Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bitva o francouzskou penzijní reformu

Bitva o francouzskou penzijní reformu

06.02.2020 5:24

Rok poté, co vyvolal návrh spotřební daně z pohonných hmot protesty gilets jaunes (žlutých vest), čelí Francie další krizi, tentokrát kvůli penzijní reformě. Masové demonstrace už trvají déle než 50 dní a nepolevily ani na Vánoce a na Nový rok. Stávky narušily provoz francouzských státních drah (SNCF) a také autobusové a podzemní sítě RATP, což těmto firmám způsobilo ztrátu přesahující miliardu eur. Dopravní stávka sice skončila, ale konfrontace zdaleka ne.

Penzijní reformy navrhované francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem jsou dalekosáhlé a zároveň potřebné. V současném systému mandatorních penzí existuje spousta výpočtů, které určují výši penze a podstatně se liší podle oboru a povolání. Celý systém je výsledkem dlouhodobého historického procesu zaměřeného na poskytování sociální ochrany ve stáří na základě převažujících principů z éry bezprostředně po druhé světové válce.

Návrhy Macronovy vlády jsou smělé. Jejich cílem však není narušení průběžného systému a stejně tak nepodkopávají obecnější princip mezigenerační solidarity. Celkové penzijní platby za daný rok se budou stále financovat z příspěvků na sociální zabezpečení odvozených z příjmů aktivních zaměstnanců v tomtéž roce. Minimální věk odchodu do důchodu ve výši 62 let, který byl naposledy stanoven v roce 2010, prozatím zůstane v platnosti. A nový systém bude stát přibližně 14 % HDP (což je mnohem více než ve většině jiných evropských zemí).

Macronovy návrhy „systémové“ přestavby se však diametrálně liší od předchozích reforem, jejichž hlavním cílem bylo vybalancovat účetní rozvahu úpravou určitých „parametrů“ napříč 42 stávajícími penzijními schématy. Nový program by vytvořil univerzální systém, v němž by – jak Macron uvedl – „příspěvek ve výši jednoho eura poskytl stejná práva všem“. Táž pravidla by platila pro všechny pracující osoby bez ohledu na povolání či formu zaměstnání. A výše příspěvku by zůstala stejná pro celkové příjmy do výše až 120 000 eur ročně a zajišťovala by minimální měsíční penzi ve výši 1000 eur i těm, kdo celou kariéru pracovali za minimální mzdu.

Je zřejmé, že reforma by vyžadovala postupnou eliminaci speciálních penzijních plánů, díky nimž dnes mohou například někteří zaměstnanci železnice odcházet do důchodu o deset let dříve než většina jiných zaměstnanců. Vláda je odhodlaná tato privilegovaná schémata ve jménu rovnosti utlumit, avšak souhlasila s velmi pozvolným přechodem, takže 60 % současných zaměstnanců, na něž se změny vztahují, by jimi nebylo dotčeno.

Panuje všeobecná shoda, že nejtransparentnější variantou je systém založený na bodech, protože dávky se přímo odvíjejí od příspěvků, což u schémat základní penze neplatí vždy. Systém jako takový zvyšuje mobilitu pracovních míst a lépe odpovídá realitě na trhu práce. Vláda může přidělovat dodatečné body, a tím podněcovat hladší integraci jiných přerozdělovacích schémat, jako jsou přídavky na děti, příspěvky v nezaměstnanosti nebo minimální měsíční penze.

Reforma výpočtu dávek však změní nárokové dávky, které někteří příjemci pobírají. Stále je otázkou, které skupiny a jak na to nejvíce doplatí, což přispívá k všeobecné atmosféře nedůvěry. Nejhlasitěji se logicky ozývají ti, kdo nejvíce těží z privilegovaných schémat. Reforma se však dotkne i mnoha státních zaměstnanců – v neposlední řadě učitelů, protože jejich dávky se budou počítat z průměrného platu za celý život, nikoliv z příjmu v době odchodu do penze.

Tato pilulka je o to nestravitelnější, že francouzský premiér Édouard Philippe trvá na tom, aby reformní balík obsahoval i nový „rovnovážný věk“ 64 let (bude zaveden v roce 2027), jenž by snížil penze lidem, kteří odejdou do předčasného důchodu, a naopak je zvýšil těm, kdo odchod do důchodu odloží. Philippe má právem obavy z finanční udržitelnosti celého systému. Zdá se však, že prosazováním tohoto opatření porušuje předchozí Macronův slib, že věk odchodu do důchodu zůstane na úrovni 62 let. V důsledku toho se Francouzská demokratická konfederace práce (CFDT), což je hlavní odborová centrála, obrátila proti vládě a vynutila si další kolo jednání. Philippe nakonec svůj návrh stáhl pod podmínkou, že do tří měsíců začne tuto finanční otázku řešit zvláštní konference.

Úkol je dnes jasný. Vláda musí překonat odpor k širšímu reformnímu balíku, aniž by ustoupila ze zásad univerzality a rovnosti. V otázce přechodného období konstatovala, že nová ustanovení se budou týkat pouze zaměstnanců narozených v roce 1975 a později. Zároveň souhlasila s výjimkami pro předčasné odchody do důchodu u osob vykonávajících náročná a nebezpečná povolání a možná nabídne dodatečné kompenzace učitelům a několika dalším skupinám. Žádná z těchto změn reformní program nezjednoduší; jsou ovšem nezbytné.

Rozsáhlejší krize kolem penzijní reformy odráží dlouhodobá štěpení uvnitř francouzské společnosti. Současný konflikt vykazuje rysy obvyklého střetu mezi těmi, kdo nesou zodpovědnost za reformu stávajících institucí, a lidmi bojujícími za zachování svých údajně nezadatelných práv. Zároveň odhaluje roztržku na levici mezi odborovými centrálami, které reformní návrhy šmahem odmítají, a odbory otevřenými jednání.

Radikálnější odbory chápou tento boj jako součást širšího ideologického zápasu proti ekonomickému neoliberalismu. V souladu s tím podezírají Macronovu vládu, že usiluje o fondový systém. Umírněnější odbory připouštějí (byť ne veřejně), že demografická realita – prodlužující se střední délka života, snižující se porodnost – vyšší věk odchodu do důchodu vyžaduje.

Veřejné mínění je odrazem tohoto štěpení. Veřejnost podporuje princip rovnosti, ale k navrhovaným změnám je skeptická. Protože má tolik francouzských občanů zájem na zachování statu quo, demonstranti se těší dosti silné veřejné podpoře. Vláda do budoucna čeká, až lidé dojíždějící do zaměstnání a další občané využívající veřejnou dopravu ztratí s výpadky služeb trpělivost. Stávky nemohou trvat věčně.

Vláda nakonec disponuje parlamentní většinou, díky níž dokáže reformní balík prosadit – byť možná v podobě zahrnující několik ústupků, které sníží jeho celkovou konzistentnost. Macron však založil kampaň na slibu reforem, a proto si teď nemůže dovolit toto úsilí vzdát. A Francie také ne.

Autor: Raphaël Hadas-Lebel, bývalý prezident sociální komory Conseil d'État (Státní rady), předsedal v letech 2006 až 2015 Conseil d’orientation des retraites (Penzijní konzultační radě).

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Jaké jsou námitky opozice vůči důchodové reformě ve Francii?
05.12.2019 13:00
Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil reformovat francouzský dů...
Bershidsky: Jak zreformovat penzijní systém v nereformovatelné Francii
10.12.2019 10:53
Ve Francii proběhly minulý týden mohutné stávky, které narušily doprav...
Francie se s USA dohodla na postupu k digitální dani
23.01.2020 12:51
Francie se dohodla se Spojenými státy na postupu, jak vyřešit zdanění ...
Francouzská ekonomika nečekaně klesla o 0,1 procenta
31.01.2020 14:31
Francouzská ekonomika v závěru roku nečekaně oslabila o 0,1 procenta. ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů