Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Západ již nedokáže garantovat své hodnoty, ale mlčet by neměl

Víkendář: Západ již nedokáže garantovat své hodnoty, ale mlčet by neměl

25.08.2019 8:24
Autor: Redakce, Patria.cz

V Hong Kongu lidé odvážně bojují za demokracii, vládu zákona a lidská práva, píše německý Der Spiegel. Jde podle něj o zemi Západu geograficky notně vzdálenou, ale ten by ji přesto neměl v jejím boji ignorovat. Der Spiegel připomíná, že „francouzští a američtí revolucionáři konce osmnáctého století zavedli demokracii a respekt pro lidská práva“. Následně se rozšířil názor, že tyto hodnoty by měly být pro Západ těmi hlavními. Pokud je ale chce šířit dál, musí mít potřebnou „tvrdou a měkkou sílu“. Ta druhá se týká zejména schopnosti být dobrým příkladem. A v této oblasti, domnívá se Der Spiegel, si nevedeme moc dobře.

Devatenáctému století dominovali Britové, dvacátému zejména Američané. Velká Británie se o export demokracie moc nestarala, „více ji zajímalo vykořisťování jiných“. Týkalo se to i částí Číny, Hong Kong se stal britskou kolonií před 150 lety. Británie se ale ani zde o demokracii nestarala, ta pro ni byla hodnotou jen na jejím vlastním území. Američané se ji snažili podporovat i za svými hranicemi, nejdříve „v kontextu první světové války a pak s větším úspěchem po druhé světové válce“. Demokracie tak zapustila kořeny v západní Evropě, později ve východní a zdálo se, že Pax Americana se týká velké části světa,“ píše Der Spiegel.

Svět se ovšem během posledních dvaceti let hodně změnil. Export západních hodnot do zemí, jako je Afghánistán či Irák, skončil neúspěchem. Arabské jaro skončilo katastrofou v Sýrii. „S Abú Ghraibem a Guantánamem skončilo období, kdy mohly být Spojené státy považovány za vzor pro ostatní. A nyní vláda Donalda Trumpa vše ještě zhoršuje. Není jasné, zda tento prezident, který obdivuje Vladimira Putina a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, věří v hodnoty Západu. Podkopává totiž NATO a nyní neexistuje žádná vedoucí mocnost, která by intervenovala na obranu zmíněných hodnot,“ míní Der Spiegel.

Navíc podle jeho názoru panovala představa, že roli, kterou obvykle zastávali američtí prezidenti, by mohla převzít německá kancléřka Angela Merkelová. Nicméně Německo nemá potřebnou moc a „Merkelovou zajímají více německé exporty než obrana západních hodnot, a to zejména ve vztahu k Číně“. Proto se doposud stranila jakékoliv veřejné kritiky této země. V globálním měřítku nemá velký význam ani Evropská unie, protože nemá vlastní vojenské jednotky a po brexitu ani ona nemůže sloužit jako vzor pro ty, kteří se snaží bojovat s nacionalismem. Der Spiegel tak dochází k závěru, že „zahraničně-politický aspekt 230 let starého projektu je mrtev... a v některých částech světa se jeho hodnotám dokonce vysmívají s tím, že si má nejdříve udělat pořádek doma.“ Například kvůli pravicovému populismu to navíc není kritika nemístná.

Možná míříme od Pax Americana k Pax Sinica – světovému řádu, jehož centrem bude Čína a v němž se nikdo nebude moc starat o demokracii, vládu zákona či lidská práva. Dnešní dění v Hong Kongu by bylo prvním významným krokem tímto směrem... „Pokud bychom se ale vzdali, byla by to významná chyba. Západ je s ohledem na dění v Hong Kongu příliš potichu. Možná již nedokáže garantovat své hodnoty, ale mlčet by neměl,“ uzavírá Der Spiegel.

Zdroj: Der Spiegel

 

Čtěte více:

Zlaté pravidlo moudrých vládců a jeho dopad na ekonomiku
09.08.2019 17:40
Lao-c' údajně napsal své „malé velké“ dílo Tao te ťing pouze kvůli str...
Víkendář: Kontroverzní pohled na britskou říši a implikace pro USA
17.08.2019 8:11
„Před několika lety jsem byl na obchodní cestě do Nového Dillí a svému...
Reuters: Alibaba odkládá kvůli nepokojům vstup na burzu v Hongkongu
21.08.2019 9:09
Největší čínský internetový obchod Alibaba Group Holding se rozhodl od...

Váš názor
  • Potřebujeme krizi
    26.08.2019 12:09

    všechno co se tady mele je problém nadbytku, lidi už neví co roupama tak kupují kdejaký brak v domnění že budou mít radost, lítají s jednoho konce světa na druhý kvůli jedné fotce a přemýšlí o blbostech, nechci ani vidět co by se stalo až se fakt prosadí 3 denní prac.týden a helicopter money
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Souhlas
    26.08.2019 9:10

    se všemi dosavadními příspěvky. Kromě jednoho. Ale to stejně není žádný názor... Nezapomenout na belgického krále Leopolda II !
    Kalka.
    • Re: Souhlas
      26.08.2019 10:07

      Experti OSN: Afričané v Belgii čelí "zakořeněnému" rasismu. (ČTK | 11. 2. 2019) Rasová diskriminace vůči lidem z Afriky je v belgických institucích zakořeněná. S tímto závěrem dnes přišla v předběžné zprávě o situaci v Belgii pracovní skupina expertů OSN pro otázky osob afrického původu. Belgie by se podle ní měla omluvit za zločiny spáchané v Kongu během koloniální nadvlády, informovala agentura AP. "Kořeny dnešního porušování lidských práv leží v nedostatečném uznání skutečného rozsahu násilnosti a nespravedlnosti kolonizace," uvádějí pracovníci OSN, podle nichž by Belgie měla zvážit reparace vůči Kongu "ve snaze uzavřít temnou kapitolu v dějinách a jakožto prostředek usmíření a zahojení". Počínání Belgie během nadvlády nad Kongem je podle AP považováno za jeden z nejhorších případů koloniálních zločinů. Africká země o rozloze asi 80krát větší než Belgie byla mezi lety 1885 a 1908 v podstatě soukromým majetkem krále Leopolda II, jehož vojáci brutálním způsobem terorizovali domorodce, zatímco Belgie těžila z místního přírodního bohatství. Počet obětí Leopoldovy koloniální vlády odhadují historici v řádu několika milionů. Belgickou kolonií bylo Kongo až do roku 1960. Za "zvěrstva spáchaná při kolonizaci" by se belgická vláda měla omluvit, míní pracovní skupina OSN. Ta navíc uvádí, že rasismus je v Belgii stále rozšířený, i když vládu chválí za úmysl bojovat proti němu. "Znepokojuje nás lidskoprávní situace lidí afrického původu v Belgii, kteří zažívají rasismus a rasovou diskriminaci," cituje AP zprávu odborníků OSN. "Jasné důkazy svědčí o tom, že rasová diskriminace je v belgických institucích zakořeněná," pokračuje dokument. Úřad belgického premiéra uvedl, že vláda se k závěrům vyjádří teprve, až zprávu OSN prostuduje. Konečné závěry mají být zveřejněny v září.
      Špaček
  •  
    26.08.2019 7:15

    Všechno to jsou jen levičácké globalistické kecy. Jde samozřejmě hlavně o dominanci, o moc a o prachy. Jako vždy. Rozhodně těm tzv. "světovým vůdcům" (od východu až na západ) , ani těm v pozadí, co stojí v šeru za nimi, o žádná lidská práva nejde a ani nikdy nešlo. Je to jen zbraň, která se používá k rozšíření jejich globálního vlivu. Ona slavná liberání demokracie, která již rozvrací "západní" společnost, se takto za ideologické pomoci obří armády neziskovek, institutů, médií, univerzit atd. zavrtává pod kůži dalších a dalších zemí, které nakonec končí v područí (západního) globálního kapitálu. Jeho dominanci ohrožují jen další mocné země (Rusko a Čína), které není lehké zlomit a ohrožují jeho globální nadvládu.
    Peté13
  • Co jsou ty hodnoty Západu?
    25.08.2019 10:49

    Válčení a drancování?
    Jan47
    • Re: Co jsou ty hodnoty Západu?
      26.08.2019 9:29

      Západ už žádné hodnoty společné valné většině obyvatel nemá. Je otázka času, kdy dojde k rozpadu společnosti a občanské válce. Otázka je, zda v jiných ateistických společnostech jako je Čína či Rusko je to lepší.
      ..
  • Jenom jestli se ten Špígl neplete
    25.08.2019 9:59

    Nadpis "Západ už nedokáže gerantovat své hodnoty..." není přesný. Jestli ono to není tak, že "hodnoty" západu se drolí a vlastně už nejsou hodnotami.
    Ullsperger
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university