Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy vysílají býčí signál. Nebo se vracíme do starých časů

Trhy vysílají býčí signál. Nebo se vracíme do starých časů

29.08.2019 17:45

Na trhu se v poslední době hodně hovoří o takzvané inverzi výnosové křivky. Jak ale poukazuje společnost Bespoke, došlo také k tomu, co bych nazval třeba inverzí akciově dluhopisové křivky. Podle některých názorů jde o mimořádnou situaci a býčí signál pro akcie, ale ono ve skutečnosti dost záleží na úhlu pohledu. Ostatně jako v mnoha dalších případech. Každopádně jde o věc, na kterou podle mne stojí za to se podívat detailněji.
 
Dividendové výnosy „mimořádně“ vysoko...
 
Bespoke v následujícím grafu ukazuje, že výnos třicetiletých amerických vládních obligací se dostal na 1,966%, čímž poprvé od roku 2009 klesl pod dividendový výnos amerických akcií. Z obrázku je také zřejmé, že spread mezi oběma výnosy se trendově zavírá již od konce sedmdesátých let. Bespoke k tomu dodává, že v současné době je na trhu velké množství akcií, které na dividendách vynáší více než dlouhodobé obligace. Konkrétně dvě třetiny indexu S&P 500 mají dividendové výnosy nad výnosy pětiletých amerických dluhopisů a více než polovina nabízí více, než obligace třicetileté.
 

001

 
...nebo se vrací k dávnému standardu
 
Výše uvedené je nejednou považováno za známku atraktivity akcií (relativně k obligacím). Akcie totiž vedle dividendového výnosu nabízí ještě potenciál kapitálových zisků a tudíž se tak nějak intuitivně předpokládá, že jejich dividendové výnosy by měly být pod výnosy obligací. Jak jsem ale uvedl v úvodu, tato oblast patří k těm, kde hodně záleží na onom úhlu pohledu. Ten rozšířený a již mnohem méně býčí nám může poskytnou skutečně dlouhodobé srovnání obou výnosů – tedy ne to, které začíná „jen“ koncem sedmdesátých let, ale ještě o řadu desetiletí dříve:

001

 
Zdroj: The Chart Store
 
Až do konce padesátých let tedy byly vyšší dividendové výnosy ve srovnání s výnosy obligací dost pevnou normou. Pak se nůžky překlopily a začaly otevírat opačným směrem, další zlom přišel na konci sedmdesátých let, kdy se spread začal znovu uzavírat – viz výše. Takhle tedy vypadá skutečný historický příběh těchto dvou druhů výnosů a my na jeho základě můžeme uvažovat o tom, zda se nevracíme do standardu panujícího před padesátými lety. V takovém případě by mimo jiné neplatilo, že současný stav popsaný výše znační nějakou velkou relativní atraktivitu akcií. Ty by se „jen“ vracely do časů, kdy akcie musely na dividendách vynášet mnohem více, než dluhopisy na úrocích. Je to skutečně možné?
 
Nový normál: Nízké výnosy, vysoké riziko, utlumený růst?
 
Položme si pevnější základ našich dalších úvah: Výše dividendového výnosu (poměr dividendy k ceně/indexu) je fundamentálně dána výší požadované návratnosti „r“ (bezrizikových výnosů „r rf“ a rizikové prémie MRP) a očekávaného růstu dividend „g“ (konkrétně D/P = r- g = r rf + MRP - g). Pokud tedy klesají výnosy vládních obligací a nemění se riziková prémie, klesá „r“ a měl by klesat i dividendový výnos. Při daných dividendách by měly růst ceny akcií a pohybujeme se v logice výše zmíněného býčího pohledu.
 
Vtip je ovšem v tom, že mezi „r rf“ a „g“ existuje ekonomický vztah: Výnosy obligací často klesají kvůli tomu, že se zhoršuje růstový výhled (a k tomu může růst riziková prémie). Jen výjimečně tak lze mít „ze všeho to nejlepší“, tedy pokles „r rf“ a stabilní, či dokonce se lepšící „g“ a stabilní rizikové prémie MRP. Může se dokonce lehce stát, že výnosy vládních obligací prudce klesnou, ale dividendové výnosy akcií se prudce zvednou – například poslední finanční krize. K poklesu bezrizikových výnosů se totiž přidává prudce zhoršený růstový výhled a v takovýchto situacích i vysoká averze k riziku. Takže tu ani nedojde k poklesu „r“, ale jeho růstu a k tomu navíc klesne „g“. 
 
Ona období, kdy dividendové výnosy míří nahoru i přesto, že výnosy vládních obligací jdou dolů, respektive období, kdy se ty první drží vysoko nad druhými, se pak vyznačují stejnou, jen mírnější logikou: Proti nízkým/klesajícím výnosům obligací jde vysoká riziková prémie a /nebo horší růstový výhled. 
 
Pointa výše uvedeného je tedy minimálně taková, že bychom se v žádném případě neměli spoléhat na jednoduchá pravidla tvrdící, že akcie jsou levné v případě, že jejich dividendový výnos dosáhne nad výnosy obligací. Varuje před tím historie i jednoduchá fundamentální logika. Takové situace mohou totiž být plně ospravedlněny tím, co Pimco nazývá novým normálem, či Larry Summers a podobně smýšlející ekonomové dlouhodobou stagnací. Tedy stavem, kdy je růst utlumen, averze k riziku vysoko a právě proto jsou výnosy obligací nízko.  
 
 

Čtěte více:

The Economist: Skutečná odpověď na problémy kapitalismu není ta, která se líbí levici a velkým firmám
28.08.2019 16:40
Napříč celým Západem „kapitalismus nefunguje tak dobře, jak by měl“, k...
Yardeni: Vývoj na trzích a „demografie je náš osud“
28.08.2019 13:43
Známý investor Ed Yardeni si všímá toho, že výnosy dluhopisů na globál...
Skrytí hrdinové v portfoliu pana Buffetta
28.08.2019 17:46
Warren Buffett je stále ostře sledován a některé jeho investice mohou ...
Američtí těžaři se chystají zaplavit i tak přetékající ropný trh
29.08.2019 5:59
Ve chvíli, kdy se světový trh s ropou potýká s nadbytkem produkce, se ...
Zlato je nejdražší za více než 6 let a mohlo by dál růst. Proč?
28.08.2019 15:09
Narůstající seznam jevů s negativním efektem na finančních trzích znam...
Výnosy desetiletých italských bondů jsou poprvé pod jedním procentem
28.08.2019 15:48
Výnosy italských státních dluhopisů se splatností deset let dnes poprv...

Váš názor
  • Trhy už vydaly signál?
    30.08.2019 16:06

    Není to ještě ani rok, kdy ECB (vloni na Vánoce) ukončila nákupy dluhopisů, které zahájila v březnu 2015 a už uvažuje o dalším kole kvantitativního uvolňování k záchraně růstu vyspělých ekonomik. Za období let 2015 - 18 vynaložila ECB na nákup dluhopisů 2,6 bilionu eur (67 bilionů korun). Základní úroková sazba ECB je stále na nule.
    Špaček
  • Již podle nadpisu poznám, že článek napsal neúnavný pan Soustručník
    29.08.2019 23:21

    a jeho články na téma pokud nepřijdou medvědi, tak třeba přijdou býci... už zásadně nečtu... škoda času...
    Karl von Bahnhof
    • Re: Již podle nadpisu poznám, že článek napsal neúnavný pan Soustručník
      30.08.2019 12:52

      Lépe číst pana Soustružníka, který zvažuje všechny možnosti, než např. pana Pikoru s manželkou, podle kterých už jsme minimálně 5 let v těžké celosvětové krizi...
      STX
      • Citace známého ekonoma
        30.08.2019 13:24

        Jaký smysl má statistika HDP za situace násobně vyššího deficitu v jeho pozadí? HDP se dá ovlivňovat pomocí dluhu. Pokud chcete vysoký růst v daném roce, to není žádná věda, prostě do ekonomiky napumpujte peníze. Jaký smysl má ale měřit růst, pokud jsem si na něj půjčil? Deficit a růst jsou závislé proměnné, spojené nádoby. Růst, který všude kolem vidíme, je umělohmotný růst. V tomto slova smyslu to není růst díky ekonomice, ale díky státu. Navrhuji změnu terminologie, jak už bylo řečeno: HDP je Hrubý Dluhový Produkt.
        Špaček
        • Re: Citace známého ekonoma
          30.08.2019 14:34

          Tak aspoň že ten růst HDP v Německu sedí, když mají ten rozpočtovej přebytek...
          qwer
          •  
            30.08.2019 15:04

            No jo, jsou dobří ti Němci. Sice v bankovnictví mají problémy, ale když jim vynikající komunisti ještě pomůžou, třeba se jim konečně podaří dostat dluh pod 60 procent hrubého domácího produktu, tedy pod limit stanovený takzvanými konvergenčními kritérii, která musí dodržovat členové eurozóny.
            Špaček
        • Re: Citace známého ekonoma
          30.08.2019 13:49

          Dobrý den, dluhy jsou určitě tématem, kterému je dobré se věnovat a je určitě namístě varovat před jejich přílišným růstem. Nicméně Vámi popisovaná úvaha a nově navrhovaná terminologie ignoruje to, že dluhy jsou zároveň něčí pohledávkou. Nebo jinak řečeno, aby někdo utrácel díky zadlužování, musel někdo svou spotřebu omezit, aby mohl půjčit. Obávám se, že pokud v tomto případě (a bezpočtu dalších) budeme stále řešit jen jednu stranu mince, nikam se nedostaneme. Hezký den. JS
          jirka002
          • Dobrý den
            30.08.2019 14:12

            Představitelé Evropské centrální banky se obávají, že hospodářský růst je ještě slabší, než se původně předpokládalo. Šéf ECB, Mario Draghi, přislíbil více stimulů již v září. ECB připravuje další nákupy dluhopisů. Kdo se tedy bude muset opět uskromnit?
            Špaček
          • JS
            30.08.2019 13:54

            Dobrý den pane Soustružníku, neroste náhodou dluh hlavně díky cen.bankám a to přeci není žádná odložená spotřeba.
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: JS
              30.08.2019 14:52

              Dobrý den, centrální banky hýbou se sazbami a já se kloním k tomu, že tento pohyb povětšinou odráží vývoj sazeb přirozených. Tedy sazeb, jejichž výši určuje globální poptávka a nabídka úspor (což souvisí s tím, co jsem napsal v předchozím komentáři). Pak centrální banky provádí známé QE a další operace, ale podle mne to jsou faktory, jejichž význam ve srovnání s celkovým trhem úspor hraje druhotnou roli. Jde ale samozřejmě o téma dost těžko popsatelné v krátké diskusi. hezký a pokojný víkend všem. JS
              jirka002
            • Re: JS
              30.08.2019 13:57

              o)) I tento dluh má protistranu
              Velkamedvědice
              • vm
                30.08.2019 14:04

                ahoj brachu, máš na mysli střadatele vid :o) posledních pár let vypadá, že se někdo inspiroval v roce 53 měj se
                Mike -Green D. is killing Europe
              •  
                30.08.2019 13:57

                Když pominu narústající dluhy domácností globálně
                Velkamedvědice
    • Re: Již podle nadpisu poznám, že článek napsal neúnavný pan Soustručník
      30.08.2019 11:18

      "Jeho ústa mluví, čím srdce přetéká" Jiří Soustružník
      jirka002
      •  
        30.08.2019 14:36

        Možná by se tedy více hodil nick jirka007 :)
        qwer
        •  
          30.08.2019 14:53

          radši bych jirka000, ale byl mi přidělen tento. pokojný víkend.
          jirka002
  • Z toho plyne,
    29.08.2019 18:16

    že když výnosy vládních obligací prudce klesnou, ale dividendové výnosy akcií se prudce zvednou, tak je lepší držet akcie a každoročně inkasovat tučnou divi, než obligace s min. výnosem. :o)
    Kočičák
    • Re: Z toho plyne,
      30.08.2019 11:14

      Pokoušel jsem se vysvětlit, že to není tak jednoduché, jak by naznačovala Vaše poznámka. Pokles vládních výnosů se totiž pojí se zhoršeným růstovým výhledem, který se může lehce promítnout i do výsledků firem a jejich schopnosti vyplácet dividendy. Takže současné dividendy mohou být "tučné", ale s klesajícími výnosy obligací roste riziko jejich poklesu.
      jirka002
      • Re:jirka002
        30.08.2019 11:30

        Pořád lepší mít peníze v kvalitních dividendových akciích, než na účtech se zápornou úrokovou sazbou. :o)
        Kočičák
        •  
          30.08.2019 11:43

          O tom můj článek není, ale v případě recese a prudkého poklesu trhu (jedna z možností o které článek hovoří) není Vaše tvrzení pravdivé. Hezký den, JS
          jirka002
          •  
            30.08.2019 12:05

            Není nad to, pořádně vystrašit současné akcionáře recesi a prudkým poklesem trhu, a tak od nich získat za hubičku akcie, které jim pak obratem znovu prodat několika násobně dráž. :o)
            Kočičák
            •  
              30.08.2019 14:38

              Pan JS vás tady všechny vystraší a pak si celý ten ČEZ kůpí...
              qwer
            • Kočičák
              30.08.2019 12:26

              Strašení nevidím. Je vidět, že si nováček a nechápeš, co je medvěd, jinak bys takovou hloupost nenapsal.
              Velkamedvědice
              • Re: Kočičák
                30.08.2019 12:46

                Takže jsem zde asi jediný, který má část peněz zainvestovanou v dividendových akciích, protože ostatní se bojí příchodu medvěda a tak mají své peníze na účtech se záporným úrokem. Tak na takovou hloupost bych opravdu nepřišel. Ještě že zde máme VM. :o)
                Kočičák
                • kočičák
                  30.08.2019 13:52

                  Prosím nelži. Nic takového sem nepsal. Nevím, co tím sleduješ. Napsal sem, že je hloupost tvrdit, že při recesi a poklesu akcií je výhodnější držet divi akcie, než dluhopisy se zápornou sazbou , což si tvrdil. Někdy mám pocit, že nechápeš psaný text....Něco jiného je říct, že je lepší .držet při poklesu divi akcie než akcie růstové... technická ..A další věc tě už pan soustružník vysvětlil, ve velikost divi v minulosti nijak nesouvisí z velikostí divi v budoucnosti. A řeč o recesi po desetiletém býkovi není žádné strašení, jak se snažíš autorovi podsunout. Jinak hezký den.
                  Velkamedvědice
                  • Re: kočičák
                    30.08.2019 14:34

                    Nevím, proč máš potřebu každý můj příspěvek hned okomentovat, ale podle toho co píšeš, se divím, že vůbec obchoduješ s akciemi na long, když máš takový strach z recese a medvěda? :o)
                    Kočičák
                    •  
                      30.08.2019 14:42

                      Zase lžeš. Nic o strachu sem nepsal, natož abych někoho varoval před držením akcií. Jwn sem reagoval na blábol. Pokzd nebláboliš, nereaguji. Tady seš na veřejném chatu. A dokus ses di mě nenavážel, ignorival sem tě. Z drtivou většinou žádné problémy nemám. Pokud je řeč o ekonomicjých cyklech a jak být diversifikací ořipraven strachem, vypovídá to jen o tobě.
                      Velkamedvědice
                      • :o)
                        30.08.2019 14:52

                        Strach z medvěda nemáš, proto jsi ve 12:26 napsal toto: ...nechápeš, co je medvěd, jinak bys takovou hloupost nenapsal. Velkamedvědice :o)))
                        Kočičák
                        • Kočičák
                          30.08.2019 15:03

                          Proč bych měl mít strach z medvěda?? Reagoval sem věcně technicky na tvůj blábol, že je při výklesu akcií výhodnější držet divi akcie, než záporné dluhopisy. Pokud to popíráš, netušíš, co je medvěd. To je logické. Nepodstrkuj mi, co sem nepsal. Kdy bude sem vůbec neřešil. Neřešil sem ani tvůj nepodložený nepřímý útok, že pan Soustružník straší, aby mohl levně nakoupit. A to jen proto, že se zmínil o jednom z možných scénářů
                          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y