v Americe doufají, že oběma ekonomikám se podaří dosáhnout shody ještě před vypršením 90denního příměří. Klíčovou otázkou je, zda Čína, která je doposud největším kupcem americké sóji, přistoupí na snížení cel na americké zemědělské produkty. Důležitým faktorem je i blížící se sklizeň v Brazílii. Úroda se tam čeká znovu skvělá. Americké ceny by tudíž přehršel sójových bobů mohla stlačit dolů, obzvláště pokud čínský trh zůstane zavřený.

Vepřové

Vyplatí se sledovat, jak to vypadá s vepři. Více než polovina jejich celkové počtu na světě se nachází v Číně. Čínská stáda čítají konkrétně přes 400 milionů kusů. Země se ale potýká s africkým morem prasat. Pro člověka nepředstavuje toto nakažlivé onemocnění riziko, u prasat ale může mít i 100% úmrtnost. Navíc by se mohl rozšířit i do sousedních států. Kdyby se to stalo, mohla by být Čína nucena doplňovat zásoby v zahraničí, potažmo za oceánem, z čehož by možná těžily USA. Směrem vzhůru by mohly zamířit i ceny kuřecího masa.

Železná ruda

Loni se pohybovala průměrně na skoro 70 USD za tunu. Letos jí ale hrozí pokles. Postarat by se o něj mohla pomalejší expanze v Číně, kde bude produkce oceli přinejlepším stabilizovat.
Divokými kartami ale zůstávají rozhodnutí čínských politiků, především ta, která se budou týkat další podpory ekonomice nebo kampaně za čistotu ovzduší. Na ceny by směrem dolů mohly tlačit také další dodávky ze staronových dolů provozovaných brazilskou Vale a firmou Anglo American. Ve hře je ziskovost čínských oceláren. Ta v posledním loňském čtvrtletí narazila a dobře to nevypadá ani s indexem nákupních manažerů, který vypovídá o aktivitě v sektoru.

Z medvědích prognóz je možná zmínit tu od Morgan Stanley, která varuje před návratem přebytku na globálním trhu a cenám na 62 USD za tunu.

Zdroje: BBG, Patria.cz

 
 

Čtěte více:

Do módy se vrací uran
12.12.2018 15:52
Newyorský hedgeový fond McIntyre Partnerships, který normálně kupuje a...
Dominik Rusinko: OPEC+ hlásí dohodu na těžebních škrtech
12.12.2018 10:41
Producentské státy OPEC+ se v pátek po zdlouhavých jednáních dohodly n...
Technická analýza: Ropa na letošním dně
19.12.2018 14:14
Výprodeje na trhu s ropou neberou konce a investoři se pomalu začínají...
Zlato a kryptoměny – optimální scénář pro rok 2019?
26.12.2018 8:15
Zlato a kryptoměny jsou si na jednu stranu hodně podobné, na stranu dr...
Rok, kdy nefungovalo nic, ale nebylo vůbec zle
27.12.2018 17:59
CNBC na základě pohledu na návratnost hlavních tříd investičních aktiv...
Cena zlata na světových trzích vzrostla na půlroční maximum
04.01.2019 12:29
Cena zlata na světových trzích se během dnešního obchodování vyšplhal...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university